Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
10 15

Dar ne pabaiga: užsienio lietuvių balsai gali palikti „valstiečius“ už borto

Politikos entuziastai rinkimų naktį sulaikę kvapą laukė, ar „valstiečių“ ir Igno Vėgėlės tandemas pateks į Seimą. Pirmadienio paryčiais Ramūnas Karbauskis lengviau atsikvėpė, Vyriausiajai rinkimų komisijai paskelbus, kad jo politinė jėga keliais šimtais balsų perkopė būtiną slenkstį. Tačiau dabar aiškėja, kad naują daugumą dėliojantiems politikams ir analitikams savo planus gali tekti perbraižyti – viską teoriškai dar gali pakeisti iš užsienio paštu keliaujantys balsai.
15min koliažas
15min koliažas

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) pripažįsta, kad galimybė, jog šie rinkėjai dar gali pakeisti rinkimų baigti bent vienai partijai, yra, ir pateikia konkrečius skaičiavimus.

Rinkimų kodeksas numato, kad balsuojantieji Pasaulio lietuvių vienmandatėje rinkimų apygardoje tai gali daryti ne tik diplomatinėse atstovybėse, bet ir paštu – būtent laiškų su šiais balsais ambasados privalo laukti ir po rinkimų dienos – iki šio penktadienio.

Kiek tokių vis dar keliaujančių balsų yra, VRK tvirtina nežinanti.

Lauks iki penktadienio

VRK 15min antradienį informavo, jog Pasaulio lietuvių vienmandatėje rinkimų apygardoje iki spalio 13 d. atsiųsti paštu rinkėjų vokai, taip pat ir tie, kuriuos rinkėjai įmetė į balsadėžes balsuodami ambasadose gyvai, jau yra suskaičiuoti, tačiau išlieka tikimybė, jog dalis vokų dar keliauja, o teisės aktai įpareigoja jų laukti iki spalio 18-osios, penktadienio.

Vienintelė sąlyga – taip savo valią užsienio lietuviai pareikšti privalėjo iki sekmadienio, rinkimų dienos – pasak VRK, ambasados visada tikrina ant voko esantį pašto antspaudą.

„Ateinantį penktadienį biuletenius gavusios Lietuvos ambasados ir konsulinės įstaigos suskaičiuos rinkėjų balsus ir suves juos į VRK informacinę sistemą, tada ir bus galima matyti, ar užsienyje balsavusių lietuvių balsai padarė įtaką bendram rinkimų rezultatui.

VRK skaičiavimu, tikimybė, kad Pasaulio lietuvių apygardos balsai galėtų keisti dabartinę situaciją daugiamandatės rinkimų apygardos rezultatų lentelėje, yra“, – 15min nurodė VRK atstovė Indrė Ramanavičienė.

Šie balsai aktualiausi Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungai, kuri rinkimuose buvo pripažinta jungtiniu sąrašu dėl kelių iš kitų partijų dalyvavusių politikų.

Tokiu atveju taikoma ne įprastinė 5 proc., o 7 proc. rinkėjų balsų kartelė – ją LVŽS peržengė vos 0,2 proc. LVŽS patekimą į Seimą lėmė vos 289 balsai.

I.Ramanavičienė paaiškino, jog rezultatai gali keistis dėl to, jog ilgiau paštu keliaujantys balsai nėra įskaičiuoti į bendrą rinkėjų skaičių, kitaip tariant, sulaukus jų, pasikeis ir 5 proc. bei 7 proc. rinkimų kartelės.

Ji taip pat atskleidė, kiek balsų, palaikančių kitas partijas nei LVŽS, turėtų sulaukti ambasados, kad „valstiečiai“ iškristų iš rinkimų.

Kiek vokų turėtų atkeliauti?

„Tokiu atveju, jeigu į Lietuvos diplomatines atstovybes iki penktadienio vakaro sugrįžtų daugiau kaip 4100 rinkėjų biuletenių ir nė vienas iš jų nebūtų balsavęs už Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungą, 7 procentų kartelė taptų didesnė nei ši partija turi surinkusi balsų šiuo metu ir 7 proc. kartelės jie jau nebesiektų“, – nurodė VRK atstovė.

„Valstiečiams“ dabar įskaityti balsai bei gauti šeši mandatai pagal specialią formulę būtų išdalyti kitoms į Seimą patekusioms partijoms: socialdemokratams, „Nemuno Aušrai“, Tėvynės sąjungai-Lietuvos krikščionims demokratams, Demokratų sąjungai „Vardan Lietuvos“ ir Liberalų sąjūdžiui.

Atsakymą, ar šios partijos rezultatas galutinėje daugiamandatės rinkimų apygardos rezultatų lentelėje keičiasi, VRK turės šeštadienį, o galutinius pirmojo turo rezultatus tvirtins sekmadienį.

R.Karbauskis: esame ramūs

LVŽS pirmininkas Ramūnas Karbauskis tvirtina gavęs tiek partijos teisininkų, tiek ir VRK patikinimą, jog kartelė nebeturėtų keistis. Jis taip pat sako esantis ramus dėl partijos patekimo į Seimą, kadangi praktika rodo, jog dalis užsienio lietuvių palaiko ir „valstiečius“.

„Sakykime, Didžioji Britanija: 9250 balsų, iš jų mes gavome 6 su kažkiek proc., tas yra visose lentelėse. Fiziškai galbūt jie tų vokų nėra gavę – aš nežinau, bet jie tuos skaičius yra įdėję, vadinasi, ir skaičių, kiek balsavo ir kiek už ką – viskas suskaičiuota. Man buvo paaiškinta ir VRK atstovės, ir mūsų teisininkų, kad tai nieko nereiškia, šneka apie nieką“, – tikino R.Karbauskis.

Beje, atvirkštinė situacija susiklostė su Laisvės partija: ši surinko 4,5 proc. balsų, kitaip tariant, iki 5 proc. būtinos ribos patekti į parlamentą „laisviečiams“ pritrūko 6 213 balsų.

Vis dėlto tiek VRK, tiek ir patys „laisviečiai“ nesvarsto, jog užsienio lietuviai galėtų pakeisti šios partijos likimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito