Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 02 20

Bendrovė „Grigiškės“ skundžiasi prezidentei dėl nesuperkamos šilumos energijos, „Vilniaus energija“ ginasi negalinti jos supirkti

Prezidentė Dalia Grybauskaitė, energetikos ministras Arvydas Sekmokas pirmadienį vyko į didžiausią Lietuvoje medienos plaušų plokščių ir sanitarinio buitinio popieriaus gamybos bendrovę „Grigiškės“, kur ketinta aptarti nepriklausomų šilumos tiekėjų problemas. Esą ši įmonė nuo 2011 metų rugsėjo neparduoda šilumos energijos, nes bendrovė „Vilniaus energija“ įmonę atjungė nuo tinklo.
„Vilniaus energija“
„Grigiškės“ dėl „Vilniaus energijos“ veiksmų skundžiasi prezidentei. / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Kaip prieš vizitą rašė BNS, šalies vadovės patarėja Jolanta Gužaitė Kvintus patvirtino, jog pagrindinis pokalbio akcentas yra tai, su kokiomis problemomis susiduria nepriklausomi šilumos gamintojai ir priemonės, kurias prezidentė siūlys.

„Grigiškės“ turi keturis katilus, kurių naujausias – 17,5 megavatų biokuro katilas, į kurį su europine parama pernai investuota apie 17,6 mln. Lt. Bendrovės vadovas ir pagrindinis akcininkas Gintautas Pangonis BNS sakė, kad Grigiškėms šildyti užtenka 18 megavatų galios katilo. Bendra „Grigiškių šilumos“ visų katilų galia - apie 80 megavatų.

Kainas mažintų konkurencija

Būtina stiprinti konkurenciją ir užtikrinti nepriklausomiems gamintojams galimybę tiekti pigesnę šilumą gyventojams“, - pabrėžė D.Grybauskaitė.

Šalies vadovės teigimu, šilumos kainas sumažins tik reali šilumos gamintojų konkurencija ir gamtinėms dujoms alternatyvaus kuro naudojimas. Pasak prezidentės, būtina nedelsiant sudaryti galimybę nepriklausomiems šilumos gamintojams prisijungti prie šilumos perdavimo tinklų ir vykdyti atvirus konkursus investuotojams į šilumos ūkį, kad monopolijos būtų išskaidytos.

„Perteklinės šilumos pagamina „Grigiškių“ ir kitos šalies gamyklos, ypač turinčios biokuro katilines, tačiau monopolijos ir jas palaikančios savivaldybės šios šilumos tiesiog neperka arba iškelia atgrasančias sąlygas. Būtina stiprinti konkurenciją ir užtikrinti nepriklausomiems gamintojams galimybę tiekti pigesnę šilumą gyventojams“, - pabrėžė D.Grybauskaitė.

Šalies vadovės iniciatyva parengtos nepriklausomiems gamintojams prisijungimą prie šilumos perdavimo tinklų garantuosiančios Šilumos ūkio įstatymo pataisos, pagal kurias naudojimosi šilumos perdavimo tinklais sąlygas tvirtintų ne monopolininkas, o Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija.

Neįgyvendina reikalavimų

„Vilniaus energija“ tvirtina, kad negali supirkti šilumos iš AB „Grigiškės“, nes ši bendrovė nėra įgyvendinusi privalomųjų reikalavimų, kurie Valstybinės energetikos inspekcijos (VEI) ir Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos (VKEKK) yra nustatomi visiems be išimties šilumos gamintojams.

„Kai tik iš atsakingų valstybinių institucijų gausime patvirtinimą, kad privalomieji reikalavimai yra įgyvendinti, tą pačią dieną galėsime pradėti šilumos supirkimą. Energiją iš AB „Grigiškės“ supirksime už realią kainą, kuri leistų sumažinti šilumos tarifą vilniečiams“, - rašoma bendrovės išplatintame pranešime spaudai.

Taip pat „Vilniaus energija“ pranešė, kad Grigiškių miestelis buvo prijungtas prie Vilniaus šilumos tiekimo sistemos nuo 2011 m. rugsėjo 1 dienos. Anksčiau vienintelis šilumos tiekėjas šioje gyvenvietėje buvo AB „Grigiškės“, kurios gaminama šiluma kainavo iki 30 proc. brangiau nei „Vilniaus energijos“ gaminama šiluma.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas