Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 07 13 /15:05

Kuršių nerija buvo likusi be elektros: laisvadienis sezono įkarštyje ir visuotinis šaldytuvų valymas

Dėl būtinų planinių elektros tinklo remonto ir perdavimo linijos perjungimo darbų liepos 13 dieną 10-čiai valandų atjungtos Klaipėdos Marių ir Kuršių nerijos Juodkrantės transformatorių pastotės. Be elektros likę Neringos kurortų verslininkai ir gyventojai dėl to didelių problemų neįžvelgė – vieni pasidarė laisvadienius, kiti pasirūpino generatoriais. Atostogų pulsas nesutriko. ESO pranešė, kad 14 val. elektros tiekimas buvo atnaujintas.
Kelionė Baltijos pajūriu – nuostabioji Nida
Nida

„Dėl būtinų planinių elektros tinklo remonto ir perdavimo linijos perjungimo darbų, nuo 6 val. buvo atjungtos Klaipėdoje esanti Marių ir Kuršių Nerijoje esanti Juodkrantės transformatorių pastotės. Nors darbus planuota baigti iki 16 val., rangovui viską atlikus sėkmingai, elektros tiekimas Kuršių nerijai pamažu atnaujinamas jau nuo 14 val“, – pirmadienio popietę pranešė AB „Energijos skirstymo operatorius“ (ESO).

Pasak ESO, augant Neringos gyventojų elektros energijos poreikiui, atsižvelgiant į pajūrio zonos specifiką, ESO dar 2017 m. ėmėsi ne tik naujinti elektros tinklą, bet ir didinti paties tinklo pajėgumus, stiprinti jo patikimumą pusiasalyje. Elektros energija Kuršių Neriją pasiekia virš Kuršių marių einančia 110 kV aukštos įtampos „Litgrid“ elektros linija, todėl, siekiant ilgalaikio patikimumo, būtina buvo atnaujinti elektros pastočių sujungimus su perdavimo tinklu.

Šią vasarą tinklo atnaujinimo projektas bus baigtas, o liepos 13-ąją įgyvendinamas paskutinis Kuršių nerijos elektros linijų atnaujinimo projekto etapas, kuris užtikrins sklandų elektros energijos tiekimą.

Liepos 13 dieną, nuo 6 valandos ryto iki 16 valandos popiet, vykdomi 110 kV oro linijos perjungimo ir Juodkrantės bei Klaipėdoje esančių transformatorių pastočių sujungimo darbai. Dėl to Kuršių nerijos elektros vartotojams netiekiama elektra. Darbus vykdyti, kaip teigia ESO, ruoštasi iš anksto. Siekiant sudaryti kuo mažiau nepatogumų gyventojams, verslui ir svečiams, parengiamieji darbai pradėti iš pat ankstaus ryto – nuo 4.30 valandos, kai tik prašvito. Siekiant juos atlikti greičiau, pasitelktos sustiprintos rangovinių organizacijų brigados.

Gyvybiškai svarbioms Neringos miesto institucijoms elektros energijos tiekimas užtikrintas pasitelkiant elektros generatorius: pagalbos ir sveikatos priežiūros institucijoms, vandentiekio ir nuotekų valyklai, kitoms įstaigoms, kurioms būtinas nepertraukiamas elektros energijos tiekimas.

Verslo subjektai elektros tiekimu iš alternatyvių tiekimo šaltinių arba pasirūpino iš anksto, arba nusprendė laikinai nutraukti veiklą, kol elektros tiekimas bus atnaujintas.

Padarė laisvadienį sau ir personalui

Štai Nidoje veikiančio „Fisheria“ restorano šefas Adomas Jegnoras, pakalbintas 15min žurnalistės, juokavo pasidaręs išeiginę vidury sezono, pačiame jo įkarštyje.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./„Fisheria“ – šviežios žuvies restoranas Nidoje
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./„Fisheria“ – šviežios žuvies restoranas Nidoje

„Nėra jokių problemų, kas generatorių išsinuomojo, kas laukia, kol pajungs elektrą. Turime planą atsidaryti vakare. Neturėjome jokių svarbių rezervacijų, didelių klientų užsakymų, tad leidome personalui dieną pailsėti. Gerai, kad tai nutinka pirmadienį, savaitgalį būtų sudėtingiau, savaitgalis diktuoja visai kitokį ritmą“, – teigė šefas.

Pasak jo, kitiems jo pažįstamiems kilo didesnių problemų – kaip tik liepos 13 dieną buvo suplanavę renginį, kurio nenorėjo atšaukti. Verslininkams teko pasirūpinti generatoriumi. Gauti jį nėra sudėtinga, tačiau parsigabenti gali kilti kliūčių, ypač jei neturi mašinos su kabliu, o generatoriaus pristatymas į vietą kainuoja nemažai. Vis dėlto, Nidos bendruomenė – maža ir itin glaudi, tad jos nariai vienas kitam padeda kuo gali.

„Penktadienį važiavau, mačiau, kad tempiasi generatorius žmonės. Pirmadienį tuo rūpintis būtų jau per vėlu“, – tikino pašnekovas.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Adomas Jegnoras
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Adomas Jegnoras

Adomo teigimu, anksčiau pasitaikydavo, kad Nidoje dingdavo elektra, tačiau tai nutikdavo retai, ir laikotarpis be elektros trukdavo trumpai. Šįkart jis tokiam iššūkiui pasiruošė iš anksto: darbus atliko iš vakaro, kitaip sakant, iš anksto pasiruošė laisvai dienai.

„Gal vieną tik problemą įžvelgiu – dėl žaliavų šaldiklyje. Reikia sugalvoti, kur maistą padėti. Greitai gendančius produktus perdėjome į kitą šaldytuvą, pajungtą ant mažo generatoriaus, o visa kita – vaisiai, daržovės – tikėtina, iki 16 valandos nesuges“, – vylėsi „Fisheria“ šefas.

Svarbu, kad yra vanduo

120 metrų nuo Kuršių marių įsikūrusį šeimos būstą „Inkliuzas“ valdantis ir 20 metų apgyvendinimo paslaugas Nidoje teikiantis Tadas Košys taip pat neįžvelgė jokių problemų: „Ruošėmės, nieko juk nepakeisi, perspėjom žmones. Visi geranoriškai sureagavo, niekas nesipiktino. Vanduo šildytuve užšilęs, vieni gyventojai išvažiavo, kiti dar nespėjo atvažiuoti, atvažiuos, manau, ta elektra jau bus atsiradusi. Svečiai problemų nematė – retas kuris apartamentuose maistą gaminasi, eina į miestą kur pavalgyti. Ir šįryt išėjo, rado kur papusryčiauti, problemos nėra. Svarbiausia, kad kambariuose yra vanduo.“

Verslininkas džiaugėsi, kad tvarkomi elektros tinklai. Anot jo, viskas tik į gerą, juk kada nors reikėjo imtis remonto. Kartu pajuokavome, kad ši diena Kuršių nerijoje – visuotinė šaldytuvų valymo diena.

„Juk tuoj pajungs tą elektrą. Jei parą nebūtų, vakare nebūtų šviesos, tada gal ir pasijaustų, o dabar...“ – ramiai į viską reagavo pašnekovas.

Projekto „Pamario švyturių kelias“ nuotr./Nidos evangelikų liuteronų bažnyčia
Projekto „Pamario švyturių kelias“ nuotr./Nidos evangelikų liuteronų bažnyčia

15min pakalbinta Juodkrantėje gyvenanti šeimyna taip pat neįžvelgė jokių bėdų: yra apstu tokių darbų, kuriems elektra nereikalinga, tad jais ir užsiimta.

„Visi, kam reikia, turi generatorius: „Maximos“ parduotuvė, kavinės... Poilsiautojai teiravosi, ką daryti, tai jiems buvo patarta išvakarėse nueiti į parduotuvę maisto nusipirkti, nes ryte negalės pusryčių pasigaminti. Elektros juk iki 16 valandos tik nebus, dažniausiai net anksčiau, nei žadėjo, pajungia“, – problemų neįžvelgė ir pakalbinta Nidos gyventoja Rasa.

Planavo atlikti darbus pavasarį

Edita Lubickaitė, Nidos kultūros ir turizmo informacijos centras „Agila“ vadovė, teigė nesulaukusi jokių turistų nusiskundimų dėl to, kad vieną atostogų dieną jiems teks pagyventi be elektros. Tiesa, ji atkreipė dėmesį į tai, kad ESO darbus planavo šį pavasarį, tačiau jie buvo nukelti į kiek neparankesnį kurortui metą – vidurvasarį.

Stebint miesto pulsą, niekas nepakito, žmonių poreikiai patenkinti, skundų negirdėti.

„Didelių problemų nekilo, nes pakankamai anksti visi buvo informuoti apie tai, kad nebus elektros. Verslo atstovai, gyventojai, kam reikia, pasirūpino generatoriais. Juk XXI amžius, nesunku įsigyti, galima pasiskolinti. Kad ir ne pačiu geriausiu laiku, kritinis momentas nesusidarė. Stebint miesto pulsą, niekas nepakito, žmonių poreikiai patenkinti, skundų negirdėti. Gal sveikatos sektoriui tik sunkiau, bet turi savo sistemą, manau, jie. Nusistebėjimų, užklausų nesulaukėme ir iš užsieniečių turistų. Kurortų gyvenimo elektros nebuvimas neparalyžiavo“, – teigė E.Lubickaitė.

E.Tereko nuotr./Edita Lubickaitė
E.Tereko nuotr./Edita Lubickaitė

Pasak jos, su užsieniečiais kurorto svečiais šią vasarą išties susiklostė kitokia nei įprastai situacija, – trūksta grupių iš Vokietijos ir Rusijos.

„Taip, sulaukiame svečių iš užsienio, tačiau tai tėra pavieniai keliautojai iš Latvijos, Estijos. Arba užsieniečiai, gyvenantys Lietuvoje, Latvijoje ir keliaujantys po Baltijos šalis. Keičiasi rinka, atvykusiųjų poreikiai. Nebereikia tų prekių ar paslaugų, kurių iki tol reikėjo. Pavyzdžiui, teko kalbėti su suvenyrų prekiautojais. Jiems liūdna, nes didžiausi pirkėjai buvo grupės turistų ekskursijų metu. Laivų savininkai taip pat guodėsi, kad sumažėjusi paklausa, užklausų skaičius. Netekę esame kruizinių laivų“, – teigė pašnekovė.

Tiesa, Kuršių nerijos lankytojų skaičiaus srautas nėra taip stipriai sumažėjęs – aktyvesnis tapo vietinis turizmas. Apgyvendinimo ir maitinimo sektorius, kaip tikino E.Lubickaitė, nesiskundžia. Dėl karantino Lietuvos kurortai nukonkuravo Turkiją.

„Tik rezervacijos tapo nenuspėjamos. Štai pavasario pradžioje lojalūs Kuršių nerijos klientai ruošėsi atostogauti po keletą savaičių, karantino metu, kai neteko galimybės keliauti, pratęsė rezervacijas iki trijų savaičių, o kai valstybių sienos kai kur buvo atidarytos, ėmė trumpinti rezervacijų laiką. Nenuspėjamas svečių elgesys.

Beje, daugelis lietuvių kasmetines atostogas buvo priversti panaudoti karantino metu, tad į Nidą gali atkeliauti tik savaitgaliui. Nebeliko skirtumo ir tarp ilgojo ar paprasto savaitgalio. Darbo dienomis tik liūdniau“, – naujas tendencijas įžvelgė „Agila“ vadovė.

ESO klientų – daugiau nei 3 tūkst.

Šiuo metu Kuršių nerijoje ESO tiekia ir skirsto elektrą daugiau kaip trims tūkstančiams klientų.

Gyventojai ir miesto svečiai buvo raginami pasiruošti vienos dienos elektros atjungimui iš anksto: įkrauti mobiliuosius telefonus, kompiuterius ir kitus būtinuosius elektros įrenginius, pagal galimybes anksčiau atlikti suplanuotus buities darbus, kuriems reikės elektros, neatidarinėti šaldiklio ir šaldytuvo dažniau, nei tai būtina, taip ilgiau išlaikant juos šaltus, pasirūpinti baterijomis įrenginiams ar alternatyviais elektros generatoriais, jei tai būtina, ir kt.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas