Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2013 09 12 /11:38

Dalai Lamos Seime laukė vien Tibeto bičiuliai – būrys politikų ir darbuotojų, bet ne Seimo pirmininkas Vydas Gedvilas

Vilniuje viešintis Tibeto dvasinis lyderis Dalai Lama ketvirtadienio rytą lankosi Seime. Čia rengiamas Jo Šventenybės susitikimas su Tarpparlamentinių ryšių Tibeto rėmimo grupės nariais.
Dalai Lama ir Vytautas Landsbergis
Tibeto dvasinis lyderis Dalai Lama Seime / Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr.

Jo apsilankymas kiek pristabdė Seimo kanceliarijos darbą – būrys darbuotojų ir politikų susirinko Seimo I rūmų fojė pažiūrėti Dalai Lamos sutikimo, o vėliau – į susitikimą.

Apie 10 val. atvykusį garbų svečią pasitiko viena iš Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų lyderių, Seimo vicepirmininkė Irena Degutienė, Tarpparlamentinių ryšių Tibeto rėmimo grupės vadovė liberalė Dalia Kuodytė ir kiti nariai.

Vos į Seimo rūmus įėjusį besišypsantį Dalai Lamą susirinkusieji ėmė fotografuoti – kas fotoaparatais, kas – mobiliaisiais telefonais ar planšetiniais kompiuteriais. Tibeto dvasiniam vadovui pasisveikinus ir nusilenkus, pasigirdo garsūs plojimai.

Nepriklausomybės kol kas negali siekti

Plojimais po keliolikos minučių prasidėjo ir Jo Šventenybės susitikimas su Tarpparlamentinių ryšių Tibeto rėmimo grupės nariais, politikais, Seimo kanceliarijos darbuotojais. Jų prisirinko pilna Konstitucijos salė.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Tibeto dvasinis lyderis Dalai Lama Seime
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Tibeto dvasinis lyderis Dalai Lama Seime

„Hello, good morning!“ – pasisveikino svečias, o susirinkusieji atsakė choru tarytum mokykloje. „Sit down“, – stovinčių susitikimo dalyvių atsisėsti paprašė jis.

Į susitikimą Seime atėjo ir europarlamentaras pirmasis faktinis atkurtos Lietuvos vadovas Vytautas Landsbergis, kuris prieš du dešimtmečius visos šalies vardu sveikino vizito atvykusį Dalai Lamą, europarlamentarė Laima Andrikienė.

Susitikimas su Dalai Lama užtruko gerą valandą – ilgiau nei planuota. Svečias neklausė įspėjimų, kad laukia kitas renginys – susitikimas su religinių bendruomenių, politikos, meno ir kultūros atstovais Rotušėje, tačiau jis toliau dėstė mintis ir atsakinėjo į klausimus. Nors atvyko ir Jo Šventenybės vertėjas, susitikimas vyko angliškai, tik kai kurie parlamentarai pasisakė lietuviškai.

Tibeto dvasinis lyderis priminė, kad dar užpernai formaliai atsistatydino iš oficialių pareigų, bet išlieka gana aktyvus. Jis priminė kai kurias Tibeto istorijos ir savo veiklos detales, dalijosi mintimis apie taikią, o ne ginkluotą kovą už laisvę, būtiną skleisti meilės žinią. „Žaviuosi demokratija, išraiškos laisve ir asmens laisve“, – kalbėjo svečias.

Jis sulaukė klausimo ir apie Kinijos vieno vaiko politiką bei prievartinius abortus. Pastaruosius Dalai Lama pavadino žudymu. Anot jo, demografiją reikėtų reguliuoti ne prievarta, o lavinant žmones, juoba kad augantis gimstamumas išties yra problema. „Kuo daugiau vienuolių, tuo mažiau didelio gimstamumo problemų“, – juokavo Jo Šventenybė.

Anot Dalai Lamos, tik aktyvus dvasinis gyvenimas galėti padėti toliau priešintis represijoms. Tibetiečiai esą toliau siekia laisvės, bet prieš keliolika metų į valdžią Kinijoje esą atėjo kietakakčiai, todėl kova tapo dar sudėtingesnė. Bet dabar jie pirmiausia siekia autonomijos, nes esą į žodį „nepriklausomybė“ kinai gali atsakyti represijomis. Jo Šventenybė pripažino, kad jau esama ženklų ir galimybių kažką pakeisti.

D.Kuodytės paklaustas, ką Lietuvos politinė bendruomenė gali padaryti Tibeto labui, svečias pakvietė atvykti į Tibetą, o susitikus su Kinijos valdžios atstovais papasakoti, ką iš tiesų pamatys – tuštėjančius vienuolynus ir stebimus vienuolių susitikimus su užsieniečiais.

V.Landsbergis, kurio barzdą sveikindamas papešiojo svečias, prisiminė, kad per pirmą Dalai Lamos vizitą Seime 1991-aisiais pastatas tebebuvo apsuptas barikadų, tačiau vidiniame rūmų kieme kabėjo Tibeto vėliava.

„Prisiminsime jus kaip taikos ir šviesos nešėją ne tik Lietuvoje, bet ir pasaulyje, – savo ruožtu teigė I.Degutienė. – Jūs visada buvote su Lietuvos žmonėmis. Noriu palinkėti geros sveikatos ir sugrįžti į Lietuvą.“

Susitiko tik Dalia Grybauskaitė, bet ir tai privačiai

Seimo pirmininko Vydo Gedvilo susitikimas su svečiu nenumatytas. Kaip 15min.lt jau rašė, po dvylikos metų į Lietuvą sugrįžęs Tibeto dvasinis lyderis turėtų išsivežti kitokį įspūdį nei po praėjusio vizito. 2001-aisiais tuometis prezidentas Valdas Adamkus į susitikimą su Dalai Lama atskubėjo iš Santariškių klinikų po operacijos, o šį kartą kone visi aukščiausi Lietuvos pareigūnai garbingam svečiui atsuko nugaras.

Džojos Barysaitės nuotr. /Dalia Grybauskaitė ir Dalai Lama
Džojos Barysaitės nuotr. /Dalia Grybauskaitė ir Dalai Lama

Tokiems susitikimams kategoriškai priešinasi Pekinas, kuris Dalai Lamą, 1959 m. pabėgusį į Indiją po nesėkmingo sukilimo Tibete prieš Kinijos valdymą, kaltina separatizmo kurstymu. Dalai Lama sako norintis bent didesnės autonomijos savo tėvynei.

Trečiadienio pavakarę privačiai su Tibeto dvasiniu vadovu susitiko tik Dalia Grybauskaitė, o premjeras Algirdas Butkevičius pareiškė tam neturėjęs laiko.

Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius savo ruožtu pažymėjo, kad Lietuva laikosi „vienos Kinijos“ politikos. Himalajų kalnuose esantį Tibeto regioną Lietuva laiko Kinijos dalimi, bet su kitomis Europos Sąjungos šalimis pasisako už taikų Kinijos valdžios ir tibetiečių dvasinio lyderio ir jo atstovų santykių sureguliavimą.

Pirmasis pasveikino atkūrus Nepriklausomybę

Keturių dienų vizito Dalai Lama atvyko bendru minėtos parlamentarų grupės, Vilniaus miesto savivaldybės ir Lietuvos budistų bendruomenių kvietimu.

Nobelio Taikos premijos laureatas Dalai Lama mūsų šalyje vieši jau trečią kartą. Jis taip pat yra lankęsis 1991-aisiais, praėjus pusantrų metų po Nepriklausomybės atkūrimo ir vos pusmečiui po kruvinų Sausio 13-osios įvykių. Tibeto dvasinis lyderis pirmasis pasveikino Lietuvą, 1990-aisiais atkūrus Nepriklausomybę, – jo telegrama atskriejo jau balandžio 3 d.

„Kai Lietuvai buvo toks svarbus tarptautinės bendruomenės palaikymas (po Nepriklausomybės atkūrimo – red. past.), Dalai Lama XIV buvo su mumis ir skleidė viltį, kad siekiantys tiesos negali pralaimėti, – yra sakiusi D.Kuodytė. – Tai pasakytina ir apie Tibeto žmones, kuriems dabar kaip niekada reikalinga pasaulio parama ir reali pagalba.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas