Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 08 23

Baltijos kelias po 23 metų: šįkart automobiliais

Tautininkai su Signatarų klubu suorganizavo žygį automobiliais 23-iosioms Baltijos kelio metinėms paminėti. Automobilių kolona pravažiuos simbolinį maršrutą, kuriuo driekėsi Baltijos kelias.
„Baltijos kelio“ minėjimas
„Baltijos kelio“ minėjimas / Pauliaus Sviklo nuotr.

37 automobilių kolona pusę antros pajudėjo iš Vilniaus Latvijos sienos link. Pakeliui žygio automobiliais dalyviai stos Ukmergėje, Panevėžyje ir Pasvalyje, kur prie jų prisijungs dar daugiau automobilių. Šio renginio organizatoriai tikisi, kad iki Latvijos sienos atvažiuos mažiausiai 50 ekipažų.

Susirinkusius Katedros aikštėje žygio dalyvius sveikino žymūs Lietuvos žmonės, menantys Baltijos kelią ir patys jame stovėję. „Linkiu visiems sėkmės po tiek metų mums bandant eiti Baltijos keliu ir padaryti tai, kas anuomet nebuvo padaryta“, – susirinkusiems Katedros aikštėje Vilniuje sakė Lietuvos nepriklausomybės atstatymo akto signataras Romualdas Ozolas.

Pauliaus Sviklo nuotr./„Baltijos kelio“ minėjimas
Pauliaus Sviklo nuotr./„Baltijos kelio“ minėjimas

Signatarų klubo prezidentė Birutė Valionytė teigė, kad „Baltijos kelio dvasia atvedė mus į nepriklausomybę ir į šiandieną, kai Lietuva yra pilnateisė pasaulio tautų bendrijos narė. Galbūt ne visi suvokia Baltijos kelio reikšmę dabar, bet tie, kurie stovėjo tada, suvokia, ką tai reiškia“, – sakė ji. „Tada pirmą kartą pademonstravom, kad norim gyventi kitaip. Šiandien norėčiau, kad prisimintumėm ir dar kartą išgyventumėm tuos jausmus pravažiuojant tuo keliu. Manau, kad kovo 11-oji be Baltijos kelio nebūtų įvykusi.“

Galbūt ne visi suvokia Baltijos kelio reikšmę dabar, bet tie, kurie stovėjo tada, suvokia, ką tai reiškia.

„Už Lietuvą Lietuvoje“ judėjimo pirmininkas Gintaras Songaila teigė, kad susitikę ties siena su Latvija dviejų šalių žygio dalyviai „priims turiningus dokumentus dėl Latvijos ir Lietuvos vienybės bei paskatins Baltijos valstybių bendradarbiavimą“.

Istorikas Romas Batūra susirinkusiems išreiškė viltį, kad šis Baltijos kelias „turėtų būti įprasmintas kaip memorialas. Šis kelias nuo Vilniaus Gedimino bokšto iki Talino yra pasaulinio masto trasa ir mūsų teritorijoje esanti paminkliukų visuma sudaro didžiulę vertę.“

Šio žygio iniciatyvinės grupės narys Alvydas Medalinskas sakė, kad „ši data yra istorinė ir visados turi būti mūsų širdyse. Minėkime šią šventę kiekvienais metais. Toks ir yra mūsų žygio tikslas“.

Apsiginklavę tautinėmis trispalvėmis ir pasidabinę specialiai šiam žygiui pagamintais lipdukais dalyviai kolona juda link Latvijos sienos.

Šio žygio dalyvius kelyje sveikins ir lėktuvai su tais pačiais pilotais, kurie Baltijos kelyje prieš 23 metus mėtė gėles. Tą patį jie žada padaryti ir šiandien.

Pauliaus Sviklo nuotr./„Baltijos kelio“ minėjimas
Pauliaus Sviklo nuotr./„Baltijos kelio“ minėjimas

Apie 19 val. vakaro Lietuvos – Latvijos pasienyje šio žygio dalyviai susitiks su kolegomis iš Latvijos. Mat panašus žygis tuo pat metu organizuojamas ir iš Rygos.

Šis automobilių žygis vakare dviejų šalių pasienyje baigsis vakarone, kur dalyviai prisimins Baltijos kelią.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas