Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 07 04

D.Grybauskaitė: NATO susitikimui rengiami sprendimai – nepakankami

Kitą savaitę Vilniuje vyksiančiam NATO viršūnių susitikimui ruošiami sprendimai jau dabar yra nepakankami, sako kadenciją baigusi prezidentė Dalia Grybauskaitė.
Dalia Grybauskaitė
Tarptautinė konferencija „Europos atsakas. Karas Ukrainoje ir nauji iššūkiai“ / Pauliaus Peleckio / BNS nuotr.

„Sprendimai, kurie šiandien baigiami rengti NATO viršūnių susitikimui, jau dabar yra nepakankami“, – antradienį Vilniaus universitete (VU) vykstančioje regiono lyderių diskusijoje kalbėjo buvusi Lietuvos vadovė.

Ji pažymėjo, jog vakarų Europa, net vykstant karui ir nesiliaujant Rusijos atakoms Ukrainoje, „gyvena kitoje laiko dimensijoje, kitoje civilizacijoje ir nesugeba įveikti šio atotrūkio“.

„Klausimas – ar mes esame per daug naivūs Rusijos atžvilgiu. Atsakymas priklauso nuo to ką jūs laikote mumis. Jei turime omenyje Vakarus – taip“, – konferencijoje kalbėjo šią savaitę kadenciją bebaigiantis Latvijos vadovas Egilis Levitas.

„Neturiu jokių iliuzijų, kad kas nors pasikeitė, jog vidurio ir rytų Europa bus išklausyta (...). Turiu gana pesimistišką nuomonę, kol bus ignoruojama šalių, kurioms iš tikrųjų tenka susidurti su Rusija, patirtis“, – kalbėdamas apie Vakarų požiūrį į Rusijos karą Ukrainoje kalbėjo kadenciją baigęs Estijos prezidentas Toomas Hendrikas Ilvesas.

Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio patarėjas praėjusią savaitę naujienų agentūrai „Reuters“ sakė, kad šalies vadovas nedalyvaus NATO viršūnių susitikime, jei lyderiai neparodys drąsos pradėti Ukrainos stojimo procesą į Aljanso.

Kyjivas tikisi aiškaus Ukrainos kvietimo į NATO po to, kai baigsis šalies karas su Rusija. Ši šalis į Ukrainą įsiveržė pernai vasarį.

Didžiosios Vakarų šalys NATO viršūnių susitikime daugiau dėmesio norėtų skirti praktiniam Aljanso ir Ukrainos bendradarbiavimo stiprinimui.

„Baltijos šalys visada buvo realistai Rusijos atžvilgiu, o dabar esame realistiškesni, nes turime ilgametę patirtį su Rusija ir pažįstame rusus bei jų ideologiją“, – sakė E.Levitas.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Iš kairės: Toomas Hendrikas Ilvesas, Dalia Grybauskaitė ir Egilis Levitas
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Iš kairės: Toomas Hendrikas Ilvesas, Dalia Grybauskaitė ir Egilis Levitas

„Mums nepavyko atgrasyti Rusijos apskritai, mums nepavyko atgrasyti jos nuo karo (...).“, – kalbėjo D.Grybauskaitė.

G.Nausėda BNS yra sakęs, kad diskusija dėl Ukrainos narystės perspektyvų Aljanse šiuo metu yra sudėtingiausia iš visų klausimų, tačiau, anot jo, „negalime palikti Ukrainos pilkojoje zonoje, teikiant pažadus, bet nenurodant labai aiškaus algoritmo, kaip tą narystę NATO realizuoti po karo“.

Tuo metu Amerikos prezidentas Joe Bidenas praėjusią savaitę pareiškė, kad Jungtinės Valstijos, nepaisant Rusijos invazijos, nesiims specialių priemonių, kad Kyjivas galėtų prisijungti prie NATO. Anot JAV vadovo, ukrainiečiai „turi atitikti tuos pačius standartus“.

NATO viršūnių susitikimas Vilniuje vyks liepos 11–12 dienomis.

„Tikriausiai jis nebus istorinis labai svarbių susitarimų požiūriu, tačiau tai bus didžiulis žingsnis į priekį“, – kalbėdama apie susitikimą sakė D.Grybauskaitė.

Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis yra teigęs, jog NATO viršūnių susitikimas bus istorinis arba dėl jo pasiekimų, arba dėl praleistų progų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas