Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 10 14

COVID-19 baimė nuslopo: skiepų jau atvežta 100 tūkstančių, o skiepijasi vos keli šimtai per dieną

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) skelbia, kad per rugsėjį Lietuvą pasiekė per 100 tūkst. adaptuotų COVID-19 vakcinų, pagal planą spalį jų bus atvežta dar kiek daugiau nei 500 tūkst. Tik ar bus tiek norinčiųjų pasiskiepyti? Kol kas skaičiai kuklūs, nuo spalio 5-osios tokių tėra arti 6 tūkstančių. Tiesa, pasikeitė ir rekomendacijos, kada kam skiepytis. Tarkim, persirgus palaukti reikėtų 9 mėnesius.
Vakcinavimas Kauno „Akropolyje“
Vakcinavimas Kauno „Akropolyje“ / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Šios savaitės pirmadienį SAM paskelbė, kad „į Lietuvą sklandžiai pristatyta adaptuotų „Comirnaty“ (gam. „Biontech&Pfizer“) Ba4-5 vakcinų siunta, kurioje – 138,240 vakcinos dozių“.

„Jos bus išdalintos vakcinuojančioms šalies gydymo įstaigoms, kad 18-os sulaukę ir vyresni šalies gyventojai galėtų pasiskiepyti antra stiprinamąja COVID-19 vakcinos doze.

Vakcinavimo apimtys, naudojant adaptuotas vakcinas, išplėstos praėjusios savaitės viduryje, per tą laiką galimybe pasiskiepyti antra stiprinamąja vakcinos doze nuo COVID-19 pasinaudojo 5300 žmonių“, – pranešime rašė SAM.

Pusė – Vilniuje

Visiems skiepytis leista nuo spalio 5-osios. Per savaitę tuo pasinaudojusiųjų skaičius priartėjo prie 6 tūkst. žmonių. Vos ne pusė – Vilniuje.

„Nuo spalio 5 d., kai buvo pradėtas vyresnių nei 18 metų gyventojų skiepijimas stiprinamąja vakcinos nuo COVID-19 doze, ja pasiskiepijo beveik 2,5 tūkst. žmonių. Visoms asmens sveikatos priežiūros įstaigoms ir vaistinėms yra sudaryta galimybė užsisakyti adaptuotų vakcinų, kurios pritaikytos skiepijimui stiprinant imunitetą nuo COVID-19.

Skiepijančios įstaigos, reaguodamos į išaugusį gyventojų norą pasiskiepyti stiprinamąja doze, didina pajėgumus ir stengiasi sudaryti galimybę gyventojams adaptuotą vakciną gauti kaip įmanoma greičiau.

Paprasčiausias būdas užsiregistruoti skiepijimui yra interneto svetainė www.koronastop.lt, tačiau galima kreiptis ir tiesiogiai į pasirinktą įstaigą ir užsiregistruoti telefonu“, – Vilniaus savivaldybės vardu apie situaciją informavo Gabrielius Grubinskas.

Kitoks algoritmas

Jau kurį laiką užsikrėtimų koronavirusu fiksuojama išties daug. Statistikos departamentas skelbia, kad antradienį per parą užfiksuota 852 nauji atvejai, keturi žmonės mirė, trečiadienį užsikrėtusiųjų nustatyta 711, bet vėl fiksuotos net keturios mirtys.

Persirgusiems skiepyti skubėti nereikia, kadangi pirmos ir antros stiprinamųjų dozių skyrimo algoritmas skiriasi ir jiems skiepytis rekomenduojama tik praėjus 9 mėnesiams.

„Atkreipiame dėmesį, kad skiriasi pirmos ir antros stiprinamųjų dozių skyrimo algoritmai. Jeigu žmogus yra pasiskiepijęs tik pagal pirminę vakcinacijos schemą, pirma stiprinamoji dozė būtų skiriama praėjus 6 mėnesiams nuo paskutinės dozės arba 6 mėnesiams – nuo persirgimo.

Antra stiprinamoji dozė skiriama praėjus 6 mėnesiams nuo pirmosios stiprinamosios arba 9 mėnesiams – po persirgimo. Rizikos grupėms priklausantiems asmenims šie terminai gali būti trumpesni, todėl rekomenduojama konsultuotis su gydytoju“, – teigiama SAM pranešime.

Antra sustiprinamoji dozė skiriama praėjus 6 mėnesiams nuo pirmosios stiprinamosios arba 9 mėnesiams – po persirgimo.

Tiki įsibėgėjimu

SAM teigia, kad gyventojų vakcinacija įsibėgėja, nors kol kas skaičiai nė iš tolo neprimena tų, kuriuos turėjome vos atsiradus galimybei skiepytis visiems norintiems 2021-ųjų pavasarį.

„Jei per pirmąjį etapą, kuris buvo rugsėjo mėnesį ir per kurį buvo skiepijami rizikos grupių gyventojai, vakcinacijos apimtys buvo apie porą šimtų asmenų per dieną, tai nuo spalio, kuomet vakcinuojami visi pilnamečiai gyventojai, per dieną paskiepija apie penki šimtai asmenų.

Bendras pasiskiepijusių antrąja stiprinamąja doze gyventojų skaičius artėja prie šešių tūkstančių.

Nuo spalio, kuomet vakcinuojami visi pilnamečiai gyventojai, per dieną paskiepija apie penki šimtai asmenų.

Žiūrint į demografinius duomenis, tai moterų ir vyrų aktyvumas yra vienodas, o pagal amžiaus grupes aktyviausiai vakcinuojasi vyresnio amžiaus, nuo 55 metų asmenys. Iki šiol aktyviausi yra Vilniaus, Kauno ir Šiaulių regionų atstovai, pasyviausi – Ignalinos, Pagėgių, Birštono, Švenčionių ir kitų mažųjų savivaldybių gyventojai“, – 15min teigė sveikatos apsaugos ministro patarėjas Tomas Bagdonas.

Jo teigimu, šiuo metu skiepijasi labiausiai motyvuoti asmenys, tad prioritetas yra užtikrinti vakcinos prieinamumą gydymo įstaigose:

„Pagal gydymo įstaigas, kurios užsakė vakciną, matome, kad šis potencialas dar neišnaudotas, dalis mažesnių sveikatos centrų nėra užsakiusios vakcinų, tad šiuo metu pagrindinė užduotis, kad ji ten atsidurtų ir norintys vakcinuotis tai galėtų padaryti. Tam dirbama ir su gydymo įstaigomis, ir su šeimos gydytojais.“

„Kalbant apie vakcinacijos komunikaciją, tai ji vykdoma SAM ir pavaldžių įstaigų pajėgomis – pranešama gyventojams apie esminius įvykius, susijusius su skiepais, atnaujinta aktuali informacija dedikuotame interneto puslapyje https://koronastop.lrv.lt/.

Nuo spalio pabaigos iki metų pabaigos planuojama aktyvesnė informacijos sklaida įvairiose žiniasklaidos priemonėse. Gyventojai bus informuojami apie skiepų naudą, priminta, kur galima pasiskiepyti, kita aktuali informacija“, – sakė T.Bagdonas.

Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Eilės laukiančiųjų prie „Litexpo“ 2021 m. birželį
Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Eilės laukiančiųjų prie „Litexpo“ 2021 m. birželį

Bendros vakcinacijos apimtys ir gyventojų įsitraukimas į ją bus vertinamos po mėnesio. Tuomet, kaip sako ministro patarėjas, „visiškai tikėtina, kad pasyvesnei visuomenės daliai reikės priminimo apie galimybę pasiskiepyti nuo COVID-19, tad tam galėtų pasitarnauti integruota komunikacijos kampanija“. Esą apie ją ministerijoje svarstoma.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas