Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2020 09 29

COVID-19 koreguoja mokyklų darbą: pamokos – nuotolinės, taisyklėse – draudimai tėvams

Dėl koronaviruso grėsmės dalyje Lietuvos mokyklų rugsėjį pamokos vyksta nuotoliniu būdu. Vilniuje tokių mokyklų nėra daug, tačiau kai kurios nuotolinį mokymą organizuoja daliai klasių kas antrą savaitę, kai kurios – kas antrą dieną. Pastarąjį būdą renkasi Pilaitės gimnazija, kuri laikinai pakoregavo ir Mokinio elgesio taisykles bei Mokymosi sutartis, tuo sukeldama dalies tėvų nepasitenkinimą.
Rugsėjo 1-oji Nemenčinėje
Mokinys / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Kas antrą dieną

Vilniaus Pilaitės gimnazija yra ta mokykla sostinėje, kur pamokos nuotoliniu būdu klasėms vyksta kas antrą dieną. Pagal įstaigos patvirtintą tvarką, 1 ir 2 gimnazijos klasės (devintokai ir dešimtokai) į mokyklą ateina, tarkim, pirmadienį, tuomet 3 ir 4 klasės (vienuoliktokai ir dvyliktokai) – antradienį. Kaip sako šios gimnazijos direktorius Zotikas Popovas, tokiu būdu ir mokiniai dažniau mokykloje lankosi, mokytojai juos pamato, galima pasitarti dėl mokymosi turinio, tačiau tuo pačiu atskiriami srautai, klasės tarpusavyje nesimaišo.

Pasikeitusi tvarka privertė mokyklą laikinai papildyti ir Mokinio elgesio taisykles bei Mokymosi sutartis, o tai daliai tėvų sukėlė nepasitenkinimo – jie suabejojo, ar kai kurios priemonės nėra perteklinės.

Jeigu mokinys be pateisinamos priežasties kameros neįsijungia, jam žymima „n“ raidė.

Nauji, laikinai įrašyti punktai skelbia, kad „siekiant užtikrinti kokybišką nuotolinį mokumą ir mokymąsi mokytojui dirbant su garsu ir vaizdu mokinys mokytojui nurodžius privalo įsijungti kamerą. Jeigu mokinys be pateisinamos priežasties kameros neįsijungia, jam žymima „n“ raidė.“ Tačiau šios gimnazijos gimnazisto mama, prašiusi neatskleisti jos tapatybės, stebisi, kodėl būtinas vaizdas, jeigu galėtų užtekti vien garso.

Mokymosi sutartyje atsiranda punktas, kad tėvams griežtai draudžiama dalyvauti nuotolinėse pamokose. Tačiau tėvai kelia klausimą, ką daryti šeimoms, gyvenančioms vieno kambario bute ar panašiai, kai tiesiog nėra sąlygų išsiskirstyti į atskirus kambarius.

Z.Popovas dėl abiejų dalykų turi tėvams paaiškinimą: „Reikia bendrauti su mokiniais naudojant visą techniką, visas galimybes, nes matydamas vaikus mokytojas mato, kad jie dirba. O nematant jie gali prisijungti ir nedirbti. Kad darbas sklandesnis būtų, kad galima būtų matyti vienam kitą reikiamu momentu, kalbėtis tiesiogiai – kaip klasėje. Kadangi nėra karantino, mes norime padaryti taip, kaip mokytojas veda pamoką klasėje, mato visus mokinius, taip ir čia norime matyti visus mokinius, jie turi būti prisijungę, kad juos matytume.

Tėvų nedalyvavimas toks, kad stebėti jie gali, bet tada turi būti atitinkamai ir apsirengę ir t.t., nes tai yra pamoka. Juk ir kasdieniu būdu vedant pamokas, jeigu ateina tėvai, jie be mokytojo leidimo stebėti pamokos negali. Mes kartais kviečiame tėvus apsilankyti klasėse, ypač tokiose, kur mokiniai nesinori mokytis, triukšmauja. Dar viena priežastis – kartais tėvai tikrai vaikšto su šortais, pusiau nuogi ir pan.“

Kai mokytojas veda pamoką klasėje, mato visus mokinius, taip ir čia norime matyti visus mokinius, jie turi būti prisijungę.

Paklausus dėl ankštos erdvės dalyje šeimų namų, direktorius užtikrino, kad sąlygų namuose neturintys vaikai gali ateiti į mokyklą – jiems tikrai bus rasta vietos ir jie iš čia mokysis nuotoliniu būdu.

Grįžo į klases

Gabijos progimnazijoje nuotoliniu būdu buvo nuspręsta mokytis 5–8 klasėse dėl patvirtintų užsikrėtimo COVID-19 atvejų. Laikinasis mokyklos direktorius Andrius Kniška 15min sakė, kad sprendimas buvo priimtas dėl nuotolinio mokymosi iki rugsėjo 25 dienos, tad šiuo metu mokiniai jau grįžo į klases.

„Grįžom, kaip ir buvo numatyta, šiuo momentu esame grįžę. Ir turime labai didelę viltį, kad pavyks išsilaikyti tose patalpose mums, nes nieko nėra geriau už tiesioginį kontaktą. Yra tik pavieniai mokiniai izoliacijoje. Dabar sprendžiame tą klausimą, kaip su jais bus – bandysime taikyti maišytą mokymą net klasės viduje“, – sakė direktorius.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Vilniaus Gabijos progimnazija
Luko Balandžio / 15min nuotr./Vilniaus Gabijos progimnazija

Mokykla pasiryžusi mėginti mokymą, kai mokytojas pamoką veda klasėje, bet tuo pačiu ir filmuojasi, kad medžiagą galėtų gauti ir izoliacijoje esantys vaikai. Direktorius pripažino, kad tai tikrai nelengva užduotis, nes ir techniškai nėra taip lengvai išpildoma – juk net stovėjimo vieta labai daug lemia.

„Čia toks neišbandytas dalykas, laukiame tam tikrų iššūkių. Visokiems variantams po truputį ruošiamės. Ko gero, visai gerai, kai yra nedidelis skaičius mokinių, ir galima išmėginti, nedarant labai didelės įtakos bendrai ugdymo kokybei“, – svarstė A.Kniška.

Dabar turime po truputį sveikstančius vaikus, tikrai dar ne visi yra grįžę į mokymosi procesą, yra saviizoliacijoje ir laukia antro neigiamo testo atsakymo, bet plitimas lyg ir yra sustojęs.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro duomenimis, Gabijos progimnazijoje iš viso COVID-19 buvo patvirtintas 14 mokinių ir vienam pedagogui, paskutinis užsikrėtimo atvejis nustatytas rugsėjo 20 dieną. Naujų atvejų, kaip sako direktorius, jo žiniomis, šiuo metu nėra.

„Dabar turime po truputį sveikstančius vaikus, tikrai dar ne visi yra grįžę į mokymosi procesą, dar yra saviizoliacijoje ir laukia antro neigiamo testo atsakymo, bet plitimas lyg ir yra sustojęs“, – sakė direktorius, tikindamas, kad veiksmai, kurių imtasi mokykloje, kai nuspręsta pereiti prie nuotolinio ugdymo, pasiteisino ir leido sustabdyti epidemijos plitimą mokykloje.

Nuotolinės pamokos nedaugelyje mokyklų

Vilniaus savivaldybės administracijos vyriausioji patarėja švietimo klausimais Alina Kovalevskaja sakė, kad sostinėje nėra daug mokyklų, kuriose mokymas vyktų šį rugsėjį nuotoliniu būdu – kur kas daugiau įstaigų sugrįžo prie normalaus ritmo.

„Yra tokių mokyklų, ypač tos, kuriose atvejai nustatyti, reikia izoliuoti, tarkim, Gabijos progimnazijoje mūsų iniciatyva buvo nuspręsta 5–8 klasės išleisti į nuotolinį mokymąsi. Yra mokyklų, kurios pasirinko tą kassavaitinį keitimąsi, kai savaitę ateina vieni mokiniai, savaitę – kiti. Vien dėl to, kad sumažintų srautus“, – sakė A.Kovalevskaja.

Jos teigimu, nuotolinis mokymasis jau nebekelia tokių sunkumų, su kuriais susidurta pavasarį, kai teko labai greitai ir visiems persiorientuoti iš pamokų klasėse į pamokas prie kompiuterio.

Kol kas mes neturime daug įstaigų, kurios rinktųsi tik nuotolinį mokymą.

„Visi pramoko, pasitreniravome pavasarį. Kai kurios mokyklos per šį laiką ir tobulinosi, ir hibridinį būdą (kai dalis mokinių mokosi klasėje, o kita dalis dalyvauja pamokoje nuotoliniu būdu – red. past.) išbando, net mokymus specialiai tam darėsi. Bet kol kas mes neturime daug įstaigų, kurios rinktųsi tik nuotolinį mokymą“, – kalbėjo vyriausioji patarėja švietimo klausimais.

Pastaruoju metu užsikrėtimo COVID-19 atvejų kasdien būna apie šimtą ir dar daugiau, tad svarstoma ir apie tikimybę, kad galbūt teks visiems vėl mokytis nuotoliniu būdu. A.Kovalevskaja tikina, kad sostinės mokyklos tam pasiruošusios, savivaldybė taip pat prie to prisideda – organizuoja mokymus, buvo vykdomas tyrimas, kuriose srityse reikėtų pasitempti.

Pirmadienio duomenimis, COVID-19 įsisukus į ugdymo įstaigas, infekcija fiksuota 84-iose jų. Serga 111 vaikų, 55 procese dalyvaujantys pedagogai ir 15 kitų darbuotojų.

Naujausią informaciją dėl koronaviruso Lietuvoje galite rasti čia: Per savaitgalį – daugiau COVID-19 atvejų nei per visą liepą, sunkiai serga 45 asmenys.

VIDEO: Per savaitgalį – daugiau COVID-19 atvejų nei per visą liepą, sunkiai serga 45 asmenys

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas