Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 05 10

Vaistų deficito laikai: draugai gelbsti atsargomis iš spintelių, papildymo vaistinėse teks palaukti

Norėdami įsigyti tam tikrų vaistų, pavyzdžiui, antibiotikų, nuo astmos ar specialių pleistrų, reikalingų po operacijų, žmonės susiduria su problemomis, kur jų nusipirkti – kartais rasti savo mieste nepavyksta, tenka vykti kur toliau, o kai kada net prašyti draugų peržiūrėti vaistinėlėse turimas atsargas. Dalies antibiotikų tiekimo atnaujinimo reikės palaukti nuo kelių savaičių ir pusantro mėnesio. O ar nepritrūks vaistų būsimajam šaltajam sezonui? Europos vaistų agentūra įpareigojo šalis pateikti antibiotikų poreikį spalio–kovo mėnesiams, kad išsiaiškintų galimybes ir su tiekėjais.
Dainavos poliklinikoje
Dainavos poliklinikoje 2015 metais / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Valstybinė vaistų kontrolės tarnyba (VVKT) aiškino, kad vaistų tiekimo sutrikimų priežastys išlieka tos pačios: dažniausiai tiekimo sutrikimai būna nulemti gamybos problemų, pavyzdžiui, kai trūksta veikliųjų ar kokių nors kitokių medžiagų.

Vaistų tiekimas taip pat gali sutrikti ir dėl logistikos problemų, padidėjusio vaistų poreikio, komercinių priežasčių.

Pastaruoju metu vaistų tiekimo sutrikimams nemažai įtakos turėjo ir geopolitiniai įvykiai, t.y. karas Ukrainoje, energetikos krizė, aukšti infliacijos rodikliai.

Antibiotikų, kurių veiklioji medžiaga amoksicilinas, trūkumo pagrindinė priežastis buvo smarkiai padidėjęs šių antibakterinių vaistų poreikis, kuris iš esmės atsirado po COVID-19 ligos pandemijos.

Tiesa, Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) informavo, kad negauta signalų iš gydymo įstaigų apie vaistų, tvarsčių arba kitų medicinos priemonių trūkumą.

Vaistų – iš Klaipėdos į Akmenę

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas