Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 08 18

Besilaukiančios moterys raginamos skiepytis, nenorinčioms – nemokami testai

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) ragina besilaukiančias moteris skiepytis – siaučianti naujoji COVID-19 delta atmaina joms gali būti itin pavojinga, tačiau nenorinčioms to daryti palikta galimybė nemokamai atlikti PGR testą. Jis galios 48 val. nuo tepinėlio paėmimo akimirkos. Tad šios moterys turi abi alternatyvas ir gali rinktis, juolab kad specialistai neigia baimes dėl skiepų.
Besilaukianti moteris skiepijama
Besilaukianti moteris skiepijama / 123RF.com nuotr.

15min skaitytojas Mindaugas, kurio žmona šiuo metu laukiasi, piktinasi, kad jai bus taikomi neskiepytiems asmenims skirti ribojimai, o norint gauti galimybių pasą esą teks daryti PGR testus.

„Aš nesu prieš skiepus, bet galiu duoti pavyzdį, kad dabar mano žmona laukiasi ir tikrai negali skiepytis ir negalės kol maitins kūdikį. Tai kur ta mūsų laisvė dingsta, kalbant apie teisinius Europos Komisijos dalykus?“ – piktinasi skaitytojas.

Tačiau toks pasipiktinimas, kaip tikina SAM atstovai ir specialistai, neturi pagrindo. Kūdikio besilaukiančioms moterims rekomenduojama skiepytis, jeigu vis dėlto jos nusprendžia to nedaryti – gali nemokamai tirtis.

Tyrimai neigiamo poveikio nerodo

Sveikatos apsaugos ministro atstovė Aistė Šuksta pabrėžia, kad atsiranda vis daugiau duomenų apie planuojančių pastoti, nėščiųjų ir žindančių moterų skiepijimą nuo COVID-19 infekcijos.

„JAV jau yra pasiskiepijusios daugiau nei 139,5 tūkst. nėščiųjų. Šiuo metu turimi moksliniai duomenys ir paskiepytų nėščiųjų rezultatai rodo tokį pat vakcinos efektyvumą kaip ir bendrai populiacijai.

Nenustatytas joks galimas tiesioginis ar netiesioginis neigiamas poveikis besivystančiam vaisiui ar nėštumo eigai“, – sako ministro atstovė.

A.Šukstos teigimu, ministerija supranta situacijos jautrumą – atsisakančios vakcinuotis moterys galės nemokamai atlikti galimybių pasui būtiną PGR tyrimą.

Neigiamas PGR tyrimo rezultatas galios 48 valandas – skaičiuojant nuo ėminio paėmimo momento.

Norint pasinaudoti šia galimybe, nereikia kreiptis į prižiūrintį gydytoją ar šeimos gydytoją. Pakaks mobiliajame punkte pateikti asmens dokumentą ir nėščiosios kortelę.

123RF.com nuotr./Gydytojas apžiūri besilaukiančią moterį
123RF.com nuotr./Gydytojas apžiūri besilaukiančią moterį

Visiems kitiems žmonėms PGR testai galimybių pasui gauti bus mokami.

Ginekologai rekomenduoja

Lietuvos akušerių ginekologų draugija (LAGD), įvertinusi naujausią mokslinę informaciją, kitų pasaulio specialistų bei atsakingų organizacijų rekomendacijas, teigia, kad tiek pastoti planuojančioms, tiek vaikelio besilaukiančioms, tiek kūdikį žindančioms moterims skiepytis nuo COVID-19 saugu ir netgi rekomenduojama, teigiama pranešime žiniasklaidai.

Tyrimai rodo, kad nėščiosios serga sunkesne koronaviruso forma, todėl vakcinos gali apsaugoti nuo galimų rimtų komplikacijų nėštumo metu.

VIDEO: Tiesa ar melas: 8 populiariausi mitai apie nėštumą

LAGD patvirtino, kad planuojančioms pastoti skiepytis vakcina nuo COVID-19 yra saugu, ir atidėti nėštumo planavimo nerekomenduoja. Pasak draugijos narių, nėra jokių mokslinių duomenų, galinčių įrodyti, kad COVID-19 vakcinos galimai turi neigiamos įtakos vaisingumui.

Visoms nėščiosioms rekomenduojama skiepytis COVID-19 mRNR vakcinomis – „Comirnaty“ (gamintojas „BioNTech ir Pfizer“) arba „Spikevax“ (gamintojas „Moderna“).

Tai galima daryti bet kuriuo nėštumo trečdaliu. Tos pačios vakcinos rekomenduojamos ir žindyvėms.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas