Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 12 13

Celine Dion ligą apipynė melu: jos sveikata sutriko ne dėl vakcinų nuo COVID-19

Vakcinų nuo COVID-19 skeptikai nesidrovėjo pasičiupti skaudžią Kanados dainininkės Celine Dion istoriją ir panaudoti ją melagienoms. Ji neseniai prisipažino serganti nepagydoma neurologine liga, kurios priežastys dar tiksliai nežinomos, bet sąmokslo teorijų ieškotojai paskelbė, esą tai sukėlė minėti skiepai.
Celine Dion
Celine Dion / Vida Press ir 123rf.com nuotr.

Išvadą apie skiepus padarė patys

„C.Dion atskleidė, kad dėl vakcinos ji patyrė paralyžių ir smegenų pažeidimus“, – prieš kelias dienas pranešė vienas Lietuvos portalas.

Trumpas tekstas pradedamas taip: „Kanados popmuzikos ikona C.Dion atskleidė, kad po skiepo nuo COVID-19 ji liko paralyžiuota ir serga reta smegenų liga.“

Toliau, remiantis ctvnews.ca, pranešama, kad dėl pablogėjusios sveikatos būklės atlikėja paskelbė kitais metais neatnaujinsianti pasaulinių gastrolių Europoje. Pavasario pasirodymai esą perkelti į 2024-uosius, o vasaros pasirodymai visai atšaukti.

„Jau ilgą laiką susiduriu su sveikatos problemomis, ir man buvo labai sunku susidurti su šiais iššūkiais ir kalbėti apie viską, ką išgyvenu“, – cituojama „visiškai suluošinta dainininkė“.

C.Dion esą atskleidė, kad jai diagnozuotas Moerscho-Woltmano sindromas, dar vadinamas sustingusio žmogaus sindromu. Jis ne tik paveikė kiekvieną jos kasdienio gyvenimo aspektą ir apsunkino vaikščiojimą, bet ir turi įtakos jos dainavimui.

Be pavadinimo ir paties pirmo sakinio, toliau tekste apie vakciną nuo COVID-19 nėra nė žodžio. Nepaaiškinta, kada ir kaip tiksliai ji pablogino moters būklę, kodėl ji susieta su liga, net nenurodyta, ar ji apskritai pasiskiepijusi, jei taip – kada, keliomis dozėmis, kurio gamintojo vakcina.

Ekrano nuotr. iš paranormal.lt/Celine Dion sveikatos būklė be pagrindo susieta su skiepais nuo COVID-19
Ekrano nuotr. iš paranormal.lt/Celine Dion sveikatos būklė be pagrindo susieta su skiepais nuo COVID-19

Didžiausia Kanadoje privati televizija „CTV Television Network“ tikrai pranešė apie dainininkės sveikatos problemas. C.Dion, kurios albumai parduodami sėkmingiausiai iš visų šalies atlikėjų ir sėkmingiausiai iš visų prancūziškai dainuojančių pasaulio atlikėjų, buvo skirti ne tik vaizdo reportažai.

Itin daug dėmesio ne tik atlikėjai, bet ir ją užklupusiai ligai ir net kitiems ja sergantiems žmonėms skyrė televizijos portalas. Tačiau šiuose straipsniuose, pasakojančiuose apie C.Dion negalavimą, neminimos ne tik vakcinos nuo COVID-19, bet ir apskritai skiepai.

Gruodžio 8-ąją paskelbtoje žinutėje, kuria, panašu, paremtas lietuviškas tekstas, taip pat nerašoma apie tai. Jos pavadinimas skamba taip: „C.Dion kenčia nuo retos neurologinės ligos, neatnaujins pasaulinio turo“.

Toliau pasakojama, kad ji atskleidė kenčianti dėl Moerscho-Woltmano sindromo, o ne kad „po skiepo nuo COVID-19 ji liko paralyžiuota“.

„Vis dar mokomės“

Interneto paieškos sistema taip pat neranda faktais paremtų straipsnių, kad C.Dion sveikatos būklė pablogėjo dėl vakcinų nuo COVID-19.

Kaip žinoma, gruodžio 8-ąją buvo paskelbta, kad kanadietei diagnozuota nepagydoma neurologinė liga. Ašarodama dainininkė gerbėjams atskleidė serganti retu sustingusio žmogaus sindromu, dėl kurio jos raumenys nekontroliuojamai įsitempia.

Sergantieji šia liga galiausiai tampa lyg statulomis, nes kūnas palaipsniui sustingsta, žmonės nebegali vaikščioti ar kalbėti.

Ši liga neišgydoma, bet yra būdų sulėtinti ligos progresavimą. C.Dion atskleidė daranti viską, ką galinti, kad susilpnintų simptomus.

54-erių dainininkė su ašaromis akyse kreipėsi į gerbėjus savo paskyroje „Instagram“ ir pranešė, kad dėl ligos buvo priversta atšaukti savo gastroles po Europą.

„Ilgą laiką mane kamavo sveikatos problemos, todėl buvo labai sunku kalbėti apie viską, ką išgyvenau.

Neseniai man buvo diagnozuotas retas neurologinis sutrikimas, vadinamas sustingusio žmogaus sindromu, kuriuo serga vienas iš milijono žmonių.

Nors vis dar mokomės apie šią retą būklę, dabar jau žinome, kad būtent ji sukelia visus mano spazmus“, – gerbėjams pasakojo C.Dion.

Klaidina jau metus

Melagiena, esą garsiosios kanadietės sveikatą sutrikdė vakcina nuo COVID-19, nėra nauja. Ji buvo skleidžiama ir paneigta (čia, čia, čia) prieš gerus metus.

Pernai spalio viduryje dainininkė paskelbė atšaukianti savo pasirodymus, suplanuotus lapkritį ir 2022-ųjų pradžioje. Taip elgtis privertė „nenumatyti medicininiai simptomai“.

„Celine patyrė sunkius ir nuolatinius raumenų spazmus, kurie trukdo jai koncertuoti, – buvo skelbiama jos tinklalapyje. – Medikų komanda ir toliau ją stebi ir gydo. Tačiau simptomai, kuriuos ji patiria, neleidžia jai dalyvauti vykstančiose naujojo pasirodymo repeticijose.“

Tiesa, tuomet dar nebuvo nustatyta, koks konkrečiai negalavimas C.Dion kamuoja. Jos įrašuose socialiniuose tinkluose ir oficialiuose pranešimuose bei žiniasklaidoje minėti tik raumenų spazmai ir kiti simptomai.

Priežastys nežinomos

Moerscho-Woltmano sindromas pirmą kartą buvo nustatyta 1956 m. ir pavadinta sustingusio žmogaus sindromu.

Kaip rašo portalas sciencealert.com, tiksli ligos priežastis vis dar nežinoma, nors manoma, kad tai yra autoimuninis sutrikimas, kuris kartais pasireiškia kartu su kitomis autoimuninėmis ligomis.

Sustingusio žmogaus sindromą galima diagnozuoti tiriant tam tikrus antikūnus ir atliekant elektromiografijos procedūrą, kurios metu įvertinamas raumenų elektrinis aktyvumas.

Tačiau, kaip rodo neseniai paskelbti JAV atlikti tyrimai, šis sindromas dažnai klaidingai diagnozuojamas kaip įvairios ne neurologinės būklės.

Taip pat skaitykite: Nepagydoma liga, nustatyta Celine Dion, yra reta, dažnai

„Pagerinus diagnostikos tikslumą sumažės nereikalingo gydymo atvejų ir sveikatos priežiūros išlaidų“, – žurnale „Neurology“ pažymėjo tyrėjai.

Vieninteliais prieinamais gydymo būdais siekiama suvaldyti simptomus, pavyzdžiui, įprastais vaistais, mažinančiais raumenų sustingimą ir spazmus. Taip pat taikomas tempimas, masažas, akupunktūra ir kiti ne medikamentiniai gydymo būdai.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas