Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 10 12

Buvę politiniai kaliniai ir tremtiniai Kaune minės sąjungos 25-metį

Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjunga (LPKTS) šeštadienį Kauno sporto halėje minės savo įkūrimo 25-metį. Per renginį pirmą kartą bus suteikti garbės pirmininko vardai.
Renginio akimirka
Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjungos vėliavos / Giedrės Maksimovicz nuotr.

„Turėsime du garbės pirmininkus Antaną Lukšą ir Balį Gajauską“, – BNS sakė LPKTS pirmininkas Povilas Jakučionis.

Visuotiniame sąjungos suvažiavime taip pat bus rodomas filmas apie organizacijos veiklos metus, bus išklausyti svečių sveikinimai ir vadovų pranešimai, koncertuos valstybinis dainų ir šokių ansamblis „Lietuva“, LPKTS Jungtinis choras.

Buvusius politinius kalinius ir tremtinius vienijanti sąjunga yra visuomeninė organizacija, šiuo metu jai priklauso apie 40 tūkst. žmonių.

„Mūsų veikla apima dvi kryptis – istorinės atminties įamžinimą, leidybą, paminklinių ženklų statybą, priežiūrą ir lankymą bei patriotinį ugdymą, – BNS kalbėjo P.Jakučionis.

Anot jo, buvę politiniai kaliniai, tremtiniai į savo renginius kviečia jaunimą, moksleivius, ypač mėgstami žygiai partizanų takais.

„Juos rengiame bent du kartus per metus ir jau dabar juose dalyvauja daugiau moksleivių negu mūsų, senukų, – tvirtino P.Jakučionis. – Jie pamato vietas, kur slėpėsi laisvės kovotojai, vyko kautynės, išgirsta gyvus pasakojimus, jiems įdomu.“

LPKTS įkurta 1988 metais. Jos užuomazga buvo 1988 metų liepos 30 dieną įsteigtas klubas „Tremtinys“, vėliau klubas pasivadino Tremtinių sąjunga ir buvo užregistruota kaip visuomeninė politinė organizacija. Tuomet organizacija turėjo apie 76 tūkst. narių.

Sovietams okupavus Lietuvą, iki 1952 metų į lagerius ir tremtį išvežta 275 tūkst. Lietuvos gyventojų, žuvo per 20 tūkst. su okupantais kovojusių partizanų ir jų rėmėjų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento