Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2008 11 24

Buriuotojai iš Lietuvos pasiekė Afriką

Aplink pasaulį plaukianti ir visus išeivius iš Lietuvos vieningai švęsti artėjantį Lietuvos vardo paminėjimo tūkstantmetį kviečianti „Tūkstantmečio odisėja“ vakar pasiekė trečiąjį savo kelionės tikslą – Keiptauno uostą Pietų Afrikos Respublikoje (PAR).
Apiplaukusi pasaulį jachta „Ambersail“ į Lietuvą grįš vasarą.
Apiplaukusi pasaulį jachta „Ambersail“ į Lietuvą grįš vasarą. / Buriuotojų nuotr.

Pasiuntinių iš Lietuvos sutikimui čia rengėsi negausi šalies lietuvių bendruomenė bei būrys litvakų – žydų išeivių iš Lietuvos.

„Tūkstantmečio odisėjos“ jachtos „Ambersail“ buriuotojai į Keiptauną nuplukdė Lietuvos Prezidento Valdo Adamkaus laišką, o taip pat Lietuvos žydų bendruomenės laišką, kuriame Pietų Afrikos Respublikos litvakai taip pat raginami kartu švęsti didįjį Lietuvos vardo jubiliejų ir Lietuvos žydų bendruomenės atkūrimo nepriklausomoje Lietuvoje 20-metį. Pietų Afrikos Respublikoje gyvena keli šimtai tūkstančių litvakų ir jų palikuonių – tai viena gausiausių litvakų bendruomenių pasaulyje.

Su dideliu jauduliu ir džiaugsmu „Tūkstantmečio odisėjos“ laukiantys tolimosios šalies lietuviai ir litvakai buriuotojus pasitiko su Lietuvos vėliava ir tradiciniais afrikietiškais šokiais ir muzika. Į susitikimą atvyko ir Lietuvos ambasadorė Izraelyje akredituota Pietų Afrikos Respublikai Asta Skaisgirytė-Liauškienė, kiti garbingi asmenys.

Vienas pagrindinių sutikimo organizatorių, Keiptaune gyvenantis Gintaras Ulevičius sakė, kad tautiečių susitikimas ir „Tūkstantmečio odisėja“ sulaukė vietos žiniasklaidos dėmesio, šis įvykis ir Lietuvos vardas nuskambės ir spaudoje, ir televizijoje.

Pagal iš anksto sudarytą plaukimo planą odisėjos jachta Keiptauną turėjo pasiekti penktadienį, tačiau nuo grafiko atsiliko dėl kelyje pasitaikiusio štilio ir silpno vėjo. Keiptauno uoste jachta stovės trumpiau nei buvo numatyta ir šiandien vėl pakels bures Adelaidės (Australija) link. Spalio 5-ąją Klaipėdoje kelionę pradėjusi jachta per 277 plaukimo paras aplankys penkiuose kontinentuose, 19-oje šalių susibūrusias 24 lietuvių bendruomenes.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas