Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 05 07 /11:51

Prezidentė neskirs Vydo Gedvilo švietimo ir mokslo ministru, pažėrė priekaištų premjerui

Prezidentė Dalia Grybauskaitė neskirs Darbo partijos nario, Seimo vicepirmininko Vydo Gedvilo švietimo ir mokslo ministru. Pasak valstybės vadovės, Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pateikta informacija net neleidžia svarstyti šios kandidatūros. Prezidentė stebėjosi, kaip po teisėsaugos pateiktų duomenų premjeras Algirdas Butkevičius išvis ryžosi teikti šią kandidatūrą.
Dalia Grybauskaitė
Dalia Grybauskaitė / Luko Balandžio / 15min nuotr.

„Vakar pavakare gavau ministro pirmininko teikimą dėl Vydo Gedvilo teikimo švietimo ir mokslo ministru.

Tačiau dar vakar ryte, prieš teikimą, buvo gautas STT vadovo pasirašytas, man ir premjerui adresuotas raštas, kuriame, vadovaujantis Kriminalinės žvalgybos įstatymo 19 straipsniu, pateikta kriminalinės žvalgybos informacija apie kandidatą.

Ši informacija yra riboto naudojimo, todėl detalizuoti jos negaliu. Tačiau pateikti duomenys neleidžia net svarstyti šios kandidatūros teikimo į ministrus.

Pateikti duomenys neleidžia net svarstyti šios kandidatūros teikimo į ministrus, – pareiškė prezidentė.

Neįtikėtina, kad premjeras, turėdamas tokią svarią informaciją, ryžosi teikti šią kandidatūrą. Aukščiausius skaidrumo reikalavimus kėliau ir kelsiu visiems.

Todėl Vydo Gedvilo neskirsiu švietimo ir mokslo ministru.

Lauksiu iš premjero kandidatūros, kurios reputacija nekeltų nė menkiausios abejonės nei specialiosioms tarnyboms, nei visuomenei", – pareiškė prezidentė.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Vydas Gedvilas
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Vydas Gedvilas

Premjeras vadino smulkmenomis

D.Grybauskaitė su Darbo partijos į ministrus teiktu V.Gedvilu nė nematė reikalo susitikti.

Tuo tarpu premjeras Algirdas Butkevičius dar ketvirtadienį ryte tvirtino, kad V.Gedvilas gali būti skiriamas ministru, o Specialiųjų tyrimų tarnybos apie jį pateikti Kriminalinės žvalgybos surinkti duomenys – tik smulkmenos. Tą patį premjeras teigė ir trečiadienį, nors 15min.lt šaltiniai tvirtino, kad pažymoje pateikta V.Gedvilui nepalanki informacija yra rimta.

Aš kaip žmogus atsakingai pasakau, kad dėl to, kas ten yra parašyta, jokiu būdu negali būti uždarytos durys užimti ministro pareigas, – teigė premjeras.

„Pažyma yra riboto naudojimo, vadovaujantis kontržvalgybos įstatymu, kur yra parašyta, kad galimai... aš, aišku, negaliu atskleisti turinio. Bet ten yra tokios smulkmenos tos aplinkybės, kurios ten yra įvardytos (...). Aš kaip žmogus atsakingai pasakau, kad dėl to, kas ten parašyta, jokiu būdu negali būti uždarytos durys užimti ministro pareigas“, – Žinių radijui teigė premjeras.

Jis abejojo, ar dėl to, jog informacija apie pažymą nutekėjo į žiniasklaidą, nereikėtų pradėti ikiteisminio tyrimo, mat ją turėjo pamatyti tik jis ir prezidentė.

Be to, premjeras prisipažino nerimaujantis, kad dėl švietimo ir mokslo ministro „vyksta labai didžiulis politikavimas“.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Algirdas Butkevičius
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Algirdas Butkevičius

Darbo partija reikalaus paviešinti pažymą

Darbo partija prašys, kad būtų paviešinta Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pažyma, užkirtusi kelią Seimo vicepirmininkui „darbiečiui“ V.Gedvilui tapti švietimo ir mokslo ministru.

„Manau, reikia prašyti, kad ta pažyma būtų paviešinta“, – BNS sakė laikinasis partijos vadovas Valentinas Bukauskas.

Aš tikiu premjeru, nes jis yra atsakingas už savo komandos darbą pagal Konstituciją, – pabrėžė V.Bukauskas.

„Dabar išeina dviejų asmenų prieštaravimas, šalies prezidentė sako, kad tai yra svarūs argumentai, o premjeras neturi tokių duomenų. Aš tikiu premjeru“, – teigė „darbietis“.

Jis akcentavo premjero Algirdo Butkevičiaus žodžius, kad STT duomenys neužkerta kelio teikti V.Gedvilo kandidatūros į ministrus.

„Aš tikiu premjeru, nes jis yra atsakingas už savo komandos darbą pagal Konstituciją“, – pabrėžė V.Bukauskas.

Jis tvirtino, kad Darbo partija neskubės teikti naujo kandidato į švietimo ir mokslo ministrus.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Valentinas Bukauskas
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Valentinas Bukauskas

V.Gedvilui – jau trečias politinis dūris

Prezidentė D.Grybauskaitė yra teigusi, kad paskutines dienas poste skaičiuojantį švietimo ir mokslo ministrą Dainių Pavalkį Darbo partija privertė atsistatydinti vadovaudamasi „kriminaliniais metodais“.

Be to, ji reikalavo, kad į ministro postą būtų siūlomi bent trys žmonės. Antraip prezidentė nurodė neskubėsianti priimti sprendimų.

Dar praėjusią savaitę Darbo partijos garbės pirmininkas Viktoras Uspaskichas žadėjo, kad Darbo partija prezidentės prašymo klausys ir teiks ne vieną kandidatą. Tačiau šią savaitę vykęs partijos prezidiumas nutarė teikti vienintelio V.Gedvilo kandidatūrą.

Nepaskyrimas į švietimo ir mokslo ministrus – jau trečias politinis smūgis V.Gedvilui. Pernai jis buvo nustumtas iš Darbo partijos kandidatų į Europos Parlamentą sąrašo viršūnės, užpernai – dėl neaiškių priežasčių priverstas atsisakyti Seimo pirmininko posto.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito