Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 11 13

Būsima Seimo naujokė Angelė Jakavonytė: apie vertybes, socialinių klausimų svarbą ir politikos aktualijas

Seimo duris, į Europos Audito Rūmus išvykus parlamentarei Laimai Liucijai Andrikienei, netrukus pravers nacionalinės politikos naujokė Angelė Jakavonytė. Garsaus partizano Juozo Jakavonio-Tigro duktė, konservatorė kol kas apie būsimus darbus kalba atsargiai, tačiau įsivaizduoja save dirbančią su socialiniais reikalais bei atminties politika.
Angelė Jakavonytė
Angelė Jakavonytė / Asmeninio archyvo nuotr.

Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininkė L.L.Andrikienė kitą savaitę turėtų išvykti dirbti į Liuksemburgą, kur įsikūrę Europos Audito Rūmai, liko paskutinis formalumas – jos kandidatūrą turi patvirtinti Europos Sąjungos Taryba.

L.L.Andrikienė į Lietuvos parlamentą išrinkta pagal sąrašą, tai reiškia, kad ją Seime turėtų pakeisti paskutinis „už brūkšnio“ likęs kandidatas.

Tai – dabartinė Vilniaus miesto savivaldybės narė, Žemės ūkio ministerijos Žemės tvarkymo politikos skyriaus patarėja ir partizano J.Jakavonio-Tigro duktė Angelė Jakavonytė.

Seimo naujokė

Beveik 63-ejų dzūkė, turinti geografijos ir teisės magistro laipsnius ir daug metų puoselėjusi partizanų atmintį, Seimo nare taps pirmą kartą.

„Gaila, kad tos žinios nesulaukė mano Anapilin išėjęs tėvelis, kuris tikrai labai norėjo, nes matė mano tą veiklą dar prieš atgaunant Nepriklausomybę, kadangi kartu tą veiklą vystėme. Ir atkūrus Nepriklausomybę aktyviai dalyvavau – tiek atkuriant Merkinės muziejų, tiek įkuriant kryžių kalnelį, atkuriant mūsų sodyboje Dainavos apygardos partizanų Adolfo Ramanausko-Vanago ir Juozo Vitkaus-Kazimieraičio vadavietę“, – pasakojo būsima parlamentarė.

Angelė Jakavonytė su tėvu Juozu Jakavoniu–Tigru
Angelė Jakavonytė su tėvu Juozu Jakavoniu–Tigru

Laisvės premijos laureatas, partizanas J.Jakavonis-Tigras mirė praėjusių metų lapkritį. Jo sodyboje, esančioje Varėnos rajone, Kasčiūnų kaime, šią vasarą atidaryta rekonstruota Dainavos apygardos partizanų vadavietė.

„Saugoti laisvę – svarbiausia“

Ji sako į Seimą ateinanti su šūkiu – „Saugoti laisvę – svarbiausia“, bei planuojanti ginti šią vertybę per atminties politikos formavimą.

„Tikrai manau, kad laisvė yra svarbiausia. Ateisiu ginti vertybių, nes Laisvės kovų ir valstybinės istorinės atminties komisijos veikloje planuoju dalyvauti“, – teigė A.Jakavonytė.

„Manau, kad tų iniciatyvų ir darbų šioje srityje bus daug“, – pridūrė ji.

Angelė Jakavonytė
Angelė Jakavonytė

Būsima parlamentarė tvirtina turinti numačiusi ir iniciatyvų, tačiau pirmiausiai jai teks pasinagrinėti, ar to paties jau nebuvo siūlę kolegos.

„Aš turiu apmąsčiusi ir darbų, ir idėjų, bet viską kol kas pasilieku sau, nes dar reikėtų peržiūrėti visų pasiūlymus (...) Tik tuomet galėčiau pasakyti“, – kalbėjo konservatorių partijos atstovė.

Rūpestis – socialiniams klausimams

Paklausta, kuriame komitete įsivaizduotų save dirbančią, A.Jakavonytė teigė, kad jai artimos socialinės problemos.

„Manau, kad šiuo metu labai svarbios problemos Socialinių reikalų ir darbo komitete, nes daug yra dabar tų darbų, tad manau, darbas tame komitete priduotų ir mano tokį įnašą, nes situacija sudėtinga – ir karas, ir infliacija. Svarbu prisidėti prie tų darbų, kad būtų galima palengvinti žmonėms tą gyvenimą šiuo laikotarpiu“, – pasakojo garsaus partizano duktė.

Ji taip pat sakė galėsianti būti naudinga ir kultūros srityje bei švietime.

„Daug iniciatyvų kultūros srityje esu pateikusi dar iki kandidatavimo į Seimą. Tai šioje srityje ir švietimo srityje taip pat teiksiu siūlymus, nes ir anksčiau teikdavau siūlymus dėl švietimo problemų, kad mokyklose būtų kuo daugiau dėstoma istorija, ypač mūsų pokario istorija“, – kalbėjo A.Jakavonytė.

Manau, kad šiuo metu labai svarbios problemos Socialinių reikalų ir darbo komitete, nes daug yra dabar tų darbų, tad manau, darbas tame komitete priduotų ir mano tokį įnašą, nes situacija sudėtinga – ir karas, ir infliacija. Svarbu prisidėti prie tų darbų, kad būtų galima palengvinti žmonėms tą gyvenimą šiuo laikotarpiu

Civilinės sąjungos įstatymas – reikalingas

Vis dėlto, Seime reiks išreikšti poziciją balsuojant įvairiais klausimais, vienas tokių – diskusijų keliantis Civilinės sąjungos įstatymo projektas.

A.Jakavonytė sako nežinanti, palaikytų ar nepalaikytų šio įstatymo, tačiau pripažįsta, kad tai reikalinga.

„Turėčiau viską išsinagrinėti ir pažiūrėti, koks bus galutinis variantas, tada ir pasakyčiau, kaip aš balsuosiu, nes tas klausimas gana jautrus – nesakau, kad jo nereikia spręsti, bet jis toks jautrus, abiem pusėms jautrus, ir nenorint dar labiau supriešinti Lietuvos, reikia labai išdiskutuoti tą klausimą“, – svarstė būsima parlamentarė.

„Kiek aš žinau, Seime ir tarp mūsų partijos narių vyko diskusijos, ir jos dar vyks. Manau, kad priimsime patį geriausią variantą, kad visiems būtų tinkama daugmaž (...) Tas klausimas tikrai aktualus, ypač jaunų žmonių tarpe, tai vis tiek tą klausimą reikės išspręsti“, – pridūrė ji.

Tos pačios lyties asmenų partnerystę įtvirtinsiantis Civilinės sąjungos įstatymo projektas šiuo metu svarstomas Seime.

Šį projektą yra pateikę Seimo valdantieji kaip kompromisinį, lyginant su anksčiau Seime atmestu Partnerystės įstatymo projektu.

Lietuvoje šiuo metu nėra įteisinta jokia partnerystė – nei vyro ir moters, nei vienos lyties poroms.

Be kita ko, A.Jakavonytė jau turėtų dalyvauti ir batalijose dėl kitų metų biudžeto. Ji teigė ketinanti palaikyti „partijos liniją“, svarstant svarbiausią finansinį valstybės dokumentą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento