Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2018 04 03

Cenzūra Širvintų stiliumi: Širvintų rajono savivaldybė ištrynė nepatinkančius žmones iš nuotraukos

Širvintų rajono savivaldybė ėmėsi nuotraukų retušavimo. Neseniai Širvintų krašto žiniasklaidai išplatintoje merės Živilės Pinskuvienės ir savivaldybės tarybos veiklos ataskaitoje iš bent vienos nuotraukos keli joje buvę žmonės buvo tiesiog „ištrinti“. Tikriausiai neatsitiktinai nuotraukoje nebeliko ir dviejų žurnalisčių, kurių atstovaujamos žiniasklaidos priemonės ne visada giria Ž.Pinskuvienę.
„Širvio“ žurnalistės nuotrauka ir nuotrauka, atsiradusi Širvintų merės ataskaitoje
„Širvio“ žurnalistės nuotrauka ir nuotrauka, atsiradusi Širvintų merės ataskaitoje / „Facebook“ nuotr.

Dar 2017 m. rugsėjo 27 d. Širvintų rajono sveikatos priežiūros, socialinės apsaugos, žiniasklaidos ir kitų sričių įstaigų atstovai pasirašė Savižudybių prevencijos memorandumą. Pasirašė memorandumą ir Širvintų merė.

Po memorandumo pasirašymo visi pasirašę asmenys drauge nusifotografavo. Viena iš fotografavusių asmenų buvo portalo „Širvis“ redaktorė Andželika Bagočiūnienė. Jos padarytą nuotrauką galite išvysti žemiau.

Facebook nuotr./„Širvio“ žurnalistės nuotrauka
Facebook nuotr./„Širvio“ žurnalistės nuotrauka

Praėjusią savaitę Širvintų gyventojams išplatintoje merės ir savivaldybės tarybos veiklos ataskaitoje šio memorandumo pasirašymas įvardintas vienu iš veiklos pasiekimų. Tačiau ataskaitoje pateikiama kita nuotrauka iš pasirašymo ceremonijos, kurioje žmonių jau stovi gerokai mažiau. Panašu, kad dalis jų buvo tiesiog ištrinti.

Facebook nuotr./Nuotrauka, atsiradusi Širvintų mero ir savivaldybės veiklos ataskaitoje
Facebook nuotr./Nuotrauka, atsiradusi Širvintų mero ir savivaldybės veiklos ataskaitoje

Pirmadienį vakare „Facebook“ tinkle paplito vartotojos Audros Girijos įrašas, kuriame pridėtos abi nuotraukos ir išsamiai aprašyta keista situacija. Pasak šio įrašo, iš nuotraukos „ištrinti“ buvo trys asmenys – „Širvio“ direktorė ir žurnalistė Valda Patinskienė, tuometinis Širvintų ligoninės direktorius Vidmantas Eigėlis ir buvęs Čiobiškio seniūnas Virginijus Niekis.

Be to, nuotrauka „baigiasi“ ties administracijos direktore, „nukerpant“ dar kelis žmones, tarp jų ir portalo „Krašto naujienos“ redaktorę Neringą Tuškevičienę.

Įraše teigiama, kad grupę žmonių tuo pačiu metu fotografavo „Širvio“ redaktorė A.Bagočiūnienė ir Širvintų rajono Savivaldybės viešųjų ryšių specialistė Aušrinė Janovskienė. Į spausdintą merės ir tarybos ataskaitą pateko antroji, „patobulinta“ nuotrauka.

V.Patinskienė savo ištrynimą laiko įvertinimu

Portalas 15min susisiekė su V.Patinskiene – portalo „Širvis“ direktore ir žurnaliste, viena iš asmenų, kurių nuotraukoje nebeliko. Jos teigimu, rudenį merė Ž.Pinskuvienė, ją ir kolegę kaip „Širvio“ atstovus pakvietė į Savižudybių prevencijos memorandumo pasirašymą.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Živilė Pinskuvienė
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Živilė Pinskuvienė

„Pasirašėm, viskas tvarkoje. Nufotografavo bendrai nuotraukai. Ir užmiršom visa šita. Dabar, praėjusios savaitės pabaigoje, gavau merės ataskaitą, jas dalina nemokamai. Didelė ataskaita, storumo kaip storas sąsiuvinis ir dar didesnė. Ir žinote, varčiau, varčiau, ir žiūriu – šita nuotrauka. O manęs tai nėra. Ten, kur aš turėjau būti, matosi tarpas, tuščia“, – sakė V.Patinskienė.

Buvęs seniūnas, matyt, buvo ištrintas tik dėl to, kad atsistojo netinkamoje vietoje: ištrynus gydytoją, nuotraukoje būtų likusi tik jo galva.

Savo nebuvimą nuotraukoje V.Patinskienė sakė priimanti kaip savotišką jos veiklos įvertinimą.

„Aš laikau, kad mane įvertino, čia kaip pagyrimas. Visi yra, o manęs nėra, į mane daug dėmesio kreipė, kad reikėjo pašalinti. Šiek tiek vertinu“, – sakė V.Patinskienė.

Jos teigimu, „Širvio“ portalas merei ir savivaldybei yra „kaip rakštis“, nes parašo ne tik, kas Širvintose gerai, bet ir ką negerai merė padaro, skirtingai negu laikraštis „Širvintų kraštas“, palankus merei.

„Ji savo šeimos laikraštyje rašo tik, kokia ji gera, graži, kaip visur darbai vyksta, kaip sviestu patepta. Pas ją blogų dalykų nebūna. O mes parašom, kad ir opozicijos taryboje ji nepaiso, neklauso, ir su žmonėmis nesiskaito, ir apie žmonių atleidimą, mes viską rašom. Tai jai toks laikraštis labai nereikalingas, ir aš, kaip atstovė, irgi buvau ištrinta“, – sakė V.Patinskienė.

Taip pat į nuotrauką nepateko kairiausiai, žvelgiant iš fotografuojančio asmens perspektyvos, stovėję žmonės, tarp jų – ir portalo „Krašto naujienos“ redaktorė N.Tuškevičienė.

V.Patinskienė teigė, kad tai taip pat turbūt įvyko neatsitiktinai – šis portalas taip pat ne visada rašo Ž.Pinskuvienei palankiai. Nuotraukoje neliko ir „Širvintų krašto“ atstovų, kurie stovėjo pačiame kairiausiame nuotraukos krašte.

Gydytojas V.Eigėlis, svarstė V.Patinskienė, galėjo būti ištrintas todėl, kad jis neseniai buvo atleistas iš darbo ir „nelabai tiko merei“. O buvęs seniūnas, matyt, iš nuotraukos išnyko tik dėl to, kad atsistojo netinkamoje vietoje: ištrynus gydytoją, nuotraukoje būtų likusi tik jo galva.

Pasakyti, ar leidinyje yra dar retušuotų nuotraukų, V.Patinskienė sakė negalinti – ji sakė netikslumą šioje nuotraukoje pastebėjusi tik todėl, kad nuotraukoje esanti užfiksuota pati.

Ž.Pinskuvienė prakalbo apie būstų laukiančius tremtinius

Portalas 15min Širvintų rajono savivaldybės Viešųjų ryšių skyriui išsiuntė pasiteiravimą, ar nuotrauka išties buvo retušuota ir, jei taip, tai kodėl.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Živilė Pinskuvienė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Živilė Pinskuvienė

Savivaldybės viešųjų ryšių skyrius atsiuntė Širvintų rajono savivaldybės merės Ž.Pinskuvienės komentarą. Jame į 15min užduotą klausimą klausimą tiesiogiai neatsakyta, tik paminėta, kad, „Kaip nurodo Vietos savivaldos įstatymas, Širvintų rajono gyventojams buvo pristatyta 2017 m. mero ir Savivaldybės veiklos ataskaita. Ataskaitoje – pagrindiniai darbai ir veiklos momentai.“

Taip pat Ž.Pinskuvienės komentare pridėta nuoroda į laikraščio „Širvintų kraštas“ straipsnį, kuriame rašoma apie Širvintų apylinkės teismo priimtą sprendimą iškeldinti N.Tuškevičienę iš savivaldybės būsto.

„Galimai dėl tokių dalykų ir atsiranda besiskundžiančių, kad nepateko į kadrą“, – svarstoma Ž.Pinskuvienės komentare. Tiesa, kuo tai susiję su kitų trijų asmenų, tarp jų ir 15min kalbintos V.Patinskienės, dingimu iš nuotraukos – lieka neaišku.

Beje, netgi pačios Širvintų savivaldybės puslapyje, 2017 m. rugsėjo 28 d. publikuotoje naujienoje apie memorandumo pasirašymą, galima rasti nuotrauką su visais žmonėmis, kurie vėliau iš nuotraukos paslaptingai dingo. Greičiausiai tai ir yra ataskaitoje atsiradusios nuotraukos originalas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas