Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 07 04

Dainų šventei artėjant – padidintas dėmesys maisto saugai

Ruošiantis Lietuvos moksleivių Dainų šventei „Tu mums viena“, Vilniaus valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos inspektoriai tikrins visas viešojo maitinimo įmones, kuriose bus gaminamas ar tiekiams maistas šventės dalyviams.
Dainų šventės eisena Vilniuje
Dainų šventės eisena Vilniuje / „Rytis Šeškaitis Photography“ nuotr.

Kaip teigiama tarnybos pranešime spaudai, dėl galimų pažeidimų, susijusiu su maisto sauga, šventės metu gyventojai galės kreiptis telefonu 865907458 (darbo valandomis 8-17 val.) arba visą parą veikiančiu nemokamu telefono numeriu 8 800 40403.

„Tikimasi, kad šventė sulauks didelio svečių ir šventės dalyvių antplūdžio, todėl privaloma skirti ypatingą dėmesį maisto saugai ir kokybei, laikytis higienos reikalavimų. Viešojo maitinimo srityje dirbantys turėtų būti pilietiški ir nesugadinti šventinės nuotaikos dalyviams bei žiūrovams“ – teigia Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriaus vedėja Jurgita Bakasėnienienė.

Pasak vedėjos, maitinimo įstaigų atsakingi darbuotojai turėtų glaudžiau bendradarbiauti su moksleivių delegacijų vadovais, užsiimti švietėjiška veikla, kad vaikai nevalgytų iš namų atsivežto, kambario temperatūroje laikomo ir galimai nesaugaus maisto.

Verslininkai turėtų nepamiršti šaldytuvų termometrų parodymus tikrinti du kartus per dieną. Taip pat užtikrinti švarą ir tvarką gamybinėse patalpose. Visose maitinimo įstaigose turi būti karštas vanduo bei profesionalios plovimo ir dezinfekavimo priemonės. Virtuvės darbuotojai būtinai turi būti pasitikrinę sveikatą ir išklausę higienos įgūdžių kursą.

Inspektoriai kasdien tikrins ne tik maisto kokybę, jo ruošimo sąlygas, švarą, bet ir žaliavų likučius, produktų įsigijimo dokumentus. Siekiant sumažinti riziką ir išvengti maistų plintančių infekcinių susirgimų protrūkių, šventės organizatoriams rekomenduota negaminti padidintos rizikos gaminių – užpiltinių (šaltienos, žuvies drebučiuose), blynų ar bandelių su mėsos, žuvies ar kitais greitai gendančiais įdarais. Išduodant sausus davinius – nenaudoti sviesto ar tepamų sūrelių, rinktis šalto rūkymo gaminius, šviežius vaisius ir daržoves.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Netikėtai didelis gyventojų susidomėjimas naujomis, efektyviomis šildymo priemonėmis ir dotacijomis
Reklama
85 proc. gėdijasi nešioti klausos aparatus: sprendimai, kaip įveikti šią stigmą
Reklama
Trys „Spiečiai“ – trys regioninių verslų sėkmės istorijos: verslo plėtrą paskatino bendradarbystės centro programos
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?