Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 08 14

Bus stebimas oro kokybės pokytis šiaurinėje Klaipėdos uosto dalyje

Bus matuojama oro tarša arčiausiai Klaipėdos centro esančios Klaipėdos jūrų krovinių kompanijos („Klasco“) teritorijos, antradienį informavo Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcija.
Klaipėdos uostas
Klaipėdos uostas / Luko Balandžio / 15min nuotr.

„Uosto direkcija turi tris tokio tipo stoteles. Jos skirtos lakiųjų organinių junginių (LOJ), anglies dioksido, azoto oksido ir dioksido, ozono, sieros dioksido, kietųjų dalelių ir triukšmo stebėsenai. Stotelių stovėjimo vieta yra keičiama pagal poreikį.

Šiandien matome prasmę stebėti, koks yra oro kokybės pokytis „Klasco“. Pagal galiojančius teisės aktus neturime tiesioginės funkcijos kontroliuoti, kaip laikomasi aplinkosaugos reikalavimų, todėl gautus duomenis perduosime aplinkosaugininkams, visuomenės sveikatos specialistams, krovos kompanijos atstovams“, – pranešime žiniasklaidai cituojamas Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos infrastruktūros direktorius Vidmantas Paukštė.

Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos nuotr./Vidmantas Paukštė
Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos nuotr./Vidmantas Paukštė

Tris stoteles „Aeroqual AQM65“, kurios padeda stebėti aplinkosauginius parametrus, meteoparametrus ir triukšmo lygį aplinkoje, Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcija yra įsigijusi prieš porą metų.

Pernai direkcija šiaurinėje uosto dalyje papildomai įdiegė 10 lakiųjų organinių junginių nustatymo/aptikimo detektorių. Visų šių įrenginių fiksuojami duomenys yra naudojami prevencijos tikslais.

„Su kai kuriomis uoste veikiančiomis krovos kompanijomis yra pasirašytos bendradarbiavimo sutartys, kuriomis remdamosi kompanijos bet kada gali gauti oro stotelių fiksuojamus duomenis – taip kompanijos gali operatyviai reaguoti į bet kokius taršos nuokrypius ir imtis priemonių problemoms šalinti. Aplinkosaugininkams paprašius, oro taršos stotelių duomenys pateikiami ir jiems“, – dėsto Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcija.

Praėjusią savaitę Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos atstovai dėl taršos mieste, išsikvietė „Klasco“ atstovus ir pareikalavo pateikti papildomų aplinkosauginių priemonių planą. „Klasco“ informavo, kad uždengiant krovinius uoste, pradėjo taikyti ekologišką priemonę – plėvelę, kuri naftos kokso kroviniams neleidžia išdžiūti ir dulkėti.

Padidėjus taršai Klaipėdoje, premjeras Saulius Skvernelis pirmadienį pažadėjo peržiūrėti aplinkosaugos institucijų funkcijas. Jis pareiškė, kad aplinkosaugos sistema „tikrai yra sujaukta“ ir „perdėm biurokratiška“ bei palieka gyventojus likimo valiai, taip pat kritikavo Sveikatos apsaugos ir Aplinkos ministerijas už pasyvumą.

Vyriausybė pirmadienį tarėsi, kaip reaguoti į gerokai padidėjusią oro taršą uostamiestyje. Centrinės miesto dalies ir Vitės rajono gyventojai praėjusią savaitę socialiniuose tinkluose dalijosi nuotraukomis, kuriose užfiksuoti nuo suodžių pajuodę paviršiai jų namuose.

Vienas pagrindinių taršos šaltinių yra „Klasco“ kraunami birūs kroviniai. Bendrovė teigia, kad imasi papildomų priemonių, kad dulkės neplistų į miestą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito