Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2019 03 25

Be Vilniaus mero posto likęs A.Zuokas: „Aš mielai išvažiuočiau į Europos Parlamentą“

Europos Parlamento (EP) rinkimuose ketina dalyvauti 18 politinių organizacijų. Tiek jų Vyriausiajai rinkimų komisijai (VRK) įteikė pareiškinius dokumentus. Be 15min jau anksčiau aprašytų organizacijų EP rinkimuose dalyvaus komitetai „Lemiamas šuolis“, „Stipri Lietuva vieningoje Europoje“ ir Lietuvos laisvės sąjunga (liberalai). Pastarąją į rinkimus ves Vilniaus mero posto siekęs Artūras Zuokas.
Artūras Zuokas
Artūras Zuokas / 15min nuotr.

Po nesėkmingų merų rinkimų portalui Delfi.lt A.Zuokas teigė į EP kandidatuosiantis paskutiniu numeriu. Panašu, kad politikas persigalvojo.

„Po savivaldos rinkimų, nelaimėjus mero partijos kolegos priėmė sprendimą pakeisti iš paskutinės į pirmą vietą, kad vesčiau EP sąrašą Lietuvos laisvės sąjungos (liberalai) į šiuos rinkimus“, – pirmadienį 15min teigė politikas.

Jis reiškė viltį, kad rinkimuose į EP partijai pavyks iškovoti bent vieną mandatą. Klausiamas, ką rinktųsi pergalės atveju – vietą EP ar Vilniaus savivaldybės taryboje – A.Zuokas tikino, kad sprendimą priimtų kartu su partija.

Šiek tiek esu pasiilgęs didesnio mastelio darbų.

Bet vėliau pridūrė: „Aš mielai išvažiuočiau į Europos Parlamentą, nes šiek tiek esu pasiilgęs didesnio mastelio darbų. Plius, neabejotinai, turėdamas idėjų ir savo aktyvumą, galėčiau būti naudingas EP tiek pačiai Europai, ir aišku kalbant apie Lietuvą, ir Vilnių.“

Kartu su A.Zuoku į EP pretenduoja pirmas už brūkšnio rinkimuose į sostinės savivaldybės tarybą likęs Algis Čaplikas, buvę Vilniaus miesto savivaldybės tarybos nariai Regimantas Čiupaila, Kęstutis Nėnius, savivaldos rinkimuose dalyvavęs Ruslanas Kovaliovas.

Svarstyta, kad EP rinkimuose galėtų dalyvauti A.Zuoko sutuoktinė Agnė Zuokienė, tačiau ji ketvirtuoju numeriu savivaldybių tarybų rinkimuose pateko į Vilniaus miesto tarybą.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Artūras Zuokas ir Agnė Zuokienė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Artūras Zuokas ir Agnė Zuokienė

Visuomeninio rinkimų komiteto „Lemiamas šuolis“ sąrašą į EP ves ekonomistas Paulius Kunčinas, toliau rikiuojasi informacinių technologijų specialistas Marius Pareščius, dėstytoja Gitana Neverienė, teisininkas Nerijus Strikulys, buvusi Lietuvos banko valdybos pirmininko pavaduotoja Ramunė Vilija Zabulienė. Sąrašo pabaigoje – muzikantas Jurgis Pranas Didžiulis Valencia.

Pirmuoju numeriu komiteto „Stipri Lietuva vieningoje Europoje“ sąraše rikiuojasi buvęs Seimo pirmininkas Artūras Paulauskas, Nacionalinės bibliotekos Vadovybės informacijos skyriaus vadovas Ignas Stankovičius, buvęs premjero Algirdo Butkevičiaus patarėjas Vilius Kavaliauskas, socialinių mokslų daktarė Jolanta Solnyškinienė, Vilniaus Gedimino technikos universiteto Geodezijos ir kadastro katedros darbuotojas Vladislovas Česlovas Aksamitauskas.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Artūras Paulauskas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Artūras Paulauskas

Be išvardytų politinių organizacijų EP rinkimuose tai pat dalyvaus: Liberalų sąjūdis, Socialdemokratų darbo partija, Darbo partija, komitetai „Prezidento Rolando Pakso judėjimas“, „Aušros Maldeikienės traukinys“, „Prof. dr. Stanislovo Tomo sąrašas“ ir „Vytautas Radžvilas: susigrąžinkime valstybę!“.

Taip pat – Lietuvos centro partija, Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjunga, Lietuvos žaliųjų partija, partija „Tvarka ir teisingumas“, Rusų aljansas, Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai (TS-LKD), Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga bei Socialdemokratų partija.

Iki kovo 22 dienos kandidatai į EP VRK turėjo pateikti pareiškinius dokumentus, pradėjo rinkti juos palaikančių rinkėjų parašus. O jų, siekiant dalyvauti EP rinkimuose, reikia ne mažiau nei 10 tūkst.

Parašus galima rinkti ir elektroniniu būdu. Pirmadienio duomenimis, daugiausia jų – 5485 – turi TS-LKD, antroje vietoje su 5327 parašais rikiuojasi A.Maldeikienės vedamas komitetas, toliau – su 2643 parašais – komitetas „Vytautas Radžvilas: susigrąžinkime valstybę!“.

Parašus pretendentai EP rinkimuose gali rinkti iki balandžio 11-osios.

EP rinkimai Lietuvoje vyks gegužės 26 dieną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas