Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 05 18 /11:39

D.Grybauskaitė apie J.Šiugždinienę ir kitus skandinantį „čekių skandalą“: prie manęs to nebūtų

Įsiplieskus skandalui dėl galimo neskaidraus valstybės lėšų naudojimo tarybos nario veiklos išlaidoms kompensuoti, kur dabar pirmiausia akys nukrypusios į švietimo, mokslo ir sporto ministrę Jurgitą Šiugždinienę, kadenciją baigusi prezidentė Dalia Grybauskaitė pažymėjo, kad prie jos tokių dalykų nebūtų. Dabartinę situaciją ji įvertino kaip demokratinės, politinės sistemos degradaciją.
Dalia Grybauskaitė
Dalia Grybauskaitė / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Ketvirtadienį Seime paklausta, ar švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė jos vadovavimo valstybei laikais dar būtų Vyriausybėje, D.Grybauskaitė sakė, kad tai retorinis ir labai sąlyginis klausimas.

„Prie manęs taip vadinamoje situacijoje tokių situacijų nebūtų buvę“, – žurnalistams teigė ji.

Paaiškėjus, kad trys ministrai – be J.Šiugždinienės, ir liberalas Simonas Kairys bei konservatorė Gintarė Skaistė neatsiskaitė čekiais už panaudotas Kauno miesto savivaldybės skirtas lėšas, D.Grybauskaitė pažymėjo, kad išryškėjo ilgametė ir sisteminė problema.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Jurgita Šiugždinienė
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Jurgita Šiugždinienė

„Visas politinis elitas praktiškai dasidurdavo atlyginimą įvairiais neskaidriais būdais. Ir ta sistema buvo tokia sukurta, kad tai buvo galima daryti.

Manau, kad dabar turbūt svarbiausia ne pradėti gaudyti po vieną, nes tai bus vos ne didesnė pusė politikų: tiek savivaldoje, tiek Seime, tiek visur kitur. Būtina kuo skubiau teikti įstatymines pataisas, pasiūlymus. Ir, kiek girdžiu, jau Seime tai yra aptarinėjama. Tai reikia spręsti, kad tokių sąlygų piktnaudžiauti šitaip nebūtų. Nes dabartinė situacija iš tiesų atrodo labai blogai būtent per demokratinės, politinės sistemos degradaciją – taip aš vertinu tai, kas dabar vyksta. Ir tai labai blogai – tokiu laikotarpiu pasitikėjimas valstybe, valstybės politikais išties menksta ir todėl šią problemą reikia spręsti sistemiškai ir labai greitai“, – komentavo kadenciją baigusi prezidentė.

D.Grybauskaitė pridūrė, kad tai – visų politinių partijų atsakomybė.

Klausiama, ar ministrai turėtų likti postuose, ji kalbėjo, kad yra juridinė ir yra politinės etikos ar moralės situacija.

Pastaroji pirmiausia prasideda nuo asmens – paties ministro apsisprendimo.

„Juridiškai, matyt, pažeidimų didelių gal ir nėra, bet čia, aišku, kiekvienu atveju skirtingai. Be jokios abejonės, kuo aukščiau politikas yra, tuo moralinė, asmeninė atsakomybė yra didesnė – asmeninė, ne tiktai partinė, ne tik politinė, bet asmeninė taip pat“, – akcentavo D.Grybauskaitė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas