Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2020 11 03 /13:49

Būsima valdžia įvertino dabartinės veiksmus: „Po pirmosios COVID-19 krizės Vyriausybė pakėlė rankas“

COVID-19 plitimą valdanti Vyriausybė darė mažiau negu galėjo, sako naują daugumą buriančios Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) lyderis Gabrielius Lansbergis. Jo bendražygė, partijos kandidatė į premjeres Ingrida Šimonytė teigia, kad dabar koronaviruso atvejų skaičius turi sumažėti tiek, jog būtų galimybių juos atsekti. Į tai esą ir turėtų būti orientuotos Ministrų kabineto įvedamos priemonės.

Antradienį Seime į posėdį susirinko centro-dešinės koaliciją buriančių partijų lyderiai. Jiems posėdžiaujant, premjeras Saulius Skvernelis pranešė, jog trečiadienį Vyriausybė spręs, ar skelbti šalyje visuotinį karantiną.

I.Šimonytė reiškė viltį, jog skelbdama karantiną Vyriausybė sieks sumažinti COVID-19 atvejų skaičių.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ingrida Šimonytė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ingrida Šimonytė

„Mes žinome, kad yra viena-kita valstybė, kuri yra įvedusi platesnio masto karantiną ir pasiekė tai, kad atvejų skaičius sumažėjo. Mums turbūt reikia pasiekti, kad atvejų skaičius sumažėtų iki tiek, kad mes juos vėl galėtume atsekti“, – kalbėjo ji.

„Turbūt tai dabar didžiausia problema – tame yra ir vadybos problemų, ir paties centro administracinių gebėjimų, bet ir pačių atvejų pasidarė be galo daug. <...> Tikiuosi, kad Vyriausybė to tikslo ir siekia“, – pridūrė I.Šimonytė.

G.Landsbergis: daryti buvo galima daugiau

G.Landsbergio įsitikinimu, po pirmojo COVID-19 plitimo etapo Vyriausybė atsipalaidavo ir paleido dviračio vairą.

„Man atrodo, kad geriausias simbolis, kuris parodo Vyriausybės tvarkymąsi su antrąja banga, yra žymūs paskutiniai žodžiai „žiūrėk, važiuoju be rankų“. Po pirmosios krizės [Vyriausybė] pakėlė rankas ir manė, kad galbūt pavyks su tomis rogutėmis nuo kalno nuvažiuoti saugiai. Gal kokia nors pusnis pagaus“, – svarstė jis.

Dabar atrodo, kad lekiam nuo kalno, medžių gausėja.

„Dabar atrodo, kad lekiam nuo kalno, medžių gausėja. Vienintelė baimė, ar mes nesitėkšim į kokį medį. Ar dėl rinkimų, ar dėl kitokių priežasčių, buvo pasirinkta daryti mažiau negu buvo galima. Mažiau kalbėtis, papasakoti, atskleisti, mažiau informuoti“, – situaciją vertino politikas.

Liberalų sąjūdžio lyderė Viktorija Čmilytė-Nielsen vylėsi, kad Vyriausybės tvirtinami sprendimai padės sumažinti infekcijos plitimą.

„Situacija labai rimta. Ekspertai jau prieš gerą mėnesį kalbėjo apie labai efektyvius mažus karantinus, židinių valdymą, deja, jis nebuvo toks efektyvus, kokio norėta.

Mūsų lūkestis yra, kad šiandieną priimami sprendimai labiau, efektyviau suvaldytų bangą ir kad prasidėtų gerėjanti tendencija“, – komentavo politikė.

VIDEO: Derybos dėl koalicijos tęsis: dėl kai ko neranda konsensuso

A.Armonaitė: savivaldybių nereikia lupti

Laisvės partijos pirmininkė Aušrinė Armonaitė teigė stokojanti Vyriausybės ir savivaldybių bendradarbiavimo: „Matyt, reikia dialogo su savivaldybėmis. Suprantu, kad <...> tūkstančiai žmonių fiksuojami užsikrėtę virusu, situacija yra sudėtingesnė nei prieš porą savaičių, bet vis tiek tas modus operandi išlieka toks, koks visą laiką buvo – nepasikonsultuojama su savivaldybėmis, kurios jau kai ką daro, išleidžiami tarpusavy prieštaraujantys reguliavimai.“

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Aušrinė Armonaitė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Aušrinė Armonaitė

„Visi supranta, kad situacija rimta, griežtesnių priemonių reikės, bet visuomenės nereikia bauginti, o savivaldybių lupti“, – dėstė A.Armonaitė.

Dėl koalicijos besiderantys partijų lyderiai antradienį pranešė sutarę steigti COVID-19 darbo grupę. Ji turėtų perimti sukauptas žinias apie infekcijos valdymą.

Darbo grupę, buriančią mokslininkus, kurie žada teikti išvadas tiek esamai, tiek būsimai valdžioms, subūrė prezidentas Gitnas Nausėda. Jo iniciatyvą konservatorių lyderis G.Landsbergis įvertino teigiamai.

„Manau, ji yra gera – būtent tam pereinamajam laikotarpiui sutelkti ekspertizę vienam kambary. Tikiuosi, saugiu atstumu, bet kad būtų po to galima tą ekspertizę naujai Vyriausybei perimti. Nepradėti nuo tuščio lapo“, – komentavo jis.

Dėl nacionalinio karantino Vyriausybė spręs trečiadienį.

VIDEO: Vyriausybė imsis papildomų priemonių COVID-19 plitimui stabdyti: bus skelbiamas visuotinis karantinas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas