Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 07 09

Dainų šventė gali apkarsti: pro lupą bus tyrinėjamas ne tik dalyvių maitinimas

Vyriausybės kancleris Algirdas Stončaitis pirmadienį kreipėsi į tris ministerijas, prašydamas per porą ar trejetą savaičių įvertinti, ar savaitgalį vykusios Dainų šventės organizatoriai viską atliko gerai. Kanclerio teigimu, reikia aiškintis ne tik garsiausiai nuskambėjusius šventės dalyvių maitinimo klausimus, bet ir tai, ar buvo užtikrintas dalyvių saugumas, ar medicinos pagalba buvo suteikta visiems, kam to reikėjo.
Valstybės diena
Dainų šventė / Alfredo Pliadžio nuotr.

„Džiaugiamės, kad šventė įvyko. Šimtmečio šventė – visgi buvo puiku, gražu ir tikrai yra sveikintina ir džiaugiamės už žmones ir už dalyvius. Bet pasirodžius – ypač pirmą repeticijų dieną ir dalinai antrą dieną, dalyvių skundams dėl maitinimo, jie turi būti išnagrinėti, pasižiūrėta, kur klaidos, kur galima padaryti kitaip“, – 15min pirmadienį sakė Vyriausybės kancleris.

Jis pridūrė, kad verta atlikti bendrą renginio organizavimo vertinimą, ne tik garsiai nuskambėjusius skundus dėl dalyvių maitinimo. Pirmadienį A.Stončaitis kreipėsi į Vidaus reikalų, Sveikatos ir Kultūros ministerijas bei paprašė per dvi ar tris savaites atlikti pasirengimo Dainų šventei ir šventės eigos vertinimą.

„Saugumo klausimai. Ar viskas buvo gerai? Gal ir viskas buvo gerai. Medicinos užtikrinime (...) Pirmiausiai – maitinimas, higienos klausimai, apgyvendinimas, saugumo ir sveikatos apsaugos užtikrinimas. Paprašiau, kad pateiktų informaciją kanceliarijai. Pagal šią medžiagą sukvietę kitus suinteresuotus žmones mes darysime atskirą pasitarimą“, – sakė jis.

Aliaus Koroliovo / 15min nuotr./Algirdas Stončaitis
Aliaus Koroliovo / 15min nuotr./Algirdas Stončaitis

Anot kanclerio, iš klaidų, jei tokių bus aptikta, reikia pasimokyti, tad galbūt po renginio analizės kils pasiūlymų taisyti teisinę bazę, kad, jo žodžiais, maitinimo konkursus laimėtų geriausios įmonės.

„Yra apie ką pakalbėti. Bet nebūtinai, kas buvo blogo. Bet ir gerąją praktiką lygiai taip pat reikia mums nagrinėti“, – sakė jis.

Su organizatoriais susikalbėti buvo sunku

Praėjusį ketvirtadienį premjeras Saulius Skvernelis žurnalistams sakė, kad Vyriausybei nebuvo lengva bendrauti su Dainų šventės organizatoriais.

„Vyriausybėje visą laiką kėlėme daug abejonių ir kalbant apie sąmatas tas pačias ir apie finansavimą. Pabaikime dainų šventę, o mes tada įvertinsime visus pliusus ir minusus“, – sakė jis.

Dainų šventę organizuoja Kultūros ministerijos žinioje esantis Lietuvos nacionalinis kultūros centras.

Praėjusią savaitę vykus Dainų šventės repeticijoms jos dalyviai skundėsi prastu, vėluojančiu maitinimu, kai kurie teigė išvis negavę maitinimo, nes maisto tiesiog pritrūko.

Antradienį 15min pasiekė informacija apie sostinės Vingio parke repetavusius šokėjus – vieni jų maisto negavo arba patiekalai vėlavo, kiti – maistu apsinuodijo. Pirmadienį kai kurie Generolo Jono Žemaičio Lietuvos karo akademijoje apsistoję šventės dalyviai skundėsi pusryčiams valgę tik žalią bananą ir gėrę saldintos arbatos, nors į valgiaraštį buvo įtrauktos virtos pieniškos dešrelės, virti makaronai, agurkai.

Sostinės meras Remigijus Šimašius po šių pranešimų sukvietė verslininkus, kurie sutiko nemokamai maitinti šventės dalyvius, tačiau tai sulaukė didelio šventės organizatorių pasipriešinimo.

Viešųjų pirkimų tarnyba anksčiau teigė, kad Dainų šventės dalyvių maitinimo viešųjų pirkimų konkursai buvo surengti skubotai – esą tam organizatoriai – Lietuvos nacionalinis kultūros centras – turėjo ketverius metus, o konkursą paskelbė tik šių metų balandžio 17-ąją (pakartotinai – gegužės 8 dieną).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas