Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2021 09 10 /17:48

Prie Seimo žygiavusi minia išsiskirstė: dėl neramumų gali būti pradėtos bylos

Po Lietuvos šeimų sąjūdžio mitingo Katedros aikštėje dalis žmonių ėjo Seimo rūmų link. Ties Lukiškių aikšte pareigūnai jiems užtvėrė kelią, ragino skirstytis. Buvo pareigūnų išvestų asmenų, tarp jų – skandalingai pagarsėjęs Laurynas Ragelskis. Čia atvyko ir mitingą organizavusio Lietuvos šeimų sąjūdžio vadovas Raimondas Grinevičius. Jis taip pat prašė žmonių skirstytis ir minėjo penkias rusiškai kalbančių žmonių grupes, esą norėjusias pakenkti. Policijos generalinis komisaras Renatas Požėla sakė, kad dėl neramumų po mitingo sostinėje gali būti pradėtos teisenos.

Rūšiavimas
Naujausi viršuje
Naujausi apačioje

Žmonės prie Seimo prasiskirstė, minios nebeliko ir Lukiškių aikštėje

17:43

Žmonių prie Seimo rūmų gerokai sumažėjo.

Policijos pareigūnai paprašė palikti M.Mažvydo bibliotekos pastato laiptus.

Taip pat iš Nepriklausomybės aikštės išeina antiriaušiniai policijos pareigūnai, kurie buvo užsidėję šalmus, su neperšaunamomis liemenėmis, skydais. 

Eismas nuo Seimo rūmų iki Lukiškių aikštės vis dar uždarytas. Prie Lukiškių aikštės nebeliko minios – visi išsiskirstė.

Vilniaus centre po neramumų atnaujinamas eismas

17:40

Vilniuje po neramumų, kai penktadienio vakarę buvo apribotas eismas miesto centre, jis kai kur atnaujinamas.

Vilniaus savivaldybės įmonė „Susisiekimo paslaugos“ pranešė, jog atnaujintas eismas Gedimino pr. ir V.Kudirkos gatve.

Skelbiama, mad viešasis transportas juda įprastomis trasomis.

Dėl eismo srautų miesto gatvėse bei laikinų ribojimų ties Gedimino-Kudirkos gatvių sankryža fiksuojami autobusų ir troleibusų vėlavimai.

R.Požėla: dėl neramumų Vilniuje gali būti pradėtos teisenos

17:27

Policijos generalinis komisaras Renatas Požėla teigė, kad pareigūnai fiksuoja neramumus Vilniaus centre po mitingo prie Katedros aikštės, o juose dalyaujančių asmenų atžvilgiu gali būti pradėtos teisenos.

„Žinia ištransliuota ir per garsiakalbius daug kartų, ir pats savo vardu kreipiausi į protestuotojus, kad oficialus renginys yra baigtas ir tie veiksmai, kurie dabar daromi, pažeidžia Susirinkimų įstatymą, turbūt ir Administracinių nusižengimų kodeksą“, – BNS penktadienį sakė R.Požėla.

„Asmenų veiksmai yra fiksuojami ir neatmesčiau, kad gali būti pradėtos teisenos. Bet kokiu atveju, policija įvykdys savo pareigas, kad būtų užtikrina visuomeninė rimtis“, – pridūrė jis.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Mitinguotojai pajudėjo link Seimo
Luko Balandžio / 15min nuotr./Mitinguotojai pajudėjo link Seimo

Generalinio komisaro teigimu, pats mitingas prie arkikatedros praėjo tvarkingai.

„Pats renginys nustatytu laiku praėjo daugiau mažiau tvarkingai, tačiau jau turbūt tampa klasika, kad, sunku spręsti – čia sumanymo dalis ar ekpromtu, renginiui pasibaigus dalis mitinguotųjų taip nemanė ir skanduodami šūkius „Seimą lauk“ patraukė link Seimo“, – teigė šalies policijos vadas.

Jis pridūrė, kad pareigūnai stengiasi taikiomis priemonėmis užtikrinti viešąją tvarką, tačiau jeigu to padaryti jomis nepavyks, gali būti panaudota jėga.

„Policijos veiksmai yra tokie, kad stengiamės neeskaluoti situacijos, ją stebime, bandome naudoti visas įtikinėjimo priemones, bet jeigu jos nebus veiksmingos, įstatymų numatyta tvarka policija turi teisę panaudoti ir prievartos priemones“, – kalbėjo R.Požėla.

Žmonių sumažėjo

17:17

Naujausiais duomenimis, prie Seimo rūmų susirinkusių žmonių sumažėjo. Kai kurie jų stovi grupelėmis.

Apie Seimo rūmus stovi policijos ir Viešojo saugumo tarnybos pareigūnai. 

Taip pat pranešta, kad žmonės, kurie po mitingo prie Katedros buvo susirinkę Lukiškių aikštėje Vilniuje, išsiskirstė. Čia tebebudi policijos pareigūnai. 

Protestą organizavęs R.Grinevičius minią skatina išsiskirstyti, užsiminė apie visuotinį streiką

17:10

Prie Lukiškių aikštėje, kurioje buriuojasi dalis mitinguotojų, pasirodė protesto akciją Katedros aikštėje organizavusio Lietuvos šeimų sąjūdžio vadovas Raimondas Grinevičius.

„Aš piktesnis už jus lygiai toks pat. Bet, vienu žodžiu, nieko šituo dalyku nepadarysi. (...) Aš matau, kad čia daugiau smalsuolių negu piktų žmonių“, – su susirinkusiais bendravo jis. 

„Mes, žiūrėkite, konkrečiai stovime ir kalbamės čia sustoję. Viskas ir tiek“, – jam atsakė vienas vyras.

VIDEO: Prie policijos raginimų skirstytis prisijungė ir R.Grinevičius: „Susirinksime dar ne kartą“

„Bet jau radome provokatorių, kur plytų prikrovę“, – R.Grinevičiui sakė kitas vyras. 

„Prie Seimo buvo apie penkios grupės rusiškai kalbančios – bromuose tarp pastatų. (...) Tai akivaizdžiai, reiškiasi, nori mums pakenkti tie žmonės. Tai geriau padarome – draugiškai išsiskirstome visi“, – nurodė R.Grinevičius.

„Kada renkamės kitąkart?“, – šūktelėjo vienas mitingo dalyvių.

Pasak R.Grinevičiaus, kitas kartas – visuotinis streikas. 

Susirinkusiems jis žadėjo, kad bus kreipiamasi į tarptautinę bendruomenę, siekiant atkreipti dėmesį į situaciją Lietuvoje.

Keičiami viešojo transporto maršrutai, patariama atidėti keliones

16:50

Policijai penktadienio pavakarę apribojus eismą gatvėse aplink Seimą, keičiami kai kurio viešojo transporto maršrutai, gyventojams rekomenduojama atidėti nebūtinas keliones į centrą.

„Viešasis transportas per Žaliąjį tiltą laikinai nekursuoja ir yra planuojamas troleibusų, autobusų nukreipimas“, – BNS sakė savivaldybės įmonės „Susisiekimo paslaugos“ atstovė Dovilė Marčinskaitė.

10 ir 17 troleibusai važiuos iki Gerosios vilties žiedo ir atgal, o 4 maršruto troleibusai ir 3G važiuoja Basanavičiaus gatve.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Mitinguotojai pajudėjo link Seimo
Luko Balandžio / 15min nuotr./Mitinguotojai pajudėjo link Seimo

16.45 val. duomenimis, viešasis transportas laikinai sustojęs Kalvarijų gatvėje link Žaliojo tilto. Šiuo metu uždarytas eismas Gedimino pr. nuo Vasario 16-osios iki Kudirkos gatvės ir nuo Goštauto g. link Mickevičiaus g. per Žvėryno tiltą.

Pasak jos, kol kas pakeitimų yra tik dėl šių maršrutų, tačiau situacija greitai kinta. Tikimasi, kad užtvertas ruožas bus greitu metu atlaisvintas, tačiau gali būti vėlavimų.

„Jeigu įmanoma, reikėtų visas suplanuotas keliones būtent į centrą ir jo prieigas atšaukti arba rinktis ėjimą pėstute, nes šiuo metu visas centras yra užpildytas eismu ir sudėtinga tiek su transporto priemonėmis asmeninėmis, tiek su viešuoju transportu būtų judėti“, – sakė D.Marčinskaitė.

Eismas gatvėse aplink Seimą apribotas, kai po Lietuvos šeimų sąjūdžio mitingo Katedros aikštėje minia žmonių ėmė rinktis prie Seimo, o policijos pareigūnai mėgina jiems užtverti kelią.

Pareigūnai ragina skirstytis

16:29

Policija užtvėrinėja Gedimino prospektą kertančias gatves, dalis tveriamos stop juosta, dalis – blokuojamos automobiliais.

Pareigūnai mitinguotojus įspėjo, kad šiems nepasitraukus nuo važiuojamosios dalies, bus naudojama jėga.

Į mitinguotojus kreipėsi ir Policijos generalinis komisaras Renatas Požėla, jis paprašė susirinkusiųjų išsiskirstyti.

Mitingui persikėlus šalia Lukišių aikštės sulaikytas L.Ragelskis

16:26

Policijos pareigūnai sulaikė prieštaringai vertinamą Lauryną Ragelskį.

Žurnalistu save pristatantis L.Ragelskis buvo rugpjūčio 10 d. protesto, kuris peraugo į riaušes, vienas aktyviausių dalyvių. Jis nurodomas kaip vienas iš pagrindinių asmenų, puldinėjusių ir trukdžiusių dirbti žurnalistams.

VIDEO: Protestui įsismarkavus išvedami suimtieji – tarp jų ir L.Ragelskis
VIDEO: Pareigūnų sulaikytas Laurynas Ragelskis šypsojosi kameroms
VIDEO: Mitingui persikėlus šalia Lukiškių aikštės sulaikytas Laurynas Ragelskis

Mitingo organizatorius: galiu suvaldyti minią, jeigu policijos noras būtų

16:22

Lietuvos šeimų sąjūdžio, penktadienį organizavusio mitingą prie Vilniaus arkikatedros, vadovas Raimondas Grinevičius sako, kad galėtų suvaldyti Seimo link po mitingo traukiančią minią, jeigu to norėtų policija.

„Mes važiuojame į konferenciją dabar, bet jeigu noras policijos būtų, tai prašau – galiu suvaldyti, bet man atrodo, kad aš ne toks valdytojas kaip policija“, – BNS sakė R.Grinevičius.

Jis taip pat teigė kol kas nežinojęs, jog minia žmonių po mitingo traukė parlamento link, o šalia Lukiškių aikštės susidūrė su policijos pareigūnais.

Vis dėlto, jis teigė, kad suvaldyti minią yra policijos reikalas.

„Čia ne mūsų kompetencija (...) Tam yra policijos pareigūnai. Mes nuo scenos viską gražiai išaiškinome, kad išsiskirstome ir viskas“, – kalbėjo Šeimų sąjūdžio vadovas.

Seimo rūmai – beveik tušti

16:19

Nors Seimo darbotvarkėje buvo numatyta, kad pirmasis rudens sesijos plenarinis posėdis vyks maždaug iki 16 valandos, jis baigėsi keliomis valandomis anksčiau.

Praktiškai visi parlamentarai išsiskirstė. 

Po Šeimų sąjūdžio mitingo minia žmonių renkasi prie Seimo

16:16

Po Lietuvos šeimų sąjūdžio mitingo Katedros aikštėje minia žmonių būriuojasi prie Seimo, pranešė įvykio vietoje dirbantys BNS korespondentai.

Minia prie Seimo skanduoja „Gėda“.

Žmonių prie Seimo daugėja

16:16

Žmonių, susirinkusių prie 75 metrų atstumu apie Seimo rūmus sustatytų tvorų, padaugėjo.

Tiesa, protestuotojų su vėliavomis, skanduojančių „Gėda“ – apie keliasdešimt. 

Dalis žmonių sėdi ant M.Mažvydo bibliotekos pastato laiptų, stovi ant šaligatvio už atitvarų Gedimino prospekte.

Apie Seimo rūmus grupelėmis išsirikiavo Viešojo saugumo tarnybos pareigūnai.

Prie Seimo rikiuojasi Viešojo saugumo tarnybos pareigūnai

16:12

„Renginys pasibaigė, prašome skirstytis ir atlaisvinti važiuojamąją dalį. Jei nevykdysite reikalavimų, bus panaudota jėga“, – per garsiakalbį mitinguotojus įspėjo policijos pareigūnai.

Kaip pranešama, Gedimino prospekto dalyje prie Seimo rikiuojasi keliasdešimt Viešojo saugumo tarnybos pareigūnų.


 

Paskutinis atnaujinimas 2021-09-10 16:12

Šimtams žmonių, skanduojantiems „Seimą lauk“, priartėjus prie pusiaukelėje esančios Lukiškių aikštės, jiems kelią užtvėrė policijos pareigūnų kordonas.

VIDEO: Įsismarkavusi mitingo dalyvių minia susidūrė su gausiomis policijos pajėgomis

Sustoję netoli policijos, žmonės ėmė skanduoti „Gėda“, dalis iki Seimo bando eiti mažesnėmis gatvelėmis. Pareigūnai su skydais nustūmė žmones nuo Lukiškių aikštės sankryžos, atverdami kelią automobiliams.

VIDEO: Įsismarkavusi mitingo dalyvių minia susidūrė su gausiomis policijos pajėgomis

Praėjimas į Gedimino prospektą visiškai užtvertas, žmonės užblokavę vieną eismo juostą. Dalis žmonių ieško alternatyvių maršrutų patekti prie Seimo, pavyzdžiui, Jasinskio gatve.

VIDEO: Mitinguotojai būriuojasi prie Lukiškių aikštės – kelią blokavo policija

„Renginys pasibaigė, prašome skirstytis ir atlaisvinti važiuojamąją dalį. Jei nevykdysite reikalavimų, bus panaudota jėga“, – per garsiakalbį įspėjo policijos pareigūnai.

Gedimino prospekto dalyje prie Seimo rikiuojasi keliasdešimt Viešojo saugumo tarnybos pareigūnų.

VIDEO: Įsiaudrinę mitingo dalyviai patraukė link Seimo

Katedros aikštėje maždaug 5 tūkst. žmonių protestavo prieš COVID-19 ribojimus, šį mitingą organizavo Lietuvos šeimų sąjūdis.

Vilniaus miesto savivaldybė anksčiau neleido Lietuvos šeimų sąjūdžiui mitinguoti prie Seimo, argumentuodama išaugusia smurto grėsme, todėl protestas vyko Katedros aikštėje.

Rugpjūtį prie Seimo vykęs tūkstantinis mitingas buvo peraugęs į riaušes, dėl jų sulaikyta keliasdešimt asmenų, pradėti ikiteisminiai tyrimai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas