Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2017 04 04

Cheminės medžiagos užteršė tvenkinį šalia Vilniaus: nelaimės galėjo ir nebūti?

Prieš savaitę šalia Vilniaus, Vanaginės kaime, į aplinką buvo išleista apie 300 tonų teršalų, kurie vandens telkinį nudažė raudonai. Pasklido aitrus kvapas, buvo paskelbtas ekstremalus įvykis. Tačiau nelaimės įkarštyje atsirado teigiančių, kad viso to galima buvo išvengti, jeigu Vilniaus rajono savivaldybė būtų tinkamai prižiūrėjusi, kas ir kokia veikla užsiima patalpose šioje teritorijoje.
Šalia Vilniaus į tvenkinį išpiltas milžiniškas kiekis pavojingų atliekų
Teritorija šalia Vilniaus, kur į tvenkinį išpiltas didelis kiekis cheminių medžiagų / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Į aplinką pasklidusios cheminės medžiagos užfiksuotos kovo 27 dieną, dar keliomis dienomis anksčiau paskelbta, kad pareigūnai aptiko šioje teritorijoje veikiančioje įmonėje neleistinai pardavinėjamus degalus, nors čia dirbanti bendrovė skelbiasi supirkinėjanti aliejaus atliekas.

Dalis sklypo, iš kuriame esančių pastatų ir ištekėjo cheminės medžiagos, priklauso Genadijui Paškeliui – 3,1818 ha, ten stovi Vilniaus rajono žemės ūkio bendrovei (ŽŪB) „Vanaginė“ priklausantys statiniai. Pastarieji yra nuomojami įvairioms bendrovėms, kurios verčiasi pačia įvairiausia veikla. Viena iš tų bendrovių, kaip įtariama, ir užteršė aplinką.

Apskundė savivaldybei

Žemės savininkas įsitikinęs: jeigu Vilniaus rajono savivaldybė tinkamai vykdytų savo pareigas – stebėtų, kur ir kokia veikla vykdoma, ar laikomasi nustatytos pastatų paskirties, ekologinės nelaimės galbūt galėjo net nebūti.

Advokatų Andžejaus Seliavos ir Mindaugo Andraikėno padedamas G.Paškelis pernai spalio 31 dieną pateikė skundą Vilniaus rajono savivaldybei su duomenimis, kurie statiniai jo žemėje naudojami ne pagal paskirtį. Sklype stovi 11 ŽŪB statinių: trys paukštidės, katilinė, siurblinė-degalų saugykla, vandentiekio bokštas ir t.t.

„Visi šie Vilniaus rajono žemės ūkio bendrovei „Vanaginė“ nuosavybės teise priklausantys statiniai yra skirti paukščių auginimui ir sudaro paukštininkystės kompleksą. „Vanaginė“ pati didžiosios dalies šių statinių nenaudoja, juos yra išnuomojusi skirtingiems juridiniams asmenims, kurie naudojasi šiais ŽŪB „Vanaginė“ nuosavybės teise priklausančiais statiniais ar juose esančiomis patalpomis“, – rašoma 2016 m. spalio 31 d. skunde.

Anot skundo autorių, juridiniai asmenys, kurie nuomojasi ŽŪB „Vanaginė“ statinius, esančius G.Paškelio nuosavybės teise priklausančiame žemės sklype, tuos pastatus ir juose esančias patalpas naudoja ne pagal paskirtį. Ir išvardijama, kuriame pastate kokia veikla vykdoma šiuo metu.

15min nuotr./Pastatai teritorijoje Vanaginės kaime
15min nuotr./Pastatai teritorijoje Vanaginės kaime

Tarkim, pastate, kuris dokumentuose įvardijamas kaip katilinė, veikia autoservisas. Paukštidėse veikia transporto priemonių laužynai, kuriuose ardomi automobiliai, prekiaujama transporto priemonių dalimis, jos sandėliuojamos. „Šie statiniai ir juose esančios patalpos (paukštidės) yra naudojami ne pagal paskirtį (paukščių auginimui), o kitai aktyviai komercinei veiklai“, – rašoma skunde.

Šie statiniai ir juose esančios patalpos (paukštidės) yra naudojami ne pagal paskirtį (paukščių auginimui), o kitai aktyviai komercinei veiklai, – rašoma skunde.

Skunde teigiama, kad sklype, kurį ŽŪB „Vanaginė“ yra išsinuomojusi iš Valstybės, statiniai irgi yra išnuomoti ir ten taip pat veikla vykdoma ne pagal paskirtį. „LR Statybos įstatymo 40 str. „Statinių naudotojų pareigos“ 1 d. 1 p. numato „Statinių naudotojai privalo: naudoti statinį (jo patalpas) pagal paskirtį, išskyrus Vyriausybės nustatytus atvejus ir tvarką“, – Vilniaus rajono savivaldybei skunde priminė žemės savininkas, nurodydamas ir numatomas baudas už šios nuostatos nesilaikymą – nuo 1448 iki 7240 eurų.

Pažeidimus matė

Skunde prašoma užfiksuoti statinių šioje teritorijoje – tiek G.Paškelio, tiek valstybinėje žemėje, naudojimo ne pagal paskirtį faktą, tiksliai nustatyti, kokie juridiniai asmenys ten vykdo veiklą ir naudoja patalpas ne pagal paskirtį, į patikrinimą pakviesti ir skundo autorius, o patikrinimą atlikus – raštu informuoti apie rezultatus.

Kaip 15min sakė advokatas M.Andraikėnas, tiek G.Paškeliui priklausančio, tiek Valstybės sklypo paskirtis yra žemės ūkio, tad čia galėtų veikti paukštidė, siloso saugykla ir pan., bet negali būti autoservisai, ardomi automobiliai ir t.t.

„Įstatymai numato, kad statinių naudojimą ne pagal paskirtį kontroliuoja savivaldybės administracija, šiuo atveju – Vilniaus rajono savivaldybės administracija turėjo kontroliuoti, ar tie pastatai naudojami pagal paskirtį. O ŽŪB „Vanaginė“ pati veiklos nevykdo, pastatus nuomoja verslininkams. Verslininkai žino, kad ten yra paukštidė, bet vieni ten atidarė servisą, kiti naudotomis automobilių dalimis prekiauja. Medžiagos, kurios buvo išpiltos į aplinką, saugotos viename iš paukštidės pastatų“, – teigė advokatas.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Šalia Vilniaus į tvenkinį išpiltas milžiniškas kiekis pavojingų atliekų
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Šalia Vilniaus į tvenkinį išpiltas milžiniškas kiekis pavojingų atliekų

Vilniaus rajono savivaldybė patikrinimą, gavusi skundą, atliko. Jame dalyvavęs M.Andraikėnas teigė matęs, kaip buvo užfiksuoti pažeidimai: „Jie matė, kad ten sandėliuojamos cheminės medžiagos. Mes gavome atsakymą: „Užfiksuota, kad patalpos naudojamos ne pagal paskirtį – vykdoma gamyba, veikia servisai, sandėliuojamos cheminės medžiagos.“

Augustas Grėbliūnas: Mes susilaikysime nuo komentarų, kol vyksta teismo procesas su p. Genadijum Paškeliu.

Skundą parašęs žemės savininkas ir jo advokatai gavo Vilniaus rajono savivaldybės atsakymą, kuriame teigiama, kad minimalia bauda nubaustas ŽŪB „Vanaginė“ direktorius, o tai esą sukėlė abejonių, ar savivaldybė tinkamai vykdo savo funkcijas – jeigu būtų vykdę tinkamai, privalėtų pranešti aplinkosaugininkams, nubausti visus neteisėta veikla patalpose užsiimančioms bendrovėms, taip pat ir tai, kuri laikė chemines medžiagas. Gal tada ir nelaimės nebūtų įvykę.

ŽŪB „Vanaginė“ direktorius Augustas Grėbliūnas į 15min klausimus atsakyti atsisakė. Paprašęs klausimus atsiųsti raštu, jis galų gale pranešė, kad „susilaikysime nuo komentarų, kol vyksta teismo procesas su p. Genadijum Paškeliu“.

Paskirtį pakeitė?

Vilniaus rajono savivaldybė turi savą situacijos paaiškinimą. Savivaldybė 15min patvirtino, kad 2016 m. spalio pabaigoje buvo gautas žemės sklypo savininko atstovo skundas dėl statinių naudojimo ne pagal paskirtį jam nuosavybės teise priklausančiame žemės sklype.

Savivaldybė sudarė komisiją ir atliko patikrinimą vietoje, kurio metu „nustatytos faktinės aplinkybės konstatuotos patikrinimo akte, taip pat pradėta administracinio nusižengimo teisena pagal Administracinių nusižengimų kodekso 359 str. 1 d. (Statinio (jo patalpų) naudojimas pažeidžiant Lietuvos Respublikos statybos įstatyme ir kituose įstatymuose nustatytus reikalavimus ir (ar) naudojimas ne pagal paskirtį, išskyrus atvejus, kai statinys (jo patalpos) naudojamas (naudojamos) ne pagal paskirtį Lietuvos Respublikos Vyriausybės nustatytais atvejais ir tvarka, užtraukia baudą nuo 140 iki 1500 eurų)“.

„Šių metų kovo 28-ąją administracinio nusižengimo bylos nagrinėjimo metu, traukiamas administracinėn atsakomybėn asmuo (ŽŪB „Vanaginė“ direktorius), savivaldybės administracinių nusižengimų komisijai pateikė Registrų centro pažymėjimų išrašus, kuriuose įtvirtintas dalies žemės ūkio pastatų paskirties pakeitimas į gamybinę/komercinę“, – teigiama Vilniaus rajono savivaldybės pateiktame atsakyme.

Patikrinimo metu nebuvo nustatyta faktinių duomenų apie galimą grėsmę žmonių sveikatai, gyvybei ar aplinkai, – teigė Vilniaus rajono savivaldybė.

Tačiau Vilniaus rajono savivaldybė nepripažįsta, kad galbūt dėl netinkamo administracijos darbuotojų pareigų atlikimo nebuvo užkirstas kelias ekologinei nelaimei, nes veiklos riboti nebuvę priežasčių: „Patikrinimo metu nebuvo nustatyta faktinių duomenų apie galimą grėsmę žmonių sveikatai, gyvybei ar aplinkai.“

Taip pat Vilniaus rajono savivaldybė pažymėjo, kad jau kurį laiką vyksta teisminis ginčas tarp sklypo savininko ir pastatų savininko dėl pastatų paskirties pakeitimo.

„Šiuo metu teisme yra sprendžiamas klausimas dėl teisės atlikti dalies statinių paskirties keitimo veiksmus be atsakovo kaip žemės sklypo savininko sutikimo pripažinimo“, – teigiama Vilniaus rajono savivaldybės komentare.

Avarija likviduota

Ekologinė nelaimė Vilniaus rajone užfiksuota prieš savaitę – kovo 27-ąją aplinkosaugininkai aptiko, kad į aplinką buvo išpiltos neaiškios cheminės medžiagos, dėl kurių vandens telkinys nusidažė ryškiai raudonai. Buvo paskelbtas ekstremalus įvykis, kuris atšauktas likvidavus padarinius.

Vilniaus rajono savivaldybė skelbė, kad teršalų siurbimo darbų metu surinkta apie 300 tonų viso tūrio, kadangi teršalai buvo sumaišyti su priešgaisrinio vandens telkinio rezervuaro vandeniu. Teršalai, kaip teigiama, buvo susiformavę vandens telkinio paviršiuje, todėl į dirvožemį, požeminius vandenis nepateko ir neužteršė geriamojo vandens šaltinių.

Kovo 28 d. Aplinkos apsaugos agentūra atliko oro taršos tyrimus ir nustatė, kad pačiame židinyje pentanolio (amilo alkoholio) koncentracija viršijo leistino gyvenamosios aplinkos orui koncentraciją. Tolstant nuo židinio teršalų koncentracijos neviršijo leistinų koncentracijų gyvenamosios aplinkos orui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas