Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 10 08

Braškės šalia Širvintų noksta ne tik birželį: mitas, kad joms reikia didelių karščių

Širvintų rajone ir rudeniui įsibėgėjus galima paskanauti šviežių braškių – tiesiog nusiskinti ir čia pat suvalgyti. Ir jos auga ne šildomuose šiltnamiuose, o specialiai įrengtuose tuneliuose, kai dengiama tik iš viršaus ir šonų, tačiau paliekami tarpai vėdinimui. Braškių augintojai neigia mitą esą braškėms nokti būtinas karštis. Sako, kad yra kaip tik atvirkščiai – užtenka įprastos šilumos.
Braškes auginanti ir liofilizuojanti įmonė „Dehidra“
Braškes auginanti ir liofilizuojanti įmonė „Dehidra“ / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Ne karštis svarbiausia

Nusiskinti braškę ir čia pat suvalgyti. Taip galima elgtis ne tik vidurvasarį, bet ir rudenį. Bent jau taip sako UAB „Dehidra“ komercijos vadovas Tadas Žirgulis, vedžiodamas po įmonės laukus ir vis ragindamas paragauti uogų.

„Jau šaltos naktys, tai dengiame, nes mes vis dar tiekiame po maždaug 10 tonų per savaitę šviežių braškių į prekybos tinklus. Gamybą – liofilizavimą – esame sustabdę, nes jau per mažai turime, neapsimoka ekonomiškai įjungti šaldymo įrenginių. Bet šviežias į rinką dar tiekiame ir tą darysime iki pirmų stiprių šalnų, kai -5 naktimis, tada mūsų braškės neišgyvens“, – pasakoja T.Žirgulis, vesdamasis į mini tunelius, kuriuose tebenoksta braškės.

Ragaujame – uogos vis dar saldžios, nuostabiai kvepia. Įmonės komercijos vadovas šypsosi, kad skundai dėl rūgščių uogų pasipila per didžiuosius vasaros karščius: „Cukrus geriausiai gaminasi tuomet, kai dideli temperatūrų skirtumai tarp dienos ir nakties. Geriausios mūsų uogos, mano subjektyvia nuomone, būna rugpjūtį, kai naktį +10-+12, o dieną šauna iki 25-27 laipsnių. Tada būna tobulos uogos.

Kuo man patinka rudeninės uogos, tai kad jos yra kietos – kandi ir lyg obuolys traška. Čia, žinoma, skonio reikalas, kiti mėgsta minkštas. Bet man patinka tas kietumas. Be to, rudeninėms uogoms būdinga tai, kad jos labai labai saldžios. Taip būna pirmoms uogoms, bet su jomis tokia problema, kad trūksta šilumos.“

Tad tik mitas, jog norint saldžių braškių, reikia itin daug saulės ir karščio? T.Žirgulis šypsosi ir linksi galva.

Dviejų tipų tuneliai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Influencerė Paula Budrikaitė priėmė iššūkį „Atrakinome influencerio telefoną“ – ką pamatė gerbėjai?
Reklama
Antrasis kompiuterių gyvenimas: nebenaudojamą kompiuterį paverskite gera investicija naujam „MacBook“
Reklama
„Energus“ dviratininkų komandos įkūrėjas P.Šidlauskas: kiekvienas žmogus tiek sporte, tiek versle gali daugiau
Reklama
Visuomenės sveikatos krizė dėl vitamino D trūkumo: didėjanti problema tarp vaikų, suaugusiųjų ir senjorų