Vakar moteris kartu su anūkėmis Raitininkų seniūnijos miškų kirtavietėse ir atsodintose vagose rado pirmuosius galvas iš žemės iškišusius bobausius. Anot D.Baranauskienės, bobausiai dar nedideli, jų nedaug, tačiau pakako, kad paragautų pirmųjų grybų.
Makniūniškės nuomone, anksčiau bobausiai negalėjo pasirodyti, nes miškuose trūko drėgmės. D.Baranauskienei pritaria ir kita patyrusi grybautoja iš Marcinkonių Janina Janušauskienė.
Anot marcinkoniškės, šiemet raukšlėtakepuriai Varėnos rajono šiluose pradėjo dygti atsodinamuose eglynuose, žolėse. Ant plikų arimų net ieškoti neverta, ten jų nėra.
„Pirmuosius, degtuko galvutės dydžio, bobausius pamačiau dar kovo pradžioje, bet drėgmės, šilumos stygius ir šalnos buvo sustabdę jų augimą“, – tikino J.Janušauskienė.
Anot marcinkoniškės, šiemet raukšlėtakepuriai Varėnos rajono šiluose pradėjo dygti atsodinamuose eglynuose, žolėse. Ant plikų arimų net ieškoti neverta, ten jų nėra.
„Kol kas bobausių nedaug, didesnį krepšelį prisirinkti gali pasisekti tik žinantiems vietas“, – teigė J.Janušauskienė. Esą kiek daugiau pavasarinių grybų galima rasti aplink Grūto, Gerdašių kaimus. Grybautoja stebisi, kad šį pavasarį bobausiai auga po vieną. Ne vieną dešimtmetį grybaujanti moteris tikino, kad to dar nebuvę.
Grybai – ir pragyvenimo šaltinis
Miško gėrybės J.Janušauskienės šeimai svarbus biudžeto papildymo šaltinis. Praėjusį savaitgalį moteris, važiuojantiems keliu Merkinė–Druskininkai, pasiūlė tris indelius pirmųjų bobausių. Už 1,5 litro talpos indelį prašė 1,5 euro. Parduoti pavyko 2 indelius.
„Gal, kad sezonas neprasidėjęs, gal žmonės primiršo babausius, nes vis klausinėjo, kokie čia grybai“, – stebėjosi J.Janušauskienė.
Gaminti drįsta ne kiekvienas
Bobausiai – grybai, kuriuos ne kiekviena šeimininkė išdrįsta įsileisti į savo virtuvę. D.Baranauskienė kasmet pavaišina draugus, kurie bijo patys pasiruošti grybus, turinčius nuodingų medžiagų, dzūkiškomis bandomis su bobausių, spirgučių ir grietinės padažu.
Mikologai bobausius priskiria prie nuodingų grybų, nes juose esantis giromitrinas pavojingas sveikatai, bet tinkamai apdorojus šiuos grybus galima valgyti. Bobausius būtina 2–3 kartus po 15 minučių pavirinti, perkošti, išplauti ir tik tada kepti arba virti pagal mėgstamą receptą.