Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2020 03 24

D.Grybauskaitė: seniai žinome, kad administraciniai gebėjimai Lietuvoje nėra labai geri

„Klaidos galimos ir suprantamos, bet jas būtina labai greitai taisyti, o bukas užsispyrimas ir jų neigimas, tų klaidų, yra nusikalstama“, – teigė buvusi Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė.
Gitanas Nausėda ir Dalia Grybauskaitė
Gitanas Nausėda ir Dalia Grybauskaitė / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

D.Grybauskaitė antradienį LRT radijo laidoje „Ryto garsai“ teigė apsidžiaugusi, gavusi finansų ministro Viliaus Šapokos kvietimą vadovauti koronaviruso pasekmių mažinimo fondui, nes taip galės aktyviau padėti tvarkytis su užgriuvusiais iššūkiais.

Buvusi prezidentė ragino nedaryti išvadų apie tai, ar valdžia nesugebėjo susitvarkyti su iššūkiais, nes toks laikas „mėginti padaryti, ką galime kiekvienas, ką sugebame ir kiek turime tų instrumentų“.

„Vertinimų, be abejo, yra visokių, klaidų visi darome ir darysime, visas pasaulis buvo gana netikėtai užkluptas ir tam pasiruošti buvo labai sunku“, – sakė ji.

D.Grybauskaitė teigė, kad nors klaidos yra galimos, jas reikia staigiai taisyti, o ne jas neigti. Didžiausia klaida, anot jos, buvo padaryta su koronaviruso testavimu, kai buvo apskritai neigiama, kad reikia tikrinti visus.

Testuoti būtina visus – ir gydytojus, ir pardavėjus

„Uždarom dalį savo gydymo įstaigų vien tik todėl, kad gydytojai nebuvo testuojami. Tokioj situacijoj pirmiausiai reikia klausyti epidemiologų. Ne politikai turi spręsti, ką testuoti ir kiek testuoti. Tai turi mums sakyti profesionalai gydytojai. Ir čia yra didžiausios mūsų klaidos.

Pasekmės bus ilgesnės ir tos priemonės, kurios naudotos ekonominės krizės akivaizdoje, neveiks.

O dabar testuoti būtina visus, kurie privalo dirbti – tai yra ir pardavėjai, ir vaistininkai, ir gydytojai, visi, kas turi eiti ir kontaktuoti, kitaip neapsaugosime savo žmonių“, – teigė prezidentė.

Pasak jos, taip pat būtina griežtinti karantino sąlygas – nors visos šiuo metu į krizę patekusios valstybės iš pradžių mėgino problemą spręsti gražiuoju, tačiau vėliau teko griežtinti karantino sąlygas.

Karantinas tęsis ne savaites, o mėnesius: ekonomikos galima imtis tik suvaldžius sveikatos krizę

D.Grybauskaitė teigė, kad susiklosčiusi situacija truks ilgiau, nei kas nors galėjo tikėtis.

„Tokios kombinacijos, kai yra biologinė krizė, tai yra sveikatos, ir kuri peraugs ir įtakos verslą ir virs ekonomine krize, pasaulis dar susidūręs nebuvo, bent paskutinius šimtmečius“, – sakė D.Grybauskaitė.

Anot jos – kuo greičiau suvaldysime sveikatos krizę, tuo greičiau galima bus imtis spręsti ekonominę krizę, tačiau „pasekmės bus ilgesnės ir tos priemonės, kurios naudotos ekonominės krizės akivaizdoje, neveiks“.

Pasak D.Grybauskaitės, „dvi savaitės biuletenio“ neišgelbės verslo, o rūpintis šiuo metu reikėtų žmonių sveikata ir gyvybėmis. Prezidentė teigė, kad reikia sutrumpinti laikotarpį, per kurį bus išspręstos su koronavirusu susijusios problemos. Nors reikia investuoti į darbo vietų išlaikymą, pirmenybė turi būti skirta gyvybių išsaugojimui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas