Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Baltijos užsienio reikalų ministrai: rinkimai Rusijoje nebus nei laisvi, nei sąžiningi

Praėjo beveik dešimt metų nuo Rusijos įvykdytos neteisėtos Krymo ir Sevastopolio miesto aneksijos bei dveji metai nuo Rusijos invazijos į Ukrainą ir agresijos prieš ją pradžios, rašoma Užsienio reikalų ministerijos pranešime spaudai.
Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas
Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas / „AFP“/„Scanpix“

Rusija paskelbė ketinanti surengti rinkimus laikinai okupuotose ir neteisėtai aneksuotose Ukrainos teritorijose. Mūsų manymu, šis žingsnis tėra tik dar vienas bandymas įteisinti laikiną Ukrainos teritorijų okupaciją ir aneksiją.

Mes, Estijos, Latvijos ir Lietuvos užsienio reikalų ministrai, atsižvelgdami į 2023 m. gruodžio 12 d. Europos Sąjungos vyriausiojo įgaliotinio Josepo Borrellio pareiškimą, pabrėžiame, kad Rusijos rinkimų organizavimas laikinai okupuotose ir neteisėtai aneksuotose Ukrainos teritorijose yra sunkus tarptautinės teisės, JT Chartijos ir Ukrainos nepriklausomybės, suvereniteto ir teritorinio vientisumo pažeidimas.

Nepripažįstame ir nepripažinsime tokių rinkimų ar jų rezultatų laikinai okupuotose ir neteisėtai aneksuotose Ukrainos teritorijose. Rusija neturi jokio teisėto pagrindo imtis tokių veiksmų tarptautiniu mastu pripažintoje Ukrainos teritorijoje.

Griežtai smerkiame šiuos nepriimtinus Rusijos politinės vadovybės sprendimus. Rusijos politinė vadovybė ir asmenys, atsakingi už neteisėtų rinkimų organizavimą turi patirti savo neteisėtos veiklos pasekmes.

Tvirtai remiame Ukrainos nepriklausomybę, suverenitetą ir teritorinį vientisumą jos tarptautiniu mastu pripažintų sienų ribose. Krymas, Chersonas, Zaporižia, Doneckas ir Luhanskas yra Ukraina.

Artėjantys prezidento „rinkimai“ Rusijoje nebus nei laisvi, nei sąžiningi. Besitęsiant represijoms prieš opoziciją ir nepriklausomą žiniasklaidą, nesant patikimų alternatyvių kandidatų ir tarptautinių stebėtojų, kyla didelių abejonių dėl šių „rinkimų“ demokratinio teisėtumo.

Tuo pačiu patvirtiname, kad Estija, Latvija ir Lietuva laikosi savo tarptautinių įsipareigojimų užtikrinti diplomatinių atstovybių bei jų darbuotojų saugumą mūsų šalyse ir toliau tai darys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas