Metinė prenumerata tik 7,99 Eur! Karūnuokite savaitgalį kokybišku turiniu.
Išbandyti

„Be šansų“: tarnybos vadovas įvertino, ar paslaptingas rusų ginklas buvo panaudotas per NATO viršūnių susitikimą Vilniuje

NATO viršūnių susitikimo Vilniuje saugumu besirūpinusios Vadovybės apsaugos tarnybos (VAT) vadovas Rymantas Mockevičius atmeta užsienio žiniasklaidoje aprašytus teiginius, jog renginio metu prieš JAV pareigūną galėjo būti panaudotas „Havanos sindromą“ sukeliantis ginklas, kurį, kaip spėjama, turi Rusijos specialiosios tarnybos.
Vadovybės apsaugos tarnybos planuotojas prieš būsimą vizitą apžiūri galimus rizikos faktorius ir numato reikiamą apsaugos pajėgų kiekį
Vadovybės apsaugos tarnybos planuotojas prieš būsimą vizitą apžiūri galimus rizikos faktorius ir numato reikiamą apsaugos pajėgų kiekį / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Apie galimą paslaptingo ginklo panaudojimą per pernai Vilniuje vykusį Aljanso lyderių susitikimą pirmadienį pranešė Latvijoje veikiantis leidinys „The Insider“, bendradarbiaudamas su vokiečių leidiniu „Der Spiegel“ ir amerikiečių televizijos „CBS“ laida „60 Minutes“.

Metus trukusiame tyrime skelbiama, kad „Havanos sindromą“ sukeliantis ginklas galėjo būti panaudotas prieš vieną aukštas pareigas užimantį JAV Gynybos departamento pareigūną.

Netrukus Pentagonas patvirtino, kad vienas JAV pareigūnas, pernai liepą dalyvavęs NATO viršūnių susitikime Vilniuje, pajuto simptomus, panašius į tuos, kuriuos sukelia „Havanos sindromą“ sukeliantis ginklas.

Teiginius atmeta

Lietuvos Valstybės saugumo departamentas ir Krašto apsaugos ministerija naujienų agentūrai BNS nekomentavo, ar per NATO viršūnių susitikimą galėjo būti panaudotas „Havanos sindromą“ sukeliantis ginklas.

Už NATO viršūnių susitikimo saugumą buvo atsakinga Vadovybės apsaugos tarnyba (VAT), kurios vadovas Rymantas Mockevičius 15min teigė neturintis tokių duomenų.

„Ne, į mus niekas nesikreipė. Nei kas klausė, nei mes fiksavome“, – teigė VAT direktorius.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Rymantas Mockevičius
Luko Balandžio / 15min nuotr./Rymantas Mockevičius

Jis kėlė klausimą, kur konkrečiai toks ginklas galėjo būti panaudotas, jeigu iš viso buvo panaudotas.

„Čia ir klausimas. Jeigu teoriškai, galimai buvo naudojama, tai kur? Nes tuose objektuose, kur mes dirbome, tai ten be šansų jiems prieiti ir kažką daryti“, – kalbėjo R.Mockevičius.

Jis pabrėžė, kad objektai, kurių saugumu rūpinosi VAT, buvo ypač gerai apsaugoti.

„Ten, kur mes dirbome ir saugojome, tai ten ir dideli apsauginiai perimetrai, ir patekimas yra sudėtingas, o ten, mes nedirbome ar neformaliose aplinkose, tai aš negaliu komentuoti“, – tikino VAT vadovas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./JAV prezidento Baracko Obamos lėktuvas virš Havanos
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./JAV prezidento Baracko Obamos lėktuvas virš Havanos

Apie „Havanos sindromą“ pirmą kartą pranešta 2016 metais, kai JAV diplomatai Kubos sostinėje ėmė skųstis, kad po naktį išgirstų ausis veriančių garsų jie patyrė tokių simptomų kaip pykinimas.

Vėliau ambasadų Kinijoje, Europoje ir JAV sostinėje Vašingtone darbuotojai pranešė apie kitus simptomus, įskaitant kraujavimą iš nosies, galvos skausmus ir regėjimo sutrikimus. Taip pat pranešama apie koordinacijos bei sąmonės sutrikimus.

Visa tai sukėlė spėlionių apie galimą užsienio valstybės išpuolį panaudojant neįvardytą garsinį ginklą.

Tyrime skelbiama, kad už atakas „Havanos sindromą“ sukeliančiu ginklu gali būti atsakingas Rusijos karinės žvalgybos (GRU) padalinys „29155“, kurio užduotis – žmogžudystės ir sabotažas užsienyje.

Šiuo metu JAV žvalgyba aiškinasi, ar iš tiesų už to gali slypėti Rusija, kuri kaltinimus atmeta.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius