Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Baltosios pirštinės“ fiksuoja pirmuosius pažeidimus išankstiniame balsavime

Įsibėgėjant išankstiniam balsavimui Seimo rinkimuose nepriklausoma rinkimų stebėjimo organizacija „Baltosios pirštinės“ gauna vis daugiau rinkėjų pranešimų apie neleistiną politinę agitaciją, biuletenių fotografavimą ir viešinimą, smulkias rinkimų komisijų klaidas ir kitus nesklandumus, rašoma organizacijos pranešime spaudai.
Rinkimai
Rinkimai / BNS nuotr.

Organizacijos stebėtojai taip pat susidūrė su trukdymu tinkamai vykdyti stebėtojo funkcijas, fiksavo su balsavimo kabinomis susijusių pažeidimų.

Per pirmąsias dvi išankstinio balsavimo dienas nepriklausomi stebėtojai apsilankė dvidešimtyje balsavimo vietų, kur jau fiksavo smulkių komisijų darbo klaidų.

Stebėtojai susidūrė ir su sunkumais efektyviai stebėti rinkimų procesą – rinkimų apylinkėse stebėtojams skirtos vietos buvo įrengtos taip, kad nebuvo galima pilnai matyti visų balsavimo procesų, nebuvo leista patikrinti ar balsavimo kabinose nėra paliktų pašalinių daiktų. „Baltųjų pirštinių“ savanoriai pastebėjo ir atvejų, kai rinkėjai į balsavimo kabinas ėjo ne po vieną be objektyvių priežasčių.

Išankstiniame balsavime dalyvaujantys rinkėjai taip pat pastebi atvejus, kai balsuoti į kabiną einama ne po vieną, o komisijos nesudrausmina tokių rinkėjų. Daugiau kaip pusė gaunamų pranešimų ir toliau yra susiję su neleistina agitacija, ypač socialiniuose tinkluose.

Prasidėjus išankstiniam balsavimui „Baltosios pirštinės“ sulaukia itin daug pranešimų apie fotografuojamus ir viešinamus pažymėtus biuletenius. „Pastebime, kad socialiniuose tinkluose daug kandidatų noriai dalinasi jų rinkėjų atsiųstomis ar pačių darytomis pažymėtų biuletenių nuotraukomis, ragindami balsuoti. Tokiais atvejais aktyviai su mumis dalinasi ir piliečiai. Primename, kad pažymėtą biuletenį fotografuoti yra draudžiama“, – sako organizacijos vadovas Valdemar Baran.

Rytoj prasideda vienas daugiausiai dėmesio reikalaujančių išankstinio balsavimo etapų – balsavimas namuose. Čia balsuoja ir žmonės su įvairiomis negaliomis, vyresnio amžiaus rinkėjai, kurių padėtimi nesąžiningi rinkimų komisijų nariai gali nesunkiai pasinaudoti – skubinti rinkėją, patarinėti už ką balsuoti, neužtikrinti balsavimo slaptumo, žymėti biuletenį ar atlikti kitus su balsavimu susijusius veiksmus už rinkėją.

Siekiant užtikrinti sąžiningą ir skaidrų balsavimą namuose, prie pas rinkėjus keliaujančių komisijų narių jungsis ir nepriklausomi „Baltųjų pirštinių“ rinkimų stebėtojai. „Deja, stebėtojai negali apsilankyti visuose namuose, kur vyksta balsavimas. Todėl kviečiame ir šiame balsavimo etape piliečius būti budriais, atkreipti dėmesį į komisijų darbą kai namuose balsuoja jūsų artimieji, o pastebėjus galimus pažeidimus kreiptis į „Baltąsias pirštines“, – ragina V.Baran.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas