Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2015 09 09 /11:50

Dalia Grybauskaitė sako, kad EK Lietuvai siūlomas pabėgėlių skaičius yra priimtinas

Prezidentė Dalia Grybauskaitė sako, kad Europos Komisijos (EK) siūlymas priimti iš viso 1105 pabėgėlius Lietuvai yra priimtinas. „Skaičius, kuris dvejiems metams rekomenduojamas, yra priimtinas, nes artimas formulei, kurią mes siūlėme. EK atsižvelgė į ginčą, kuris retkarčiais buvo karštokas“, – trečiadienį Seime sakė valstybės vadovė.
Dalia Grybauskaitė
Dalia Grybauskaitė / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Lietuvai trečiadienį pasiūlyta papildomai priglausti 780 asmenų. Mūsų šalis jau yra įsipareigojusi priimti 325 pabėgėlius.

Gavome tai, ko siekėme, kad formulė būtų objektyvi ir nediskriminuojanti.

„Gavome tai, ko siekėme, kad formulė būtų objektyvi ir nediskriminuojanti“, – teigė D.Grybauskaitė.

Jos teigimu, kol kas per anksti kalbėti apie vadinamąjį antrą pasiūlymų paketą, kuris apibrėš daugybę dalykų: išorinės sienos apsaugą, pagalbos pabėgėliams fondo sukūrimą, taisyklių, kas gali prašyti prieglobsčio, sukūrimą, sarašą valstybių, iš kurių nerekomenduojama priimti pabėgėlių, nes ten padėtis ne tokia prasta.

„Jame bus siūloma įvesti privalomas kvotas, bet dabar diskutuoti apie ateitį ankstyva, turime matyti kriterijus“, – pabrėžė prezidentė.

„Negalima daryti getų“

Pasak D.Grybauskaitės, kiekviena šalis pati sprendžia, kaip priimti pabėgėlius.

Vyriausybės sudaryta darbo grupė turės nuspręsti, kas šiuos klausimus prižiūrės Lietuvoje. Ši funkcija bus perduota kelioms arba vienai institucijai.

D.Grybauskaitė griežtai pasisako prieš atskiras teritorijas, kur būtų apgyvendinti pabėgėliai: „Negalima daryti getų. Pabėgėliai turi būti gerai integruojami į regionus, turime padėti jiems išmokti kalbą, gauti darbą. Reikia sutikti geranoriškai, nes tai yra žmonės, kuriems reikalinga pagalba.“

Turime parodyti, kad Lietuvos tauta, pati daug išgyvenusi, sugeba parodyti solidarumą.

Anot prezidentės, į pabėgėlių priėmimo procesą reikia įtraukti nevyriausybines organizacijas, savo pagalbą jau siūlo Bažnyčia.

„Mes, visa visuomenė, esame pajėgūs tai padaryti. Turime parodyti, kad Lietuvos tauta, pati daug išgyvenusi, sugeba parodyti solidarumą“, – pabrėžė ji.

„Lietuva turi būti solidari ir atjaučianti“

D.Grybauskaitė pabrėžė, kad, pavyzdžiui, nuo pabėgėlių kenčianti Italija saugo Lietuvos oro erdvę, o ekonominės krizės metu ES pagalba mūsų šaliai sudarė 25 proc. Lietuvos metinio biudžeto.

Seimo teisė toliau vystyti diskusijas šiuo klausimu, spręsti dėl integracijos kokybės, pagalbos pabėgėliams.

„Lietuva turi būti solidari ir atjaučianti“, – teigė ji.

Lietuvos pozicija dėl skaičiaus Briuseliui bus pristatyta pirmadienį.

Paklausta, kaip šiame procese turėtų dalyvauti Seimas, D.Grybauskaitė teigė, jog Seimo teisė toliau vystyti diskusijas šiuo klausimu, spręsti dėl integracijos kokybės, pagalbos pabėgėliams.

G.Kirkilas: ekonominiams pabėgėliams mes nepatrauklūs

Seimo Europos reikalų komiteto (ERK) pirmininkas socialdemokratas Gediminas Kirkilas sutiko kad iš anksto pasirengusi Lietuva yra pajėgi priimti tiek pabėgėlių, kiek siūlo EK.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Gediminas Kirkilas
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Gediminas Kirkilas

Dažnai visuomenėje piktinamasi, kad kartu su bėgančiaisiais nuo karo į Europą plūsta geresnio gyvenimo siekiantys žmonės.

Tačiau G.Kirkilas įsitikinęs, kad ekonominiams pabėgėliams Lietuva nėra patraukli.

Taip, solidarumas kainuoja, bet mes vis dar esame ES paramos gavėjai, o kitos šalys – davėjai. Todėl mums gaunant paramą reikia išsaugoti solidarumą su visomis ES šalimis.

„Taip, solidarumas kainuoja, bet mes vis dar esame ES paramos gavėjai, o kitos šalys – davėjai. Todėl mums gaunant paramą reikia išsaugoti solidarumą su visomis ES šalimis“, – pabrėžė jis.

Jis pakartojo nemanantis, kad Seime turėtų būti diskutuojama dėl pabėgėlių skaičiaus.

„Tačiau kontroliuoti Vyriausybę, kaip ji pasirengusi priimti pabėgėlius, yra Seimo reikalas“, – sakė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas