Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2009 07 31

Burių šėlsmas prasideda! (nuotraukos)

Uostamiestyje, Danės upės ir Kuršių marių pakrantėse, rikiuojasi dešimtys laivų. Plevėsuojančios burės skelbia, kad uostamiestyje finišuoja regata „The Tall Ships' Races Baltic 2009“, skleidžianti draugystės ir meilės buriavimui filosofiją.
Linksmai nusiteikusi latvių įgula.
Linksmai nusiteikusi latvių įgula. / J.Andriejauskaitės nuotr.

Per miestą žygiuos laivų įgulos

Neeilinės, visą savaitgalį Klaipėdą drebinsiančios šventės pradžia oficialiai bus paskelta jau penktadienio vakarą. Pasak viešosios įstaigos Jūros šventės direktoriaus Remigijaus Mockaus, 18.30 val. nuo Koncertų salės (Šaulių g.) prasidės jūrinių organizacijų darbuotojų eisena miesto gatvėmis. „Jos dalyviai visus, sutiktuosius gatvėje, kvies į šventės atidarymą. Eisena keliaus H.Manto gatve iki Teatro aikštės. Čia 19 val. prasidės oficialus šventės atidarymas – ceremonija ir koncertas. Miestiečius ir Klaipėdos svečius sveikins miesto meras, padėką už priėmimą Klaipėdoje sakys regatos atstovai, paskelbus šventės atidarymą, prasidės jūrinių dainų koncertas“, – sakė R.Mockus.

Tarptautinės buriuotojų asociacijos nuotr./Nuotaikingas įgulų paradas.
STI nuotr./Nuotaikingas įgulų paradas

Dar vienas įspūdingas renginys laukia šeštadienį – tai bus laivų įgulų eisena, kuri 17 val. pajudės nuo Lietuvininkų iki Teatro aikštės. „Įgulos turi savo atributiką, dažniausiai būna apsirengusios šventiniais kostiumais, panašiai kaip per sporto varžybas, nešasi mušamuosius ir kitus instrumentus. Tai paradas su šūksniais, devizu. Iš viso eisenoje žygiuos apie 2000 buriuotojų. Paradą lydės trys orkestrai“, – pasakojo viena iš regatos koordinatorių Liudovika Pakalkaitė.

Visi, vaikštinėjantieji krantinėmis, jau nuo vakar gali ne tik pasigerėti jachtomis, bet ir į jas užsukti. Pasak vienos iš regatos organizatorių Aušros Pilibaitytės, jei laive keleivių laipteliai nuleisti, tereikia maloniai pasiteirauti ir užsukti į laivą. Šventės dienomis visuomenei bus atviri kone visi burlaiviai.

Parskriejo pirmieji

Vienas iš daugybės laivų, kuriame jau galima svečiuotis – pirmoji į uostamiestį pargrįžusi jachta „Ambersail“. Visai neseniai ji parplaukė iš odisėjos po pasaulį, tačiau suskubo dalyvauti ir paskutiniajame regatos etape ir plaukė iš Turku į Klaipėdą. Į uostamiestį jachta pargrįžo trečiadienį paryčiais. 

„Kitų etapų plaukti negalėjome, nes dar buvome odisėjoje. Ši regata buvo vienas iš  renginių, kuris vyko tinkamu laiku, plaukti teko netoli. Jei tai būtų buvusi vandenyno, tolimoji regata, nebūtume spėję atlikti laivo profilaktikos, nes tolimai kelionei laivą reikia gerai iščiupinėti, paruošti. Regata – tai išskirtinis renginys, turime realų šansą laimėti ir dar kartą priminti save, atiduoti duoklę žmonėms, kurie atvedė šį renginį į Klaipėdą“, – sakė „Ambersail“ kapitonas Simonas Steponavičius.

Jei būtume nedalyvavę šioje regatoje, būtume tiesiog nesuprasti, – sakė jachtos „Ambersail“ kapitonas.

Kaip ir dera pagal regatos filosofiją, 15-os žmonių šios jachtos įgulą sudarė ne tik 5 vyresni, patyrę buriavimo vilkai, bet ir 10 jaunuolių iki 25 metų. Pasaulį apkeliavusia jachta regatoje plaukęs studentas Rokas buvo kupinas įspūdžių: „Plaukioti jachta jau yra tekę, užsiimu buriavimu, tačiau tokį atstumą – pirmą kartą. Pirmą kartą plaukiau tokio dydžio jachta ir išmokau ją valdyti.“

Orai nebuvo palankūs didiesiems

Vakar iš Suomijos plaukusios tris paras Klaipėdoje finišavo jachtos „Lady L“ ir „Lietuva“. Pastarosios kapitoną Osvaldą Kudzevičių galima vadinti vienu iš šios regatos kvieslių, nes jis paaukojo daug laiko, siekdamas, kad regata įvyktų Klaipėdoje. O.Kudzevičius šiemet regatoje dalyvavo jau šeštą kartą. Pernai jo vadovaujamai įgulai įteikta pereinamoji regatos taurė už greičiausiai įveiktus du etapus tarp savo klasės laivų. Tuomet jachta buvo greičiausia plaukdama maršrutu: Liverpulis (Didžioji Britanija)–Molojus (Norvegija) ir Bergenas (Norvegija)–Den Helderis (Olandija). O.Kudzevičius neslėpė, kad šiemet taurės išlaikyti nepavyks: „Orais nenusisekė – buvo silpnas vėjas arba jo nebuvo, lengvesni laivai lengvai mus pasivijo. Didiesiems burlaiviams šįkart orai nedėkingi, nes jie sunkūs, seni, bet kaip nors atpuškuos iki mūsų“, – juokėsi O.Kudzevičius.

Tarnybos pasiruošė

J.Andriejauskaitės nuotr./Sveciai iš Sankt Peterburgo.
J.Andriejauskaitės nuotr./Sveciai iš Sankt Peterburgo.

Šį savaitgalį į uostamiestį plūstelės gausybė svečių. Šiam antplūdžiui įvairios tarnybos ruošėsi net keletą mėnesių. Šventės metu mieste budės penki medikų ekipažai. Įtemptas darbas laukia ir policijos pareigūnų. „Klaipėdiečių prašome nevykti į šventę automobiliais. Atvykstantieji iš Kauno, Vilniaus, kitų miestų turėtų vos įvažiavę į miestą ieškoti sustojimo vietos: naudotis prekybos centrų aikštelėmis, stoti prie universiteto ir pavažiuoti porą stotelių autobusu. Vykstantieji į Palangą turėtų aplenkti Klaipėdą, sukti pro Kretingą“, – patarė Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininko pavaduotojas Vytautas Kazlauskas. Policijai šventėje talkins jūros šauliai, saugos tarnybų darbuotojai, bus atsiųstos Viešojo saugumo tarnybos pajėgos.

Viešosios tvarkos tarnybos viršininkas Andrius Leliuga teigė, kad labiausiai bijoma spūsčių. „Problemas spręsime reguliavimo postais. Jei gausime signalą, kad yra spūstis Kruizinių laivų terminale, nukreipsime žmones eiti į Memelio šventę ir grįžti vėliau“, – sakė viršininkas. Šiemet pirmą kartą kai kuriose vietose bus vienpusis eismas. Į Kruizinių laivų terminalą bus galima patekti pro iškirstą sieną Pilies gatvėje, o grįžti – per pagrindinį įvažiavimą į bendrovės „Klaipėdos laivų remontas“ teritoriją.

Įdarbins pagalbininkų

Praėjusį savaitgalį, kai vyko festivalis „Europiada“, daugelio miesto kavinių apyvarta išaugo du ar tris kartus, kai kurie verslininkai ją net pavadino kalėdine. Klaipėdos senamiesčio verslininkų sąjungos pirmininkė Eugenija Odebrecht neslėpė, kad šis savaitgalis kelia nerimą. „Daug netikėtumų – ar tikrai bus geras oras, ar žmonių bus tiek daug. Daugumą sudarys lietuviška publika, o ar ji pajėgi finansiškai leisti sau daug pramogų?“ – svarstė verslininkė.

Moteris su dar penkiais senamiesčio verslininkais organizavo trijų vakarų programą Kruizinių laivų terminale. Atlikėjams pakviesti, kitiems pasirengimo darbams jie išleido 70 tūkst. Lt. „Šventės metu priimame dirbti labai daug žmonių. Vien man kavinukėse ir Kruizinių laivų terminalo prekyvietėje prireiks apie 30 papildomų pagalbininkų“, – sakė E.Odebrecht. Ji, kaip ir daugelis kitų verslininkų, įgulas ketina vilioti taikydama 15 proc. nuolaidą.

Apipils trofėjais

Tarptautinės buriuotojų asociacijos nuotr./Džiaugsminga įgulų apdovanojimo ceremonija.
STI nuotr./Džiaugsminga įgulų apdovanojimo ceremonija.

Šeštadienį vakare lenktynių dalyviams bus įteikta įvairių prizų. Apdovanojimai atiteks ne tik greičiausiai atplaukusiems – vienai jachtai atiteks Draugystės trofėjus. 

„Torbay“ taurė bus įteikta buriavimo praktikantui, padariusiam didžiausią asmeninę pažangą. Jį išrinks komisija, sudaryta iš lenktynių komiteto. Laimėtojas gaus taurę, sertifikatą ir 500 Lt, skirtų padengti kitos buriavimo mokymo kelionės išlaidoms.

Uosto ženklais bus apdovanotas seniausias regatos laivas. Šiemet tai yra 1897 metais pastatytas Danijos burlaivis „Skibladner II“. Apdovanojimas atiteks tolimiausią distanciją įveikusiam – net iš Bulgarijos į regatą atplaukusiam burlaiviui „Kaliakra“. Prizų yra parengusi ir Klaipėda – miesto  vėliavą ir lietuviškų nacionalinių instrumentų kolekciją. Bus pasveikinta linksmiausia parado įgula bei įgula, kurios narių bendras metų skaičius yra artimiausias Klaipėdos amžiui – 757 metams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas