Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 02 01

COVID-19 protrūkių žemėlapyje ryškiai šviečianti mokykla visų vaikų į nuotolinį ugdymą nevaro

Daugiausia COVID-19 protrūkių Lietuvoje fiksuojama ugdymo, socialinės globos, sveikatos priežiūros įstaigose. Žemėlapyje šiuo metu ryškiausiai šviečia Šakių „Varpo“ mokykla, kurioje nustatyti 102 užsikrėtimo atvejai, dar per 200 bendruomenės narių turėjo didelės rizikos kontaktų. Iš viso Lietuvoje šiuo metu fiksuota daugiau nei 2 tūkst. aktyvių protrūkių, juose užsikrėtusiųjų – per 9,5 tūkst.
Mokykla
Mokykla / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Šakių „Varpo“ mokykloje iš viso mokosi beveik 800 mokinių. Tai gana didelė mokykla nedideliame mieste, tad ir užsikrėtimų skaičius joje nemažas.

Dalis klasių mokosi nuotoliniu būdu

Kaip sako mokyklos direktorius Mindaugas Venckūnas, panašus pakilimas buvo spalio antroje pusėje, tačiau tada prasidėjo moksleivių rudens atostogos ir ligos plitimas sumenko. Tačiau dabar, kaip sako, vėl „lyg kopimas į kalną“.

„Praėjusią savaitę išleidome daug klasių į nuotolinį mokymąsi. Šiandien grįžo dešimt vyresnių klasių komplektų, iš jų, kai tikrinome greitaisiais testais, keturiuose dar radome sergančių. Rytoj grįžta dar du komplektai. Truputėlį situacija gerėja, bet labai nežymiai.

Mes labai daug randame sergančių greitaisiais testais. Paskui kai jie būna saviizoliacijoje, darosi PGR, todėl ir išaugęs tas užsikrėtimų skaičius“, – kalbėjo direktorius.

Darbuotojai masiškai neserga – šiuo metu užsikrėtę trys mokytojai ir keturi ūkio darbuotojai, tačiau vienas iš pastarųjų trečiadienį jau grįžta po saviizoliacijos. Visi kiti iš tų šimto yra mokiniai.

Praėjusią savaitę išleidome daug klasių į nuotolinį mokymąsi. Šiandien grįžo dešimt vyresnių klasių komplektų.

Testuoja du-tris kartus per savaitę

„Mes esame mažas miestelis, bet mokinių turime beveik 800. 33 klasių komplektai. Žinoma, reguliuojame srautus – skirtingas pamokų laikas, vienas laikas pradinukams, kitas 5-8 klasėms. Kai kuriose klasėse yra vaikų, kurių tėvai nesutinka testuotis, bet su klasių vadovais dirbame, pasiseka kartais juos įtikinti ir dėl testavimosi.

Testuojame du kartus per savaitę – pirmadienį ir ketvirtadienį, laikomės trijų-penkių dienų intervalo. Jeigu toje klasėje būna atvejis, vaikas išeina į saviizoliaciją ir pasitvirtina COVID-19 PGR testu, tuomet tris kartus per savaitę testuojame tą klasę, kartais ir pačios klasės savanoriškai nori dažniau, ateina auklėtoja ir sako – norime testuotis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./SARS-CoV-2 greitasis antigeno nustatymo testas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./SARS-CoV-2 greitasis antigeno nustatymo testas

Turėjome tokį atvejį – ketvirtadienį testavome vieną klasę, viskas buvo gerai, švari. O penktadienį socialinės darbuotojos, kurios tuos testus daro, sako – pabandom, mums labai knieti dar kartą tą klasę testuoti. Ir ką jūs manote, padaro, o du berniukai turi, jau yra“, – kalbėjo direktorius.

Jis neslepia, kad užsikrėtusiųjų mokykloje skaičiai nedžiugina – pildydamas lentelę sako pats savimi besibaisįs, kiek daug tų atvejų jo mokykloje, kai kitur mažai. Vis dėlto ir rajono švietimo vadovai ramina, nes kai mokykla didelė, tai ir atvejų daugiau.

Visų klasių nuotolinio ugdymo nesvarsto

Vis dėlto varianto, kad visa mokykla eitų į nuotolinį mokymąsi, direktorius sako nesvarstęs – dalyje klasių sergamumas nedidelis.

„Situacija sudėtinga tada, kai iškrenta mokytojas arba darbuotojas ir jo nėra kuo pakeisti, tai yra sudėtinga, čia didžiausia problema.

Dalis klasių visos išeina į nuotolinį. Būna klasių, kur iš 24 vaikų 3-4 sirguliuoja, tuomet mokytojai daro hibridinį mokymą, jiems tuomet mokyti reikia ir klasėje, ir sergančius vaikus, jeigu šie pajėgia, nekarščiuoja. Visokius būdus taikome, kad tie vaikai neatsiliktų, ugdymas vyktų, nes po karantinų kai grįžome, pamatėme, kad vaikams tai nėra gerai. Viską darome, kad tik mokymas būtų kontaktinis“, – kalbėjo M.Venckūnas.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Nuotolinis mokymasis
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Nuotolinis mokymasis

Šakiuose ir Šakių rajone yra ir daugiau protrūkių – keliuose darželiuose, asmens sveikatos priežiūros įstaigoje, keliose įmonėse.

Išsiskiria ir senelių namai

Bendrame Statistikos departamento Lietuvos žemėlapyje pagal užsikrėtusiųjų skaičių išsiskiria ir senelių namai – nurodoma, kad Senjorų socialinės globos namuose Vilniuje fiksuoti 93 atvejai. Įstaigoje „Senevita“ Nemenčinėje – 76. Kalvarijos socialinės globos namuose fiksuota 40 užsikrėtimų, Šalčininkų rajono savivaldybės Čiužiakampio senelių globos namuose – 34 atvejai.

Tačiau „Senevitos“ direktoriaus pavaduotoja Indrė Talijūnienė 15min teigė, kad tokie duomenys apie jų įstaigą nėra tikslūs – didesnė dalis užsikrėtusių jų darbuotojų ir gyventojų jau yra pasveikę.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Globos ir slaugos namai „Senevita“
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Globos ir slaugos namai „Senevita“

Ji sako, kad darbuotojai serga, tačiau kur kas rečiau, nei buvo pirmosios bangos metu

„Skaičiai dabar yra ženkliai mažesni – dabar užsikrėtę yra apie 25 gyventojai ir 8 darbuotojai, – sakė I.Talijūnienė. – Skirtinga izoliacija – darbuotojams kur kas greičiausi baigiasi nedarbingumas, jeigu būklė stabili. Kas grįžta po 7-8 dienų, kas dar serga. O gyventojams tai pagal visas tvarkas – 20 dienų. Tad dalis jau irgi pasveikę.“

Direktoriaus pavaduotoja pasidžiaugė ir tuo, kad omikron atmaina užsikrėtę gyventojai sunkiai nesirgo – sudėtingų atvejų, kokių buvo pirmosios bangos metu, nebuvo. Ligos eiga švelnesnė, simptomai irgi kitokie.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas