Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 03 05

D.Grybauskaitė: rinkimai – valdančiųjų darbo įvertinimas

Prezidentės Dalios Grybauskaitės teigimu, savivaldos rinkimai yra valdančiųjų beveik dvejų su puse metų veiklos įvertinimas. Šalies vadovė aiškino nenorinti kritikuoti Seimo, nes „visi sėdime vienoje valtyje“, bet niukstelėjo Vyriausybei, kritikuodama ją už besitęsiančias problemas ir administracinių gebėjimų stygių.
Viktoras Pranckietis ir Dalia Grybauskaitė
Viktoras Pranckietis ir Dalia Grybauskaitė / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Antradienį D.Grybauskaitė ir Seimo valdyba Prezidentūroje aptarė svarbiausius parlamento pavasario sesijos, prasidėsiančios kovo 10 dieną, darbus. Tokius susitikimus su Seimo vadovybe prezidentė rengia kasmet, prieš kiekvieną parlamento pavasario ir rudens sesiją.

Tačiau šis kartas paskutinis, kai Seimas renkasi į sesiją, o prezidentės pareigas eina D.Grybauskaitė.

Džiaugiasi, kad Seimas kontroliuos

D.Grybauskaitė įvertino pasibaigusių savivaldos rinkimų rezultatus. Anot jos, galima sakyti, kad tai valdančiųjų beveik dvejų su puse metų veiklos įvertinimas.

„Beveik visi džiaugiasi, kad laimėjo ar bent jau nepralaimėjo – čia jau tegul mūsų piliečiai vertina iki galo. Bet išties matome, kad problemos kai kuriose jautriose srityse išlieka. Pradėtos reformos yra kol kas tik pradinėje stadijoje, todėl kyla labai daug klausimų, neaiškumų tiek pensijų reformos srityje, dėl antros pakopos – žlugs ji ar ne, ar apskritai pensijų reforma pradėta ir vykdoma gerai.

Švietimo reforma praktiškai sustojusi. Matome ir mokestinę reformą, kuri skurdo nemažina, o tik perstumdė valstybines lėšas iš vienos kišenės į kitą. Taigi daug yra problemų, kurios išlieka, gilėja, nes trūksta išaiškinimo, trūksta administracinių gebėjimų kaip visada šiai Vyriausybei.

Džiaugiuosi, kad Seimas ir toliau vykdys Vyriausybės parlamentinę kontrolę, mėgins gauti atsiskaitymus iš atskirų sektorinių ministrų, norės matyti, kaip vykdomos pradėtos reformos“, – teigė ji.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Dalia Grybauskaitė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Dalia Grybauskaitė

D.Grybauskaitė sakė nenorinti nei kritikuoti, nei kažkaip ypatingai vertinti Seimo darbą.

„Visi esame bendroje valtyje, visiems reikia šiuo sunkiu rinkiminiu laikotarpiu dirbti kartu. Mano įstatymų dalis apie viešųjų pirkimų skaidrinimą, teismų kokybiškesnį darbą, antikorupcinę liniją, kurią aš visada įgyvendinu, taip pat atsispindės mano šios sesijos pasiūlymuose.

Tikiuosi supratimo ir palaikymo ir tiesiog linkiu mums visiems bendro darbo – bendro sėkmingo darbo. Nepriklausomai, kas vyktų išorėje, nepriklausomai, kas vyks viduje, mūsų visų pareiga – tiek Seimo, tiek mano – esame prisiekę dirbti valstybei, todėl jokie trukdžiai neturi mums trukdyti atlikti savo pareigos“, – akcentavo ji.

Įtemptas politinis sezonas

D.Grybauskaitės teigimu, ši Seimo sesija ypatinga, nes ji rinkiminė. Anot jos, įtampa jausis ir politikų diskusijose, ir įstatymų priėmimo procese.

„Ir patiems įstatymams, aišku, darys įtaką įvairios nuomonės ir norai pasisakyti rinkiminio laikotarpio metu“, – sakė šalies vadovė.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Viktoras Pranckietis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Viktoras Pranckietis

Tačiau, D.Grybauskaitės nuomone, svarbūs išlieka fundamentalūs dalykai. Čia ji išskyrė vaikų teisių apsaugos, antikorupcinius, teismų įstatymų projektus.

„Labai tikiuosi, kad kartu su Seimu gana operatyviai sugebėsime išspręsti teismų užpildymo klausimus. Keturi teisėjai, kurie dabar laikinai suspenduoti, jų likimas vienaip ar kitaip turės būti sprendžiamas per Seimą. Turėsiu teikti vieną kitą pasiūlymą ir sprendimą. Taip pat laukia dar trijų anksčiau pateiktų teisėjų paskyrimas Seime. Tai reiškia, kad turime kartu su teisėsauga atlikti savo pareigą nepalikti teismų dalinai užpildytų, kad jie galėtų efektyviai veikti“, – kalbėjo prezidentė.

Galvoja apie kokybę

Atsakydamas į D.Grybauskaitės žodžius, Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis teigė, kad rinkimai įvertino ne tik valdančiųjų, bet ir kitų partijų darbo rezultatus.

„Matyt, žmonės tai mato kaip visumą, dažnai vertina kaip vieningą Seimą, nors Seimas yra konglomeratas iš įvairių partijų“, – prezidentūroje kalbėjo jis.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Viktoras Pranckietis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Viktoras Pranckietis

Pristatydamas pavasarį laukiančius darbus Seime, V.Pranckietis pasakojo, kad sesijos metu numatoma svarstyti 545 įstatymų projektus. „Tai yra gerokai mažiau nei ankstesnėse sesijose. Atsižvelgdami į Valstybės kontrolės išvadas, taip pat galvojame ir apie kokybę“, – aiškino jis.

Seimo pavasario sesijos metu planuojama svarstyti su vaiko teisių apsauga susijusių įstatymų pataisas. Taip pat parlamento darbotvarkėje atsidurs sveikatos priežiūros įstaigų reforma. V.Pranckiečio teigimu, prioritetu išlieka socialinės atskirties mažinimas.

Pasak V.Pranckiečio, taip pat turėtų būti parlamentinė kontrolė įgyvendinant reformas. Tikėtina, kad kiekvieną antradienį Seime vyks diskusijos aktualiais klausimais.

Vyriausybė Seimo pavasario sesijai pateikė 128 įstatymų projektus. Didžiosios parlamentinės frakcijos pateikė tarp 40 ir 50 teisės aktų projektų.

V.Pranckietis išskyrė ir tai, kad pavasarį laukia du referendumai – dėl dvigubos pilietybės ir Seimo narių skaičiaus mažinimo.

Siūlo keisti Darbo kodeksą

D.Grybauskaitė Seimo pavasario sesijai teikia Akcinių bendrovių ir Nekilnojamojo turto registro įstatymų pataisas, kurios atvertų visuomenei valstybės registrų duomenis.

Taip pat – Viešųjų pirkimų įstatymo pataisas, kurių tikslas yra depolitizuoti viešuosius pirkimus, nustatant draudimą politikams ir politinio pasitikėjimo valstybės tarnautojams dalyvauti viešųjų pirkimų komisijose.

Parengtos Darbo kodekso pataisos, kuriomis siekiama stiprinti viešojo sektoriaus skaidrumą ir stabdyti korupciją, nepotizmą. Viešajame sektoriuje įdarbinamiems vadovams ir specialistams būtų skelbiamos viešos atrankos.

Prezidentūra primena, kad Seime dar nesvarstyti praėjusiose parlamento sesijose D.Grybauskaitės pateikti siūlymai, kuriais, kaip aiškinama, siekiama formuoti tik aukštos ir nepriekaištingos reputacijos teisėjų korpusą, pažaboti korupciją, užtikrinti sąžiningą konkurenciją ir vartotojų apsaugą.

Savo eilės Seime laukia ir siūlymai riboti antstolių atlygį bei piktnaudžiavimą įgaliojimais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento