Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 10 24

Dalis Registrų centro duomenų žurnalistams vis dar neprieinami: teisingumo ministras žada sprendimus

Nepaisant Vyriausybės sprendimų, dalis svarbių Registrų centro duomenų lieka užverti nuo žurnalistų. Teisingumo ministras Elvinas Jankevičius žada spręsti situaciją.
Elvinas Jankevičius
Elvinas Jankevičius / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Antradienį socialiniame tinkle „Facebook“ premjeras Saulius Skvernelis komentavo, jog problema, kai žurnalistai negali gauti Registrų centro duomenų, jau yra išspręsta.

„Tiems, kurie kalba apie tariamą žodžio laisvės varžymą, galiu tik priminti, kad Vyriausybė nemokamai ir teisėtai suteikė Registrų centro duomenis žurnalistams“, – rašė S.Skvernelis.

Tai nėra visa tiesa. Iš tiesų po kilusio skandalo Vyriausybė patvirtino laikinus sprendimus, kuriais Lietuvos žurnalistams sugrąžinama neatlygintina prieiga prie dalies Registrų centro duomenų. Taip pat įstatymo projektas yra pateiktas Seime.

Tačiau didelė dalis svarbių duomenų, kurie anksčiau buvo prieinami žurnalistams, lieka po užraktu. Žurnalistai negalės gauti archyvinių duomenų apie nekilnojamąjį turtą ir įmonių akcininkus. Šie duomenys žurnalistiniams tyrimams yra labai svarbūs. Kaip teigia politikai ir valstybės tarnautojai, duomenys nėra prieinami, nes dėl jų reikia keisti dar daugiau įstatymų.

Premjero patarėjas Tomas Beržinskas prieš savaitę 15min yra pateikęs S.Skvernelio poziciją šiuo klausimu.

„Dėl Jūsų minimų istorinių duomenų: norint atnaujinti jų teikimą būtina keisti įstatymus. Tai galima padaryti prieš tai suderinus, kad nebūtų pažeisti kiti teisės aktai, kurie reglamentuoja privačių asmenų duomenų apsaugą. Tokiu teisiniu keliu, premjero nuomone, ir reikėtų eiti, tai galima padaryti svarstant Seimui pateiktas Visuomenės informavimo įstatymo pataisas bei susijusius teisės aktus“, – rašoma premjero patarėjo T.Beržinsko pateiktame komentare.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Saulius Skvernelis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Saulius Skvernelis

Teisingumo ministras: esame pasiruošę keisti įstatymą

Šiuo metu Susisiekimo ministerijos ir ministro Roko Masiulio pataisos, kurios atvertų žurnalistams dalį Registrų centro duomenų, yra pateiktos Seime. Dabar jas svarstys Agnės Širinskienės vadovaujamas Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetas bei Ramūno Karbauskio vadovaujamas Kultūros komitetas.

Tačiau šios pataisos kol kas neišsprendžia visų duomenų žurnalistams atvėrimo klausimo. Dalis svarbių duomenų vis dar lieka neprieinami. „Mano nuomone, tie duomenys turi būti atverti“, – praėjusią savaitę Seime kalbėjo susisiekimo ministras R.Masiulis.

Dėl likusių duomenų atvėrimo pataisas galėtų rengti Teisingumo ministerija. Teisingumo ministras E.Jankevičius 15min teigė, kad ministerija yra pasiruošusi keisti tvarkas.

„Mes pasiruošę tiek įstatymą pakeisti, inicijuosime keitimą, tiek pasiruošę keisti ir ministro įsakymą“, – kalbėjo E.Jankevičius.

Pasak teisingumo ministro, pataisas, susijusias su registrais, turi ruošti jo vadovaujama ministerija, o ne Susisiekimo ministerija. Mat pastaroji institucija yra atsakinga tik už Registrų centro veiklą, o ne už duomenų bazes: „Mes esame duomenų bazių valdytojai, savininkai, esame pasiruošę tai keisti.“

Kol kas nėra aišku, kada tai bus padaryta. Teisingumo ministras teigė, kad prieš priimant sprendimus nori juos išdiskutuoti su žurnalistų bendruomene.

Registrų centro vadovas Saulius Urbanavičius yra sakęs, kad žurnalistams galėtų būti atverti visi duomenys, kuriuos jie gaudavo anksčiau, tačiau tam reikia politinio sprendimo.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Saulius Urbanavičius
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Saulius Urbanavičius

Skandalas – dėl sunaikinto įrašo ir duomenų

Viskas prasidėjo rugsėjo pabaigoje, kai žurnalistams buvo apribota prieiga prie Registrų centro duomenų, o Vyriausybė sunaikino spalio 3-iąją vykusio pasitarimo garso įrašą.

Tame pasitarime buvo svarstomi Susisiekimo ministerijos ir ministro R.Masiulio pasiūlymai atverti viešus duomenis žurnalistams, po to kai Registrų centras staiga nutraukė keliolika metų taikytą praktiką.

15min žiniomis, šiame pasitarime premjeras S.Skvernelis spalvingai pasisakė apie žodžio laisvę ir pats prieštaravo susisiekimo ministro R.Masiulio siūlymams. Tai 15min patvirtino ir pasitarime dalyvavusi Interneto žiniasklaidos asociacijos pirmininkė Aistė Žilinskienė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vyriausybės posėdžių salė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vyriausybės posėdžių salė

Įrašas su premjero pasisakymais buvo sunaikintas nepaisant Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnybos išaiškinimo. Taip pat nepaisyta pačios Vyriausybės kanceliarijos darbo reglamento.

Taip pat Vyriausybė pareiškė atsisakanti atkurti sunaikintą pasitarimo įrašą, nes „garso įrašo atkūrimas nėra reglamentuotas, todėl (Vyriausybė, – 15min) neturi pagrindo spręsti dėl jo atkūrimo“.

Vyriausybės kanceliarija teigė, kad garso įrašai susinaikina automatiškai. Tačiau atsisakė parodyti, kaip įrašai yra naikinami, nes tai esą susiję su kibernetiniu saugumu.

Įrašo sunaikinimo detales viešai atskleidė premjero patarėjas Skirmantas Malinauskas. Dėl jo veiksmų Vyriausybė pradėjo tarnybinį tyrimą.

Šią savaitę paaiškėjo, kad Vyriausybė ištrynė ir visus viešų posėdžių vaizdo įrašus, kurie buvo patalpinti socialiniuose tinkluose „Facebook“ ir „Youtube“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito