Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Baltosios pirštinės“ kviečia kartu stebėti antrąjį rinkimų turą

Sekmadienį nepriklausomi rinkimų stebėtojai aplankė beveik 220 apylinkių, dar 80-tyje balsavimo vietų „Baltosios pirštinės“ apsilankė iki rinkimų dienos. Per visą pirmąjį turą organizacijos stebėtojai užfiksavo per 150 galimų pažeidimų ir rinkimų komisijų darbo klaidų. Apylinkėms užvėrus duris, savanoriai iki vėlyvos nakties stebėjo balsų skaičiavimą - čia taip pat fiksuota smulkių VRK nustatytos balsų skaičiavimo tvarkos pažeidimų, rašoma „Baltosios pirštinės“ pranešime spaudai.
Baltosios pirštinės
Baltosios pirštinės / „Baltosios pirštinės“ nuotr.

„Stebėdami balsų skaičiavimo procesą pastebime, kad dažnai vien nepriklausomo stebėtojo buvimas padeda išvengti klaidų ir pažeidimų. Kartais iš nežinojimo, skubėjimo ar tiesiog žmogiško nuovargio komisijos nesilaiko VRK numatytos balsų skaičiavimo tvarkos, o stebėtojams atkreipus į tai dėmesį klaidos paprastai būna ištaisomos“, – pasakoja organizacijos „Baltosios pirštinės“ vadovas Valdemar Baran.

Stebėtojų dalyvavimas visuose balsavimo etapuose taip pat gali padėti užkirsti kelią pažeidimams. „Būtent mūsų stebėtoja pastebėjo plačiai nuskambėjusį atvejį, kai komisijos narė pažymėjo balsavimo biuletenį už rinkėją. Laiku atkreipus dėmesį į šią situaciją rinkėjas gavo naują biuletenį ir galėjo laisvai išreikšti savo valią. Tai tik vienas iš pavyzdžių, kai nepriklausomų stebėtojų akylumas padeda užtikrinti skaidrius rinkimus“, – sako V.Baran.

Rinkimų dienos įspūdžiams nuslūgus organizacija „Baltosios pirštinės“ ruošiasi antrajam rinkimų turui – išankstinis balsavimas prasidės jau kitą antradienį. O tam, kad apylinkėse būtų kuo daugiau nepriklausomų stebėtojų akių, organizacija kviečia prisijungti visus neabejingus piliečius. „Nesvarbu, ar stebėjimui galite skirti vos pusvalandį, ar norite visą sekmadienį keliauti po atokiausias rinkimų apylinkes, o gal skirti dieną kartu su komisijomis lankantis rinkėjų namuose – bet koks indėlis į skaidrius rinkimus yra be galo svarbus“, – tikina stebėtojų koordinatorė Dovilė Bedouet.

Ji primena, kad nepriklausomu rinkimu stebėtoju gali tapti pilnamečiai asmenys, nepriklausantys jokiai politinei partijai, nedirbantys politinio pasitikėjimo pozicijose ir nevykdantys aktyvios agitacijos. Organizacija taip pat taiko vienerių metų „politinio atšalimo“ laikotarpį buvusiems rinkimų komisijų nariams, partijų deleguotiems stebėtojams.

Registracija tapti nepriklausomu rinkimų stebėtoju iki spalio 20 d. vykdoma „Baltųjų pirštinių“ interneto svetainėje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito