Metinė prenumerata tik 7,99 Eur! Karūnuokite savaitgalį kokybišku turiniu.
Išbandyti
2023 03 01

Sukritikuoto Kauno tauro autorius atsivėrė: meras norėjo kitokio

Vasario 23 d. ties įvažiavimu į Kauną išdygusi žaižaruojančio tauro skulptūra socialiniuose tinkluose sukėlė tikrą komentarų audrą. Kol vieni liaupsino išskirtinį kūrinį, kiti negailėjo kritikos ir vadino jį itin brangiu blizgančiu kiču. Tauro autorius Tadas Vosylius interviu 15min papasakojo, kodėl sukūrė būtent tokį kūrinį, pakomentavo kaltinimus plagiatu ir įvertino kultūros ministro įrašą feisbuke.
Tadas Vosylius
Tadas Vosylius / BNS ir asmeninio archyvo nuotr.

Su 42-ejų metų T.Vosyliumi, kurio naujausias rankų darbas savaitgalį Lietuvoje buvo aptarinėjamas turbūt aršiausiai iš visų meno kūrinių, susitikome jo darbo vietoje – vienoje iš Vilniaus dailės akademijos Kauno fakulteto auditorijų. Čia jis jau kurį laiką vadovauja katedrai įmantriu pavadinimu – 3D meno objektai: stiklas, skulptūra, keramika, dėsto studentams.

„Aš savęs profesionalu nelaikau, nes tikras profesionalas negali daryti klaidų, o aš kartais klystu. Laikau save artistu, taip atleisdamas save nuo „tikro menininko“ pareigų, tuomet aš galiu daryti klaidas, leidžiu sau nežinoti“, – paaiškino pašnekovas.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Skulptorius Tadas Vosylius
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Skulptorius Tadas Vosylius

Dėl Kauno tauro skulptūros menininkas tikina besijaučiantis ramiai ir užtikrintai – juk prie jos plušėjo 9 mėnesius, pirma net turėjo pats pasigaminti stakles.

Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Tauro skulptūra prie įvažiavimo į Kauną
Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Tauro skulptūra prie įvažiavimo į Kauną

Chaotiškumo kupina Muravos sankryža, anot kūrėjo, idealiai tinka būtent tokiai – žėrinčiai, veidrodinei skulptūrai, kuri ypatingą įspūdį kuria naktį.

VIDEO: Kaune pastatyta Tauro skulptūra naktį tarsi žiba

Visas sąmokslo teorijas, kad tauras visuomenei apgalvotai pristatytas būtent karo Ukrainoje metinių proga ir yra nuplagijuotas nuo projekto, žadėto įgyvendinti Krasnodare, vadina absurdu.

„Skulptūra Muravos sankryžoje pastatyta 23 dieną, ne 24-ą, data visiškai nepasirinkta, tiesiog tuomet baigiau ją. Uodegą teko prisukti po kelių dienų, nes buvo bėdų. Nerūdijantis plienas jei gauna truputį apkrovos, trinties, susivirina tarpusavyje – varžtai susivirino, negalėjau uodegos prisukti, turėjau imtis naujų varžtų“, – patikino T.Vosylius, paaiškinęs, kad yra toks menininkas, kuris „priduoda“ darbą ir jį pamiršta – lai gyvena savo savarankišką gyvenimą, kitaip nuolat kils mintys, kad galėjo padaryti kažką geriau, nenurims noras ką nors pataisyti.

Paklaustas, kaip jaučiasi per savaitgalį tapęs labiausiai aptarinėjamu bent jau Kauno menininku, pašnekovas atsakė esantis iš tų, kurie vengia viešumo, nesidomi, kas ką galvoja apie jo kūrinius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius