Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 10 27

„Chruščioviniam“ Rumpiškės kvartalui Klaipėdoje – naujas įvaizdis

Klaipėdoje baigiami prieš dvejus metus pradėti Rumpiškės gyvenamojo daugiabučių namų kvartalo kiemų atnaujinimo darbai. Reprezentacinėje miesto vietoje, greta senamiesčio, sovietmečiu pastatytas tipinių vadinamųjų „chruščiovinių“ daugiabučių namų kvartalas po kiemų rekonstrukcijos tapo daug patrauklesnis, modernesnis ir patogesnis čia gyvenantiems žmonėms.

Tai pirmasis toks Klaipėdos miesto savivaldybės projektas, sėkmingai įgyvendintas panaudojus Europos Sąjungos fondų paramą, skiriamą tikslinėms teritorijoms.

Projekto metu buvo kompleksiškai atnaujinta daugiabučių namų mikrorajono kiemų infrastruktūra daugiau negu 10 ha ploto teritorijoje.

Per rajoną nusidriekė nauji pėsčiųjų ir dviračių takai, kurie sujungė daugiabučius namus ir viešąsias erdves. Buvo pakeista kiemų ir pėsčiųjų takų danga, ją pritaikant ir judėjimo, regos negalią turintiems žmonėms. Atnaujintos vejos ir želdiniai, apšvietimas, lietaus nuotekų tinklai, įdiegta vaizdo stebėjimo sistema. Kvartalo kiemuose yra vaikų žaidimų, treniruoklių, krepšinio aikštelės, vienoje iš teritorijų – ir futbolo aikštelė, net parkūro zona.

Vienas iš aktualiausių klausimų daugiabučių namų gyventojams – automobilių statymo vietos. Jos, pasak projektą kuravusios Klaipėdos savivaldybės administracijos vyr. patarėjos Ingos Kubilienės, įrengtos kiekviename kieme.

„Iš viso kvartale įrengta 450 automobilių stovėjimo vietų, kurios pritaikytos privažiuoti ir negalią turintiems žmonėms“, – pažymėjo pašnekovė.

Pasak I. Kubilienės, Rumpiškės kvartalo kiemų atnaujinimo projektas nebuvo lengvas, jį įgyvendinant būta daug emocijų ir net teismų.

Dabar tai yra vienas iškalbingiausių tikslingo, prasmingo ir visuomenei labai naudingo, gerinančio gyvenimo kokybę europinių struktūrinių fondų lėšų panaudojimo pavyzdžių.

„Įgyvendinant projektą teko ieškoti daug kompromisų, atsižvelgiant į skirtingus daugiabučių namų gyventojų interesus. Projekto metu net buvo pakeisti kai kurie jo sprendiniai. Labiausiai žmonėms buvo gaila medžių, kurių dalis iškirsta. Žinoma, daugelis jų buvo atsodinta, o kai kuriuos brandžius medžius išsaugojome, naikindami kelias parkavimo vietas, atsisakydami nedidelių vaikų žaidimo aikštelių, kurios buvo po langais. Taip pat buvo atsisakyta projekte planuoto apvažiuojamojo kelio ties prekybos centru, nes žmonėms po langais būtų zujusios mašinos", – projekto subtilybėmis dalinosi I. Kubilienė.

„Džiugu, kad kompleksinis kiemų atnaujinimo projektas pasiekė finišo tiesiąją. Kadangi tai – pirmasis tokio pobūdžio ir tokio masto projektas, natūralu, kad jis sulaukė labai daug vertinimų. Emocijų būta daug ir įvairių, tačiau visa tai dabar yra istorija, tam tikros pamokos. Šiandien turime puikiai sutvarkytą kvartalą, kuris iki renovacijos buvo vienas ryškesnių sovietinių architektūrinių „šedevrų“ pavyzdžių. Dabar tai yra vienas iškalbingiausių tikslingo, prasmingo ir visuomenei labai naudingo, gerinančio gyvenimo kokybę europinių struktūrinių fondų lėšų panaudojimo pavyzdžių.

Girdint gausybę puikių šio darbo įvertinimų, pozityvių atsiliepimų, suprantame, kad turime ieškoti galimybių ir ateityje įgyvendinti panašius projektus, nes tokių mikrorajonų, kurie lauktų tokio pat renesanso, yra ne vienas. Linkiu, kad šitas geras pavyzdys įkvėptų mus visus Klaipėdą daryti gražesne kiekvienoje vietoje, kur tik įmanoma“, – kalbėjo Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas.

Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr./Klaipėdos meras – Vytautas Grubliauskas
Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr./Klaipėdos meras – Vytautas Grubliauskas

Klaipėdos miesto savivaldybės projekto „Kompleksinis tikslinės teritorijos daugiabučių kiemų tvarkymas“ sutarties vertė buvo daugiau kaip 6 mln. Eur. Didžioji dalis lėšų – iš ES fondų. Darbus atliko UAB „VVARFF“.

Savivaldybės administracijos Miesto tvarkymo skyrius yra parengęs miesto daugiabučių kiemų tvarkymo projektų už maždaug 8 mln. eurų. Šiuo metu atnaujinami kiemai Sportininkų g. ir Statybininkų prospekte.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas