Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 08 18

COVID-19 galima nustatyti pačiam: SAM išaiškino, kada reikės siųsti nuotrauką gydytojui

Prieš savaitę Sveikatos apsaugos ministerijos vadovai paskelbė, kad nuo šiol diagnozuoti COVID-19 užteks ir namuose atlikto greitojo antigeno testo – tereiks apie tai informuoti šeimos gydytoją. Tačiau pastarieji suskubo aiškintis, kaip turės atrodyti procesas. Esą neaišku, kur pacientas turi atsiųsti testo nuotrauką, kur gydytojui ją saugoti, ar to iš viso reikia. Ministerija pagaliau pateikė konkrečius nurodymus.
Greitasis antigenų testas
Greitasis antigenų testas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Nusiųsti testo atsakymą gydytojui

Praėjusį ketvirtadienį surengtoje spaudos konferencijoje sveikatos apsaugos viceministrė Aušra Bilotienė-Motiejūnienė teigė, kad nuo šios savaitės ligą galima diagnozuoti ir vaistinėje įsigytais savikontrolės testais.

„Jeigu mes turime simptomų ir atliekame tokį testą, nusiuntus testo atsakymą savo šeimos gydytojui, galima bus turėti e.sveikatos sistemoje įrašą, kad sirgęs COVID liga. Šiandien tokios galimybės nėra, reikia atvykti į gydymo įstaigą atlikti greitąjį antigeno testą arba, jeigu sudėtingesnė sveikatos situacija, vykstama į ligoninių priėmimą atlikti PGR testą“, – teigė viceministrė.

Ji atkreipė dėmesį, kad savikontrolės testai sudaro galimybę turėti įrašą e.sveikatoje, tačiau taip nesuformuojamas ES sertifikatas apie persirgtą COVID-19 ligą – tam reikia greitojo antigeno testo arba PGR, atlikto gydymo įstaigoje.

Tačiau ministerijos vadovai nepatikslino, kaip veiks mechanizmas: kam reikia siųsti testo nuotrauką, kur šeimos gydytojas tą nuotrauką turės saugoti, ar atsiras galimybė ją įkelti į e.sveikatą ir t.t.

Pasigedo išaiškinimo

Nuo šios savaitės tvarka galioja, tačiau iki šiol taip ir nebuvo sulaukta paaiškinimo, kaip ją vykdyti reikia.

Kaip antradienį LRT radijui sakė Lietuvos bendrosios praktikos gydytojų asociacijos prezidentas (LBPGA) profesorius Julius Kalibatas, sprendimas dėl savikontrolės testų buvo priimtas šeimos gydytojų prašymu, bet jo procedūros sutvarkytos ne taip, kaip norėta.

„SAM nuėjo toliau, nei prašyta, jų noras, kad testas būtų nufotografuotas ir nusiųstas neaišku kur, sukelia tam tikrų problemų. Jeigu virusas plis ir gydytojas į savo elektroninį paštą gaus apie 50 nuotraukų per dieną, jam reikės jas peržiūrėti, dokumentuoti, o jau ir dabar šeimos gydytojai yra apkrauti“, – sakė J.Kalibatas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Julius Kalibatas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Julius Kalibatas

Jis teigė, kad reikėtų pasitikėti žmonėmis – esą užtektų apie teigiamą testą pranešti paskambinus gydytojui.

Nuotrauką teks siųsti, jei gydytojas prašys

SAM savo interneto puslapyje paskelbė atsakymus į dažniausiai užduodamus klausimus, kurie ir susiję su tvarkos pokyčiais.

„Pajutus COVID-19 ligai būdingus simptomus (kosulį, karščiavimą, gerklės ar galvos skausmą ir pan.), rekomenduojama atlikti savikontrolės antigeno testą, kurį galima įsigyti parduotuvėje arba vaistinėje, ir kreiptis į šeimos gydytoją.

Jei asmuo jaučia COVID-19 ligai būdingus simptomus ir gavo teigiamą savikontrolės testo rezultatą, rekomenduojama kreiptis į šeimos gydytoją ir vadovautis jo rekomendacijomis. Šeimos gydytojo paslaugos teikimo būdą (kontaktinį ar nuotolinį) galima suderinti registracijos metu“, – teigia ministerija.

Gydytojas, vertindamas paciento sveikatos būklę, gali paprašyti teigiamo savikontrolės antigeno testo rezultato nuotraukos.

Ar vien savikontrolės testo rezultato užteks ligai diagnozuoti? SAM teigimu, tai yra tik vienas iš diagnostikos kriterijų, sprendimą dėl papildomų tyrimų diagnozei patvirtinti priima šeimos gydytojas.

COVID-19 ligos diagnozė gali būti patvirtinama keliais būdais (visais atvejais – po šeimos gydytojo įvertinimo ir jei asmuo jaučia COVID-19 ligai būdingus simptomus):

  1. šeimos gydytojas paskiria greitąjį antigeno testą, atliekamą laboratorijoje, ir gaunamas teigiamas testo rezultatas;
  2. paties paciento atliktas savikontrolės testas parodo teigiamą rezultatą. Jeigu susisiekusiam nuotoliniu būdu gydytojui nepakanka informacijos paciento būklei įvertinti, pacientas gali apsilankyti gydymo įstaigoje ir ten atlikti antigeno testą diagnozei patvirtinti;
  3. jeigu pacientas serga COVID-19 liga, kuri buvo patvirtinta laboratoriniu tyrimu kartu gyvenantiems ir panašius simptomus pajutusiems asmenims, gydytojas gali diagnozuoti COVID-19 ligą pagal epidemiologinius kriterijus, neatliekant tyrimo. Visais atvejais sprendimą dėl diagnozės priima gydytojas.
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./PGR testas
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./PGR testas

„Gydytojas, vertindamas paciento sveikatos būklę, gali paprašyti teigiamo savikontrolės antigeno testo rezultato nuotraukos. Pacientas gali nufotografuoti savo tyrimo rezultatą ir nuotrauką išsiųsti gydytojui el. paštu arba kitomis prieinamomis ryšio priemonėmis. Nuotraukoje turėtų būti aiškiai matomas tyrimo rezultatas bei testo pakuotė.

Jeigu nuotrauka siunčiama ne iš sergančiojo asmens el. pašto ar kitos ryšio priemonės, būtinai turi būti nurodoma, kam priklauso nuotraukoje matomas tyrimo rezultatas.

Iš pacientų gautos savikontrolės testų nuotraukos tvarkomos ir saugomos pagal gydymo įstaigos nustatytą vidaus tvarką“, – apie tai, kaip bus naudojamasi nuotraukomis, aiškina SAM.

Iš pacientų gautos savikontrolės testų nuotraukos tvarkomos ir saugomos pagal gydymo įstaigos nustatytą vidaus tvarką.

Ministerija įspėja, kad namuose atlikus testą to pakaks gydytojui patvirtinti COVID-19 diagnozę, tačiau asmens sveikatos istorijoje bus įrašyta „U07.2 COVID-19 liga, virusas nenustatytas“.

Tokia diagnozė gali būti pripažįstama sprendžiant dėl vakcinacijos tikslingumo ar gaunant tam tikras pažymas Lietuvoje. Tačiau šios diagnozės gali nepakakti keliaujant į užsienio šalis arba kreipiantis dėl tam tikrų tarptautinių dokumentų, tokių kaip ES Skaitmeninis COVID pažymėjimas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas