Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 01 02

Kokiomis nuotaikomis dabar gyvena skandalą išgyvenęs Nacionalinis transplantacijos biuras?

Po mobingo skandalo Nacionaliniame transplantacijos biure praėjo beveik pusmetis – darbuotojų skundų ir institucijų kaltinimų sulaukęs buvęs vadovas Artūras Bagotyrius su įstaiga atsisveikino, o darbuotojai galėjo lengviau atsikvėpti. 15min domisi, kokiomis nuotaikomis pagrindinė šalies donorystės įstaiga gyvena dabar.
Organų donorystė
Organų donorystė / Asociatyvi nuotr.

Mobingo ir seksualinio priekabiavimo skandalas it pūlinys išsprogo rugpjūčio pradžioje.

15min tuo metu skelbė vieno įstaigos darbuotojo liudijimą apie A.Bagotyriaus poelgius su darbuotojais.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Artūras Bagotyrius
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Artūras Bagotyrius

Skundą dėl galimo įstaigos vadovo mobingo ir seksualinio priekabiavimo dar pavasarį parašė viena biuro darbuotoja, vėliau prie skundo prisijungė ir daugiau jų.

Apie vadovo elgesio ir darbo niuansus 15min papasakojo biuro darbuotojas Mindaugas Masedunskas. Jis taip pat buvo gavęs ir pranešėjo statusą, nes pranešė apie galimą A.Bagotyriaus darbo pažeidimą, kadangi šis galėjo samdyti teisininkus gynybai prieš Valstybinės darbo inspekcijos tyrimą.

Netrukus sutartis dėl teisininkų paslaugų, anot pranešėjo, buvo nutraukta, tačiau inspekcija, kaip ir kitos institucijos – Sveikatos apsaugos ministerija, Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba, tęsė tyrimus.

15min paskelbus šią istoriją, A.Bagotyrius suskubo pateikti prašymą atleisti iš darbo, nors visus faktus neigė.

Tiesa, išsisukti be pasekmių A.Bagotyriui nepavyko – sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys, atsižvelgęs į tyrimo medžiagą, atleido tuometinį vadovą be išeitinės kompensacijos.

Ministro skirtą tarnybinę nuobaudą – griežtą papeikimą – A.Bagotyrius yra apskundęs teismui.

Paskyrė dar A.Veryga

A.Bagotyrius Nacionaliniam transplantacijos biurui vadovavo nuo 2019 metų gruodžio.

Jis laimėjo konkursą, kuriame dalyvavo 14 pretendentų. Galiausiai po pokalbio su dviem atrinktaisiais vadovą paskyrė tuometinis ministras Aurelijus Veryga.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Aurelijus Veryga
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Aurelijus Veryga

A.Bagotyrius yra įgijęs ekonomikos ir visuomenės sveikatos mokslų magistrą, turi daugiau nei 20 metų vadovaujamo darbo patirtį.

Jis ėjo direktoriaus pavaduotojo pareigas Valstybinėje maisto ir veterinarijos tarnyboje, taip pat buvo Lietuvos žemės ūkio ir maisto produktų rinkos reguliavimo agentūros generalinio direktoriaus pavaduotoju.

„Lengva euforija“

Skandalo epicentre atsidūręs ir apie negeroves įstaigoje pranešęs jos darbuotojas Mindaugas Masedunskas sako, kad pirmomis savaitėmis po vadovo atleidimo darbe buvo puiki nuotaika.

„Pirmas porą savaičių buvo lengva euforija tarp žmonių“, – 15min sakė transplantacijų koordinatorius.

Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Donoro kortelė
Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Donoro kortelė

Jis papasakojo ir vieną įdomų nutikimą, kai darbuotojus pribloškė buvusio vadovo telefono melodija.

„Galiu pasakyti tokį pavyzdį: paėmiau direktoriaus telefoną ir nepagalvojau pasikeisti melodijos, nuėjome pietauti ir suskambo telefonas, tai reikėjo pamatyti žmonių reakcijas – visų veidai persikreipė“, – kalbėjo medikas.

„Aš net nepagalvojau, kad ta melodija gali žmones taip veikti, nepraėjus nė porai savaičių“, – pridūrė jis.

Jis pabrėžė, kad situacija kardinaliai pasikeitė po vadovo atleidimo.

„Situacija pasikeitusi kaip diena ir naktis. Kolektyvas atgijęs: į darbą – kaip į šventę. Bent jau mėnesį kaip į šventę tikrai visi ėjo. Aišku, paskui atsiranda rutina, euforija baigiasi, bet žmonės pasikeitę, visiškai kitoks požiūris“, – pasakojo M.Masedunskas.

Kiti įstaigos darbuotojai 15min taip pat pasakojo, kad po vadovo atleidimo darbe įsivyravo sveika darbinė atmosfera, nebeliko intrigų, lengviau dirbti psichologiškai.

Skundų nebesulaukė, laukiama vadovo

Sveikatos apsaugos ministro atstovas spaudai Tomas Bagdonas informavo 15min, kad po A.Bagotyriaus atleidimo daugiau skundų iš įstaigos darbuotojų nesulaukta.

Šiuo metu įstaiga laukia naujo nuolatinio vadovo.

Jo konkursą organizuoja Valstybės tarnybos departamentas.

„Prašymus pateikė 23 pretendentai. Iš jų 20 pretendentų atitiko bendruosius ir specialiuosius reikalavimus“, – teigė T.Bagdonas.

Asmeninio archyvo nuotr./Tomas Bagdonas
Asmeninio archyvo nuotr./Tomas Bagdonas

Jo teigimu, sausį kandidatų laukia kompleksinis vertinimas. Paskui Valstybės tarnybos departamentas atrinks dvi geriausias kandidatūras ir jas pateiks ministerijos vertinimo komisijai.

„Gavęs komisijos įvertinimus, ministras sprendžia dėl kandidatų tinkamumo. Kandidatas į vadovo postą skiriamas ministro įsakymu“, – pabrėžė ministro atstovas spaudai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas