Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 02 01

Bus ar nebus Vilniuje A.Puškino muziejus: darbuotojai siūlo kitą pavadinimą, politikai – stabdo

Vilniaus politikams teks nuspręsti, ką toliau daryti su literatūriniu Aleksandro Puškino muziejumi. Patys jo darbuotojai balsavimu nusprendė, kad reikėtų keisti šios kultūros įstaigos vardą ir siūlosi tapti Markučių dvaro muziejumi. Muziejaus direktorė sako, kad čia jau seniai dirbama puoselėjant dvaro tradicijas, o ne vien Aleksandro Puškino vardą. Tačiau šis pasiūlymas Vilniaus politikų nebuvo priimtas išskėstomis rankomis.
A.Puškino parkas žiemą
Literatūrinis A.Puškino muziejus / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Įkurtas Puškinų dvare, bet ne poeto

Literatūrinis Aleksandro Puškino muziejus įsteigtas buvusiame Grigorijaus ir Varvaros Puškinų Markučių dvaro gyvenamajame name. Muziejaus ansamblį sudaro buvęs dvaro gyvenamasis namas, 18 ha parkas su tvenkiniais, šeimyninės kapinaitės, Šv. Varvaros koplyčia ir paminklas A.Puškinui.

Memorialinę ekspoziciją sudaro 6 autentiškai apstatyti XIX a. pabaigos kambariai. Juose eksponuojami baldai, puošti Puškinų giminės herbais bei Varvaros ir Grigorijaus Puškinų monogramomis. Lankytojai gali pamatyti istorines Markučių dvaro ir šeimynines Varvaros ir Grigorijaus nuotraukas, nemažai tuometinių namų apyvokos daiktų ir dailės kūrinių“, – taip interneto puslapyje save pristato pats muziejus.

Teigiama, kad čia saugoma daugiau nei 8 tūkst. eksponatų – tai perimtos Grigorijaus ir Varvaros šeimos palikimo vertybės (XIX a. pab. – XX a. pr. baldai, buitiniai daiktai, rankraščiai, nuotraukos ir fotonegatyvai, knygos ir kiti leidiniai) bei muziejaus 1940–2005 metais įgyti eksponatai, tarp kurių yra 1984 metais perimtas iš paveldėtojų žymaus rašytojo ir vertėjo P.Antokolskio fondas – asmeninės bibliotekos knygos, rankraščiai, memorialiniai daiktai ir meno kūriniai (daugiau nei 2 tūkst. vnt.).

Kiek ši vieta susijusi su A.Puškinu? Tiesiogiai – niekaip, tik per gimines.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas