Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2021 09 28

COVID-19 patvirtino, bet ne tuo testu: užsienyje verslininkas „tapo“ antivakseriu

Persirgus koronaviruso infekcija, kaip ir pasiskiepijus nuo jos ar turint neigiamą testo rezultatą, galima gauti ES skaitmeninį COVID pažymėjimą, kuris reikalingas kelionėms po Europą. Tačiau buvusi liga ne visais atvejais traktuojama kaip persirgimas – ji turėjo būti patvirtinta PGR testu. Kitais atvejais prieinamas tik lietuviškas galimybių pasas, o durys į lėktuvą gali būti užvertos.
COVID-19 molekulinis PGR tyrimas
COVID-19 molekulinis PGR tyrimas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Keitė diagnozavimo tvarką

Kaip tik tokioje nemalonioje situacijoje yra buvęs 15min skaitytojas Artūras (pavardė redakcijai žinoma – red. past.).

Pašnekovas pasakojo, kad yra persirgęs COVID-19, bet šis faktas užfiksuotas tik e.sveikatos sistemoje. Mat prieš jam tikrinantis, sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys išleido įsakymą, kad šią ligą galima nustatyti ne vien atlikus PGR testą.

Tačiau ES skaitmeninio pažymėjimo sistemoje faktas, kad vyras yra persirgęs COVID-19, neužfiksuotas. Tokiam pažymėjimui gauti reikia, kad liga būtų buvusi patvirtinta PGR testu, kiti diagnozavimo būdai netinkami.

Dar pernai gruodį laikinasis sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga pasirašė įsakymą, kad COVID-19 gali būti nustatoma PGR tyrimu, greituoju PGR tyrimu, kaupinių PGR tyrimu arba greituoju antigeno testu.

Siekiant operatyviai reaguoti į koronaviruso grėsmę, buvo numatyta, kad ligą gali diagnozuoti ir šeimos gydytojas, net jei pacientui neatliktas PGR testas. To atsisakyta tik birželį.

O šiemet balandžio pabaigoje buvo pakeistas ir minėtas gruodžio įsakymas, tai padarė jau dabartinis ministras A.Dulkys. Bet jame vis tiek išliko nuostata, kad COVID-19 galima nustatyti PGR tyrimu, kaupinių PGR tyrimu ir antigeno (greituoju) testu, nors tai ir reiškia, kad nemaža dalis žmonių gali vėliau likti be vadinamojo europinio žaliojo paso.

Artūrui koronaviruso infekcija buvo diagnozuota kaip tik pastaruoju būdu – antigeno testu. Jis testavosi mobiliajame punkte Rokiškyje, iš anksto užsiregistravęs. Pagal oficialų testo rezultatą ir simptomus gydytojas diagnozavo COVID-19, tai užfiksuota e.sveikatos sistemoje.

Nepaisant to, ES skaitmeninio pažymėjimo vyras gauti negali, nes nebuvo atliktas PGR testas. Pašnekovas yra pasidaręs ir serologinį – antikūnų – testą, dėl to gali naudotis galimybių pasu.

Antikūnų turi daug

Artūrui pikta, kad, nors Lietuvoje jis laikomas persirgusiu COVID-19, keliones po ES palengvinančio pažymėjimo gauti negali, nes pastarojo sistemoje ligos nematyti – ji buvo nustatyta ne tuo testu.

„Akivaizdu, kad europinėje sistemoje esu antivakseris“, – ironizavo vyras.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Antikūnų prieš naująjį koronavirusą tirpalas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Antikūnų prieš naująjį koronavirusą tirpalas

Jam ši problema, kamuojanti nuo gegužės vidurio, itin opi – užsiimdamas verslu, turi nuolat vykti į užsienį, tad kelionėms skirtas pažymėjimas jam svarbus.

„Sistema“ manęs sirgusio nemato, o sistemos pataisyti mūsų valstybėje nėra kam, – piktinosi jis. – Tad mano verslo kelionės į užsienį yra negalimos. Vieną kartą jau buvau neįleistas į lėktuvą...

Padėtis tiek juokinga, kad, jei aš dabar skiepysiuosi, man, persirgusiam, reikės skiepytis kaip nesirgusiam, t. y. dviem dozėmis. Kas yra visiška nesąmonė, nes esu nesenai pasidaręs antikūnų testą ir jų turiu daugiau nei pakankamai.

Bėda, kad tokių ir panašių „klaidų“ nėra kam taisyti. Biurokratai tiesiog nenori nieko daryti, jiems visiškai „nusišvilpti“ ant paprastų žmonių, nors, kai kalbi, užjaučia, kad tokių yra ne vienas.

Išbandžiau visas instancijas, bet visi siunčia vienas pas kitą. Dabar Registrų centre, ministerijoje atsiliepia pasodintos „operatorės“, kurioms tavo problemos tiesiog nesvarbios.“

Bėda, kad „klaidų“ nėra kam taisyti. Biurokratai tiesiog nenori nieko daryti, jiems visiškai „nusišvilpti“ ant paprastų žmonių.

Pašnekovas pasakojo kreipęsis į Registrų centrą, kad duomenys būtų pataisyti, bet „buvo pasiųstas tolokai“. Sveikatos apsaugos ministerija (SAM), kai pavyko prisiskambinti, esą taip pat nesureagavo į prašymą, tik pažadėjo ką nors padaryti, nes žmonių su panašia problema yra ir daugiau.

123RF.com nuotr./Skambutis mobiliuoju telefonu
123RF.com nuotr./Skambutis mobiliuoju telefonu

„Turiu nemažai verslo reikalų užsienyje, tačiau nežinau, ką daryti, – skundėsi vyras. – Turbūt reikia nusipiešti plakatą ir prie Vyriausybės durų laukti pono Dulkio, kad, išleidęs įsakymą, pasistengtų, jog jis veiktų iki galo.“

ES pažymėjimui reikia PGR testo

Išeičių jam išties nesiūloma.

Kaip 15min nurodė Registrų centro atstovas spaudai Mindaugas Samkus, generuojant galimybių pasą ir ES skaitmeninį COVID pažymėjimą, vadovaujamasi SAM nustatytomis taisyklėmis ir patvirtintais algoritmais.

„Bendru ES sutarimu ir pagal šiuo metu nustatytą tvarką ES skaitmeninis COVID pažymėjimas po persirgimo sugeneruojamas tik tais atvejais, kai susirgimo faktas buvo fiksuotas teigiamu PGR testo rezultatu“, – atkreipė dėmesį jis.

Anot M.Samkaus, duomenis į e.sveikatos sistemą, pavyzdžiui, apie persirgimą, įveda sveikatos priežiūros specialistai – šeimos gydytojai.

„Iš aprašytos situacijos galima daryti prielaidą, kad susirgimas COVID-19 liga sistemoje buvo užfiksuotas šeimos gydytojui įvedus tai numatančią diagnozę.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Prekybos centre tikrinamas galimybių pasas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Prekybos centre tikrinamas galimybių pasas

Praėjus nustatytam dienų skaičiui arba įvedus pasveikimo diagnozę, asmuo laikomas pasveikęs ir jam sugeneruojamas galimybių pasas.“

Galimybių pasą gali gauti asmenys, persirgę COVID-19, jei diagnozė buvo patvirtinta PGR tyrimo ar antigeno testo rezultatu, o nuo tyrimo teigiamo rezultato praėjo ne daugiau kaip 180 dienų (bet ne anksčiau, nei asmeniui baigėsi paskirtos izoliacijos terminas).

ES skaitmeniniame COVID pažymėjime persirgimas COVID-19 užfiksuojamas tik po teigiamo PGR tyrimo rezultato.

123rf.com nuotr./Skaitmeninis sveikatos pažymėjimas gali tapti išsigelbėjimu turizmo sektoriui
123rf.com nuotr./Skaitmeninis sveikatos pažymėjimas gali tapti išsigelbėjimu turizmo sektoriui

Todėl nuo birželio 5 d. įsigaliojo tvarka, kai, gavus teigiamą greitojo antigeno testo rezultatą, sudaroma galimybė per 48 val. nuo ėminio paėmimo pakartotinai atlikti PGR tyrimą. Anksčiau tai galėjo padaryti tik profilaktiškai besitiriantieji.

Nuo birželio pradžios diagnozei patvirtinti PGR tyrimu kviečiami visi, gavę teigiamą greitojo antigeno testo rezultatą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas