Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 08 14

Dalyje Lietuvos fiksuojamas ypač žemas gruntinio vandens lygis, upės toliau senka

Kai kuriose Lietuvos vietose šią vasarą fiksuojamas ypač žemas gruntinio vandens lygis, pranešama apie toliau senkančias Lietuvos upes. Geologijos tarnybos duomenimis, pradėjęs žemėti dar balandį ir gegužę, gruntinio vandens lygis toks žemas gali išsilaikyti ir rugsėjo bei spalio mėnesiais.
Minijos upė
Minijos upė / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.
Temos: 1 Upė

Liepą gruntinio vandens lygis žemiau nei būdinga nukrito didžiojoje šalies dalyje. Didžiausias 30–40 centimetrų skirtumas užfiksuotas Kybartuose, Rykantuose ir Buivydžiuose – šiose vietovėse gruntinio vandens lygis jau pasiekė žemų lygių zoną.

Geresnė situacija vakarinėje (Vėžaičiai), šiaurinėje (Biržai) ir centrinėje (Raseiniai, Dotnuva) šalies dalyse, kur vandens lygis buvo aukščiau arba artimas vidutiniam daugiamečiui liepos mėnesio lygiui. Aukštesnis nei įprastai gruntinio vandens lygis stebėtas Ukmergėje ir Varėnoje, kur gruntinis vanduo kaupiasi smėlingose nuogulose ir slūgso gana giliai.

Palyginti su pernai vasara, šįmet didesnėje šalies dalyje gruntinio vandens lygis yra nusekęs labiau. Tik vakarų Lietuvoje (Vėžaičiai, Laukuva) pernai situacija buvo prastesnė.

Pagal daugiametes lygių kreives galima prognozuoti, kad gruntinio vandens nuosekis dar tęsis ir rugsėjo-spalio mėnesiais. Jei kritulių šiuo laikotarpiu bus mažiau nei standartinė klimato norma, gruntinio vandens lygis atskiruose rajonuose gali pasiekti žemiausią lygį per pastarąjį dešimtmetį.

Gruntinis vanduo maitina paviršinio vandens telkinius, nuo jo slūgsojimo gylio priklauso žemės paviršiaus ekosistemų būklė. Natūrali augmenija yra prisitaikiusi prie vyraujančio gruntinio vandens lygio ir jo svyravimų, tačiau išskirtinai nusekęs arba pakilęs gruntinio vandens lygis gali būti jai pražūtingas.

Hidrometeorologijos tarnyba praneša, kad dėl karštų orų vis daugiau vandens telkinių nusenka žemiau žemiausio vidutinio daugiamečio vandens lygio.

Hidrometeorologijos tarnyba praneša, kad dėl karštų orų vis daugiau vandens telkinių nusenka žemiau žemiausio vidutinio daugiamečio vandens lygio.

Žemiau šio lygio šiuo metu yra Nemuno (išskyrus patį žemupį), Neries, Svylos, Yslykio, Nevėžio, Šušvės, Šešupės, Akmenos-Danės bei Veiviržo vandens lygis. Šiose upėse susidariusios sąlygos atitinka hidrologinės sausros požymius – kai vandens atsargos upėse, ežeruose, tvenkiniuose, vandens saugyklose sumažėja daugiau nei statistinis vidurkis.

Priimta situaciją laikyti hidrologine sausra, kai ji trunka mėnesį ar ilgiau. Jeigu toks nusekimas trunka mažiau kaip mėnesį.

Per artimiausias 10 dienų išsilaikys šilti, sausi orai, todėl tikėtina, kad visų upių vandeningumas mažės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento