Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 04 11

Būsimieji veterinarijos specialistai piktinasi Vilniaus kolegija: klinika neveikia, kur mums mokytis?

Vilniaus kolegijos (VIKO) Veterinarijos specialybės studentai teigia jau kelis mėnesius negaunantys to, kas numatyta jų mokymosi programoje – praktinių užsiėmimų klinikoje, kadangi pastarojoje įvyko didelių pokyčių. Nesusitardami su Agrotechnologijų fakulteto ir VIKO vadovybe, studentai skundus rašo ministerijai ir kolegijos partneriams. Kolegijos vadovybė tvirtina, kad trukdžiai buvę laikini ir netrukus bus dirbama įprastai.
Vilniaus kolegijos veterinarijos klinika
Vilniaus kolegijos veterinarijos klinika / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Skundžiasi likę be dalies mokymosi

„Kreipiamės į Jus, kaip į Vilniaus Kolegijos (VIKO) steigėją ir Jums pavaldžios institucijos vadovus. Esame VIKO Agrotechnologijų fakulteto, Veterinarijos specialybės studentai. Ir šiuo metu manome, kad esame padarę viską, ką galėjome, kad esama situacija būtų pakeista ir būtų išgirstas studentų balsas ir transliuojama žinutė.

Vasario mėnesį, praktiškai iškart po sesijos, prasidėjo nesklandumai mokymo procese, kuris šiuo metu vyksta pusiau. Iš darbo klinikoje išėjo gydytojai – veterinarai, kai kurie liko toliau dirbti dėstytojais. Iškart po to mums buvo uždrausta su dėstytojais lankytis klinikoje, nes jie nebėra klinikos, priklausančios VIKO, gydytojai. Ne kartą iš klinikos esame išvaryti tiek mes, tiek dėstytojai (gerb. dekanės, prodekanės).

Mes negalime mokytis su specialiai ugdymo procesui ES fondų lėšomis nupirkta įranga ir t.t. Be to, klinikoje ėmė trūkti būtinų vaistų, vakcinų, galiausiai ir pacientų. Budėjimai/ praktiniai užsiėmimai, kuriuose studentai maksimaliai gali semtis patirties, nebevyksta iki šiol.

Bandėme šį klausimą spręsti su VIKO direktore, gerb. Ž.Jankauskiene. Prašėme kalbėtis su esamais dėstytojais ir spręsti situaciją, nes mus, kaip pagrindinę suinteresuotą grupę, tiek dėstytojai, tiek jų darbas tenkino visiškai. Deja, pokalbiu teko nusivilti. Buvome pažeminti ir išjuokti.

Išgirdome nuomonę, kuri kardinaliai prasilenkia tiek su studijų programos aprašu, tiek su Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) įsakymu dėl veterinarijos felčerio profesijos kompetencijos“, – toks anoniminis studentų skundas pasiekė prieš kelias savaites Švietimo, mokslo ir sporto ministeriją (ŠMSM).

Bandėme šį klausimą spręsti su VIKO direktore, gerb. Ž.Jankauskiene. Deja, pokalbiu teko nusivilti. Buvome pažeminti ir išjuokti.

Jame taip pat pateikti neva VIKO direktorės Žymantės Jankauskienės išsakyti teiginiai, kad studentai neturį teisės mokytis su gyvais gyvūnais, klinika esanti skirta tik susipažinti su įranga, bet ja naudotis gydyklose studentai negalės, nes tai gydytojo kompetencija, nebus leidžiama imti mėginių (kraujo, šlapimo ir t.t.), atlikti chirurginių procedūrų, „geriausiu atveju, jeigu veterinaras leis, galėsime tik palaikyti šuniui koją“, – direktorę savo skunde cituoja studentai.

Dar vienas jų pridėtas, kaip teigia, direktorės teiginys – „studijų programa yra netinkama ir neskirta felčeriams“, tad studijų metu studentai privalo mokytis su muliažais, o „gyvosios praktikos“ turės mokytis jau baigę studijas ir pradėję dirbti.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Vilniaus kolegijos veterinarijos klinika
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Vilniaus kolegijos veterinarijos klinika

„Į teiginį, kad toks mokymo procesas neatitinka aprašo, neatitinka VMVT Direktoriaus įsakymo ir deja, bet baigę šias studijas absolventai yra visiškai nekonkurencingi darbo rinkoje – buvo atsakyta, kad mes esame niekuo neypatingi, kaip ir visi kitų studijų programų absolventai. Studijų programą reikia peržiūrėti ir keisti. (…)

Klinikos vadovo pareigos buvo patikėtos fakulteto dekanei, tačiau praktiniai užsiėmimai, budėjimai VIKO klinikoje nevyko/nevyksta jau du mėnesius. Studentai atvykę į budėjimus būdavo išsiunčiami namo arba pasiūloma tiesiog pabūti...

Kovo mėnesio pradžioje trečio kurso studentams prasidėjusi pagrindinė baigiamoji praktika, tiems, kuriems ji turi vykti VIKO klinikoje ir pasirašytos sutartys su dekane dėl jos atlikimo, šiuo metu nevyksta ir laiko kito ją atlikti nebebus. Kokiu būdu planuojama jas įskaityti, neįsivaizduojame“, – rašoma rašte ŠMSM.

Pokyčiais nepatenkinti

Toliau minimas naujasis klinikos vadovas, kuris prieš kelerius metus jau dirbo VIKO, tačiau esą buvo atleistas po skundų apie jo netinkamą elgesį su gyvūnais ir nekompetenciją juos gydant.

Prašome Jūsų įsikišti į esamą situaciją, grąžinti dirbti mūsų dėstytojus. Pašalinti iš pareigų naująjį vadovą ir kuo greičiau atkurti pilną mokymosi procesą.

„Tad prašome Jūsų įsikišti į esamą situaciją, grąžinti dirbti mūsų dėstytojus, su kuriais ugdymosi procesas vyko sklandžiai ir ramiai. Pašalinti iš pareigų naująjį vadovą ir kuo greičiau atkurti pilną mokymosi procesą, o studentams, kurie moka už studijų programą, už nevykusi ugdymą kompensuoti patirtas išlaidas“, – baigiamas raštas ŠMSM.

Iš esmės toks pats raštas buvo išsiųstas ir kolegijos partneriams bei rėmėjams, susijusiems su veterinarijos studijomis, tik jo pabaigoje išsakytas prašymas skamba taip: „Tad prašome Jūsų tapti mūsų ramsčiu, įsikišti į esamą situaciją, padėti mums susigrąžinti dirbti buvusius veterinarijos gydytojus – dėstytojus, su kuriais ugdymosi procesas vyko sklandžiai, ramiai ir kokybiškai.“

Į pastarąjį skundą atsiliepė ir VIKO direktorė Ž.Jankauskienė, kolegoms ir partneriams parašiusi atsakymą, kuriame teigia, kad „skirtingoms institucijoms šią savaitę išplatintame anoniminiame Vilniaus kolegijos Veterinarijos studijų krypties studentų skunde minimi faktai ir mano „citatos“ neatitinka tikrovės“.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Vilniaus kolegija
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Vilniaus kolegija

Ji taip pat akcentavo, kad VIKO užtikrina „kokybišką Veterinarijos studijų programos įgyvendinimą, studentų praktinių įgūdžių ir dėstytojų dalykinių kompetencijų tobulinimą“, veterinarijos klinikos modernizavimui ir įrangai bei priemonėms 2020-2022 metais skirta apie milijonas eurų iš projektų ir kolegijos lėšų, o studijų metu praktinis mokymas derinamas su simuliaciniu mokymu.

Direktorė teigė, kad šiemet vasarį atliktas klinikos veiklos vidinis auditas, parengtas veiksmų planas gerinti klinikos veiklos kokybę. O su laikinais veiklos trikdžiais esą susidurta atsistatydinus veterinarijos klinikos vadovei ir savo noru darbo sutartis nutraukus keliems veterinarijos gydytojams. Tačiau esą naujas vadovas jau yra, formuojama gydytojų komanda ir balandžio pradžioje klinika tęs darbą.

„Tikimės jūsų supratimo ir palaikymo bei manome, kad anoniminiai išpuoliai prieš Vilniaus kolegiją ir jos bendruomenę mūsų nepalauš, o sustiprins“, – raštą partneriams baigė VIKO direktorė.

Manome, kad anoniminiai išpuoliai prieš Vilniaus kolegiją ir jos bendruomenę mūsų nepalauš, o sustiprins.

Nori praktinių žinių

Su 15min kalbėję studentai, taip pat prašė anonimiškumo, neslėpė, kad ši situacija jiems ir nemaloni, ir labai nepalanki studijų prasme.

„Nuo gruodžio antrosios pusės nevyksta praktiniai užsiėmimai iš esmės, kadangi išėjome kalėdinių atostogų, tuomet sesija, po kurios jau nebegalėjome grįžti į kliniką – joje mums nebeleista semtis praktinių žinių. Bet jau gruodį girdėjome, kad klinikoje ėmė trūkti vaistų, net elementarių, kurie būtini bet kuriam veterinarijos klinikai. Tarkim, nuo pykinimo ir pan.“, – pasakojo studentai.

O pokalbiai su fakulteto ir pačios kolegijos vadovybe vyksta, tačiau yra itin nemalonūs – nors ir kalbama apie pokyčius, kad netrukus mokymosi procesas grįš į įprastas vėžes, studentai sako girdintys priekaištus, net kaltinimus, kad rašė skundus.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Vilniaus kolegijos veterinarijos klinika
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Vilniaus kolegijos veterinarijos klinika

„Situacija blogėjanti, nes nuo pat pirmo susitikimo mes kiekvieną savaitę sulaukiame vizito – arba prodekanės, arba dekanės, mes juos vadiname reanimaciniais susitikimais, nes kiekvieną kartą bandoma kažkaip perauklėti. Tokiais posakiais „ant galvos neleisim lipti“, „jūs čia galit lipti“, „jūs galit skųstis, turit tokią teisę visur rašyti, bet to nereikia daryti, visą laiką viską reikia šeimoje išspręsti“.

Paskutiniame susitikime šią savaitę, iš kurio jau juokėsi visi, nuskambėjo klausimas – kas rašė tuos skundus? „Mes netikime, kad visi“. Žinoma, kad ne visi rašė, tačiau raginimai pakelti rankas, kas rašė skundą, net labai nepriimtini“, – pasakojo studentai.

Situacija blogėjanti, nes nuo pat pirmo susitikimo mes kas savaitę sulaukiame vizito, juos vadiname reanimaciniais susitikimais, nes kaskart bandoma kažkaip perauklėti.

Tačiau didžiausią pasipiktinimą sukėlė, kaip sako studentai, naujojo klinikos vadovo pristatymas. Jo kandidatūra esanti visiškai nepriimtina mokymo įstaigoje, tikina su 15min kalbėję studentai, nes atsiliepimų apie jį esą jie girdėję ne vieną ir visi – neigiami.

Pokyčiai – po vidaus audito

VIKO situaciją komentuoja kitaip. Kolegijos vardu 15min komentarą pateikė Ryšių su visuomene skyriaus vedėja Lina Bivainienė. Jame teigiama, kad VIKO vykdoma Veterinarijos studijų programa tarptautinių ekspertų įvertinta aukščiausiu įvertinimu ir 2022 metų pabaigoje akredituota 7 metų laikotarpiui. Todėl esą abejoti Veterinarijos studija programos kokybe kolegija neturi pagrindo.

„2020-2022 m. klinika buvo modernizuota už beveik milijoną eurų – atnaujintos patalpos, įsigyta šiuolaikinės įrangos. VIKO administracija siekė efektyvesnio Veterinarijos klinikos administravimo, šiemet vasarį buvo atliktas klinikos vidaus auditas. Veterinarijos klinikos vadovei parašius prašymą nutraukti darbo sutartį savo noru ir nutraukus darbo sutartis keliems veterinarijos gydytojams, kolegijos administracija susidūrė ne tik su laikinais klinikos veiklos trikdžiais, bet pradėjo nuolat gauti anoniminius skundus.

Kol vyko naujų darbuotojų paieška bei kolegijos iniciatyva atlikto audito metu nustatytų trūkumų šalinimas, VIKO iniciatyva Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba Klinikos veiklą sustabdė. Šiuo metu jau dirba naujas Klinikos vadovas, darbą pradėjo nauja gydytojų komanda (4 gydytojai), greitu metu klinika vėl atnaujins veiklą.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Vilniaus kolegijos veterinarijos klinika
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Vilniaus kolegijos veterinarijos klinika

Studentų paskaitos ir praktiniai darbai vyko ir vyksta pagal tvarkaraštį. Budėjimai ir praktikos laikinai perkelti į socialinių partnerių įmones“, – teigiama L.Bivainienės komentare.

Paklausus, ar su dabar jau buvusiais darbuotojais kilęs kažkoks konfliktas, kuris galbūt ir lėmė nesutarimus su studentais, L.Bivainienė patikslino, kad konflikto nebuvę: „Šiuo atveju nėra konflikto, buvo vienos pusės sprendimas nutraukti darbo santykius savo noru, tas prašymas (ir kiti prašymai) buvo patenkinti. Matyt, teikiant prašymą nutraukti darbo sutartį, buvo tikimasi kitokio sprendimo.

O susitikimai ir pokalbiai su studentais ir partneriais parodė, kad anoniminiuose skunduose nėra tiesos.

Nenorėtume nieko kaltinti – mūsų tikslas yra kokybiška ir sklandi studijų programa. Anoniminiai skundai yra bandymas dezorganizuoti studijų procesą ir mokslo tiriamąją veiklą. Imtasi visų būtinų sprendimų, kad situacija būtų suvaldyta: įvyko ir vyksta susitikimai ir pokalbiai su studentais, dėstytojais, partneriais, priimti ir įgyvendinti konkretūs sprendimai (naujos praktikos vietos, nauja darbuotojų komanda).

O susitikimai ir pokalbiai su studentais ir partneriais parodė, kad anoniminiuose skunduose nėra tiesos.“

Ji taip pat tvirtina, kad keturioms III kurso Veterinarijos studijų programos studentėms, kurios baigiamąją praktiką pageidavo atlikti kolegijos klinikoje, sudarytos sąlygos ją atlikti Jakovo veterinarijos centre.

„Šią savaitę įvyko susitikimai tiek su Veterinarijos studijų programos studentais, kur buvo išklausyta jų nuomonė, tiek ir su Valstybine maisto ir veterinarijos tarnyba“, – užtikrino VIKO atstovė.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Vilniaus kolegija
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Vilniaus kolegija

Anot L.Bivainienės, naujasis klinikos vadovas yra „aukščiausios kompetencijos specialistas ir nebuvo atleistas iš kolegijos, kaip teigiama anoniminiame rašte“. O esą dabar studijuojantieji Veterinarijos studijų programos studentai neturėjo galimybės su juo anksčiau akademinėje aplinkoje nei susipažinti, nei dirbti kartu.

Pasidomėjo kolegijoje

Švietimo, moksli ir sporto ministerija patvirtina skundą gavusi, tačiau neatrodo, kad studentai gali iš jos tikėtis kokių nors veiksmų.

„Švietimo, mokslo ir sporto ministerijai situacija yra žinoma. Gavus studentų skundą ir siekiant išsiaiškinti visas aplinkybes, iškart buvo kreiptasi į Vilniaus kolegiją. Kolegija ministeriją informavo, jog Veterinarijos klinikos veikla buvo laikinai sustabdyta, kadangi tuo metu vyko naujo vadovo ir darbuotojų paieška bei šalinami trūkumai, aptikti klinikos vidaus audito metu.

Šiuo metu jau dirba naujas klinikos vadovas, suformuota gydytojų komanda, greitu metu klinika vėl atnaujins veiklą.

Gavus studentų skundą ir siekiant išsiaiškinti visas aplinkybes, iškart buvo kreiptasi į Vilniaus kolegiją.

Kolegija patikino, jog sustabdžius klinikos veiklą studijų procesas nenutrūko. Nors budėjimai ir praktikos perkelti į socialinių partnerių įmones, studentų paskaitos ir praktiniai darbai vyko ir vyksta pagal tvarkaraštį“, – teigiama ŠMSM komentare.

Taip pat ministerija pabrėžia iš kolegijos ir Agrotechnologijų fakulteto administracijos išgirdusi, kad pastaroji, „siekdama spręsti situaciją, taip pat susitinka su studentais, Veterinarijos katedros dėstytojais, klinikos darbuotojais“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas