Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 07 21

COVID-19 grįžta, o ekspertais prisistatantys asmenys vėl kyla į kovą su skiepais

Europos Sąjungos (ES) sveikatos ir vaistų agentūroms rekomenduojant antrą revakcinaciją nuo COVID-19 vyresniems nei 60 metų žmonėms, internete keliamos abejonės dėl to reikalingumo. Esą dar viena skiepo dozė nerekomenduojama, o šalių, kuriose daugiau gyventojų yra pasiskiepiję nuo koronaviruso, statistika neigia šios apsaugos naudą.
Izraelis patvirtino 4-ąją stiprinamąją COVID-19 vakcinos dozę pažeidžiamiausiems
Izraelis patvirtino 4-ąją stiprinamąją COVID-19 vakcinos dozę pažeidžiamiausiems / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Pasigedo tyrimų ir nuomonių

Rekomendacija vyresniems nei 60 metų asmenims pasiskiepyti antra stiprinamąja vakcinos nuo COVID-19 doze buvo paskelbta prieš pusantros savaitės.

Jau kitą dieną abejones dėl šio siūlymo ėmė sėti Lietuvos sveikatos mokslų universiteto docentas, prieštaringai vertinamo, vakcinas nuo COVID-19 ir įvairius pandemijos ribojimus kritikuojančio Sveikatos teisės instituto direktorius Rimas Jankūnas.

„Ar ES rekomenduoja antrą sustiprinamąją iRNR vakcinų dozę?“ – tokį retorinį klausimą docentas iškėlė savo paskyroje „Facebook“ ir pats į jį atsakė.

R.Jankūnas paminėjo kai kurias Europos valstybes, kuriose vakcinacijos lygis ir sergamumo bei mirtingumo rodikliai yra atvirkščiai proporcingi.

„ES nerekomenduoja antros sustiprinamosios dozės, – angliškai surašytame tekste tikino jis. – Nebuvo jokių klinikinių tyrimų, jokios teisinės procedūros, Europos vaistų agentūros (EVA) vertinimo, Žmonėms skirtų vaistų komiteto nuomonės, Europos Komisijos sprendimo.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Specialistai rekomenduoja tam tikriems asmenims skiepytis ir antra sustiprinančiąja COVID-19 vakcinos doze, bet internete reiškiamos abejonės dėl jos naudos
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Specialistai rekomenduoja tam tikriems asmenims skiepytis ir antra sustiprinančiąja COVID-19 vakcinos doze, bet internete reiškiamos abejonės dėl jos naudos

Tik keistas (už sveikatą ir maisto saugą atsakingos eurokomisarės Stellos) Kyriakides kvietimas EMA ir ECDC (Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro – red. past.) pareiškime.“

Statistika verčia skubėti

STI direktoriumi prisistatančio docento interpretacija nėra tiksli. Tiesa, kad nėra rekomendacijos dar viena sustiprinančiąja doze skiepytis visiems gyventojams.

Tačiau minėtos agentūros paskelbė rekomendaciją apie papildomą apsaugą pagalvoti vyresniems nei 60 metų ir rizikos grupėse esantiems (pavyzdžiui, turintiems gretutinių ligų) asmenims.

„Kadangi Europoje kyla nauja (COVID-19) banga, didėjant ligoninių ir intensyviosios terapijos skyrių užimtumui, labai svarbu, kad visuomenės sveikatos institucijos jau dabar apsvarstytų 60-79 metų žmonių ir bet kokio amžiaus pažeidžiamų asmenų antrą revakcinaciją“, – rašoma liepos 11-ąją paskelbtame bendrame ECDC ir EVA pareiškime.

Antra sustiprinančioji dozė gali būti skiriama praėjus ne mažiau kaip keturiems mėnesiams po ankstesnio skiepo, daugiau dėmesio skiriant tiems, kurie prieš tai revakcinavosi anksčiau nei prieš 6 mėnesius.

Taip pat skaitykite: Ketvirtoji dozė nuo COVID-19: duomenų apie efektyvumą daugėja, ypač skatinami skiepytis neturintys imuniteto

„Šiuo metu patvirtintos vakcinos išlieka labai veiksmingos mažinant hospitalizavimą dėl COVID-19, sunkiai sergančiųjų ir mirčių skaičių, atsirandant naujiems SARS-CoV-2 variantams“, – pažymėjo ES agentūros.

Jos dar balandį rekomendavo skiepytis antra sustiprinančiąja doze 80-ies sulaukusiems žmonėms. Sykiu buvo įspėta, kad to paties greičiausiai reikės ir kiek jaunesniems asmenims.

„Prasidėjus vasaros laikotarpiui vėl daugėjant COVID-19 atvejų ir hospitalizacijų, raginu visus kuo greičiau pasiskiepyti ir revakcinuotis, – pranešime cituojama S.Kyriakides. – Negalime švaistyti laiko.

Raginu valstybes nares nedelsiant pradėti antrą revakcinaciją visiems vyresniems nei 60 metų asmenims, taip pat visiems pažeidžiamiems asmenims, ir raginu visus, turinčius teisę, ateiti ir pasiskiepyti. Taip saugome save, savo artimuosius ir pažeidžiamas gyventojų grupes.“

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Vakcinavimas Kauno „Akropolyje“
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Vakcinavimas Kauno „Akropolyje“

ECDC direktorė dr. Andrea Ammon atkreipė dėmesį, jog kai kuriose valstybėse matomas naujų užsikrėtimų skaičiaus augimas, daugėja pacientų ne tik ligoninėse apskritai, bet ir intensyvios priežiūros skyriuose. Pagrindinė to priežastis – koronaviruso omikron varianto potipis BA.5.

„Tai rodo naujos, plačiai išplitusios COVID-19 bangos pradžią visoje ES, – teigė ji. – Vis dar per daug asmenų, kuriems gresia sunki infekcija, kuriuos turime apsaugoti kuo greičiau. Turime priminti žmonėms skiepijimo svarbą nuo pat pirmos dozės iki antros revakcinacijos. Turime pradėti šiandien.“

Tame pačiame pranešime pridėta, jog šiuo metu nėra aiškių įrodymų, kad antros revakcinacijos reikėtų jaunesniems nei 60 metų žmonėms, kuriems negresia sunki ligos forma.

Taip pat skaitykite: Koronavirusas grįžta: S.Čaplinskas pataria, ką reikia daryti jau dabar, kad rudenį nebūtų bėdos

Bet niekur nerašoma, kad antra sustiprinančioji dozė būtų nerekomenduojama.

JAV jau skiepijasi 50-mečiai

Vokietijos Nuolatinė vakcinavimo komisija (STIKO) dar pernai rudenį rekomendavo tiems, kurie pirmą kartą skiepijosi „Janssen“ vakcina, revakcinuotis dusyk, o ne kartą, kaip tuo metu buvo siūloma.

Kitur pasaulyje dalis gyventojų taip pat raginami pasiskiepyti dar viena sustiprinančiąja vakcinos nuo COVID-19 doze.

Jungtinėje Karalystėje tai rekomenduojama žmonėms, vyresniems nei 75-erių ir gyvenantiems globos namuose. Rudeniop amžiaus kartelę planuojama nuleisti iki 65 ar net 50 metų.

Papildoma revakcinacija 50-mečiams jau rekomenduojama JAV. Ir vienoje, ir kitoje šalyje antra sustiprinančioji dozė siūloma visiems žmonėms nuo 12 metų amžiaus, kurių imunitetas dėl vienos ar kitos priežasties yra susilpnėjęs.

Postimees / Scanpix nuotr./Vakcinacija Estijoje
Postimees / Scanpix nuotr./Vakcinacija Estijoje

Lietuvoje, kaip rodo Statistikos departamento duomenys, nuo koronaviruso pasiskiepiję 69,9 proc. gyventojų. 33,5 proc. yra vakcinuoti sustiprinančiąja (trečia, jei iš pradžių skiepijosi „Janssen“ vakcina – antra) doze.

Užsikrėtimų COVID-19 pastaruoju metu vėl ėmė daugėti. Dabar naujų atvejų skaičius per 14 dienų 100 tūkst. gyventojų siekia 311, savaitės vidurkis – 745. Pirmadienį buvo užregistruota 1 111 naujų infekcijos atvejų, du žmonės nuo ligos mirė.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas