Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2020 04 22

Uždarytos Nemenčinės gyventojai nerimauja dėl vėluojančių greitųjų testų rezultatų – nesupranta, kam reikėjo tirtis

Vyriausybė trečiadienį ketina iki balandžio 24 d. pratęsti judėjimo ribojimus Nemenčinėje dėl čia tebevykdomų gyventojų tyrimų ir fiksuojamų izoliavimo sąlygų pažeidimų, nors pripažįstama, kad šių beveik nebefiksuojama. Tačiau žmonės skundžiasi ne tuo – į 15min redakciją kreipėsi Nemenčinėje gyvenantis Jurgis, kuris prašė padėti išsiaiškinti, kodėl vėluoja greitųjų testų rezultatai.
Uždaryti įvažiavimai į Nemenčinę
Uždaryti įvažiavimai į Nemenčinę / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Nemenčinėje jau antra savaitė tvyro nerimas. Paaiškėjus, kad naujuoju koronavirusu užsikrėtė nemažai čia veikiančios bendrovės „Vilnika“ darbuotojų, imtasi miestui ir visai Lietuvai nematytų priemonių – Nemenčinė buvo uždaryta, nuspręsta tyrimus atlikti visiems suaugusiems gyventojams. Šią savaitę tyrimai dar išplėsti, testai daromi ir aplinkiniuose kaimuose, gyvenantiems žmonėms, iš kitur į Nemenčinės įmones atvykstantiems darbuotojams.

Atlieka du testus

Iš viso nuo šeštadienio iki antradienio vakaro jau čia ištirta apie du tūkstančiai žmonių. Nemenčinėje yra arti puspenkto tūkstančio gyventojų.

Kaip skelbia Vilniaus rajono savivaldybė, operacijų vadovo sprendimu, suaugusiems Nemenčinės gyventojams atliekami du testai – greitasis serologinis testas bei PGR molekulinis tyrimas. Tokiu būdu siekiama išsiaiškinti ir tuos žmones, kurie jau persirgo koronavirusu ir jiems susiformavo imunitetas.

„Kaip viskas vyksta: iš pradžių daromas greitasis testas su kraujo paėmimu. Greitieji testai nustato virusui specifiškus IgM ir IgG klasės antikūnus, susidariusius infekcijos metu. Jis daromas UAB „Vilnikos“ patalpose, kur yra šilta – nes tik šiltoje patalpoje gali tinkamai veikti reagentai.

Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Nemenčinė, diena prieš uždarymą
Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Nemenčinė, diena prieš uždarymą

Vėliau UAB „Vilnikos“ teritorijoje esančioje lauko palapinėje tyrimui imami nosiaryklės mėginiai, nes virusas patenka į žmogaus organizmą oro lašiniu būdu, t. y. per kvėpavimo takus. Mėginių paėmimas atliekamas tik lauke, kadangi paėmimo metu gali išsiskirti aerozoliai su potencialiu užkratu“, – apie procesą gyventojus informavo savivaldybė.

Vieną atsakymą gavo, antrojo – ne

Patiems gyventojams nerimą kelia būtent greitieji testai. Kaip teigė į 15min parašęs Jurgis iš Nemenčinės, jiems nerimą kelia vėluojantys greitųjų testų rezultatai.

„Gal galite išsiaiškinti ar Nemenčinės gyventojai sužinos (asmeniškai savo) ir kada greitųjų testų rezultatus, kuriems buvo imamas kraujas? Tyrimo iš nosiaryklės atsakymą gauname greitai, o dėl greitojo testo nieko nežinome“, – teigė Jurgis.

Nemenčinės gyventojams neaišku, ar iš viso sužinosime atsakymą, nes jeigu ne, tai kam tą tyrimą darėme, jei tik panaudos statistikai ar kažkokiam moksliniam tyrimui, – piktinosi Jurgis.

Jis pats testą atliko šeštadienį, o sekmadienį jau gavo trumpąją žinutę su atsakymu, jis buvo pateiktas ir „esveikata“ sistemoje. „Bet apie greitojo testo rezultatus jokios informacijos mums neteikia. Tai Nemenčinės gyventojams neaišku, ar iš viso mes sužinosime atsakymą, nes jeigu ne, tai kam iš viso tą tyrimą darėme, jei tik panaudos statistikai ar kažkokiam moksliniam tyrimui“, – piktinosi Jurgis.

Įstrigo duomenys savivaldybėje?

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Vilniaus departamento vadovė Rolanda Lingienė tiksliai pasakyti, kodėl taip yra, negalėjo, tačiau pripažino, kad situacija yra žinoma.

„Operacijų vadovo sprendimu visą informaciją, visą statistiką NVSC turi teikti Vilniaus rajono savivaldybė. Vakar kreipėmės į savivaldybę raštu, tai šią problemą, manau, labai greitai išsiaiškinsime ir ji bus ištaisyta“, – sakė R.Lingienė.

Vilniaus rajono savivaldybė sako kitaip: „Šiuo klausimu yra kreiptasi į SAM ir laukiame jų išaiškinimo. Kai tik turėsime daugiau informacijos, bus pranešta gyventojams. Kol kas gyventojai gauna atsakymą tik dėl testo iš nosiaryklės.

Vilniaus rajono savivaldybė neturi prieigos prie informacinių sistemų, kuriose saugomi tyrimų rezultatai.“

Židinys lokalizavosi

R.Lingienė spaudos konferencijoje trečiadienį sakė, kad per antradienį iš viso buvo ištirta 6040 mėginių, gauta 20 teigiamų atsakymų.

Nemenčinėje ištirti 1954 gyventojai, šiuo metu turima 19 teigiamų atsakymų, antradienį jų buvo 15. Visi jie yra susiję su UAB „Vilnika“ židiniu. Šioje įmonėje situacija nepasikeitė – 87 atvejai liko, nustatyti 349 sąlytį turėję asmenys.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Rolanda Lingienė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Rolanda Lingienė

„Vakar gauta informacija apie penkis naujus susirgimo ir visi jie susiję su minėta įmone. Aš trumpai padetalizuosiu: vienoje Vilniaus įmonėje susirgo du darbuotojai, kurie turi sąsajų su UAB „Vilnika“, atlikta epidemiologinė diagnostika, nustatyta mažiausiai 19 sąlytį turėjusių asmenų. Kadangi vienas susirgęs asmuo bendravo su įmonės užsakovais, šių asmenų skaičius gali padidėti.

Taip pat Nemenčinėje veikiančioje vienoje parduotuvėje susirgo darbuotojas, jis buvo kurį laiką izoliacijoje ir užsikrėtė nuo šeimos nario, kuris dirba UAB „Vilnika“. Nustatytas atvejis Vilniaus rajono socialinių paslaugų centre – darbuotojas dirbo nuotoliniu būdu, užsikrėtė nuo šeimos nario, kuris irgi dirba toje bendrovėje.

Paskutinis atvejis registruotas vienoje Nemenčinės įmonėje, dar tiriamos sąsajos, bet greičiausia keliai veda į UAB „Vilnika“, – apie naujus atvejus Nemenčinėje sakė R.Lingienė.

Nemenčinėje esantis COVID-19 židinys kuo toliau, tuo labiau lokalizuojasi ties viena bendrove, tai geroji žinia, nes žinome, kur kreipti savo didžiausias pastangas, – teigė R.Lingienė.

Visi šie atvejai nustatyti ne per masinį Nemenčinės gyventojų patikrinimą, žmonės susirgo ir kreipėsi kitais keliais pagalbos, todėl buvo gauta informacija apie jų susirgimus. „Nemenčinėje esantis COVID-19 židinys kuo toliau, tuo labiau lokalizuojasi ties viena bendrove, tai geroji žinia, nes žinome, kur kreipti savo didžiausias pastangas“, – teigė ji.

Judėjimą riboti dar ketina

Trečiadienį Vyriausybė ketina pratęsti karantiną dar dviem savaitėms, taip pat ribojimai pratęsiami bus ir Nemenčinei, tiesa, ne iki balandžio 30 d., o tik iki 24-osios - penktadienio.

Vyriausybės nutarimo projekte, kurį parengė Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) buvo rašoma, kad „atsižvelgiant į tai, kad Nemenčinės mieste vyksta lokalus COVID-19 ligos (koronaviruso infekcijos) plitimas, be to yra paveiktos įstaigos, kuriose slaugomi rizikos grupei priklausantys asmenys, bei fiksuoti izoliavimo sąlygų pažeidimai, o protrūkio ir gyventojų tyrimai tęsiami, nutarimo projektu siūloma pratęsti nutarime numatytą judėjimo ribojimo režimą Nemenčinėje vienai savaite, t. y., iki 2020 m. balandžio 30 d. 24 val.“. Vėliau projektas pakoreguotas.

Pažeidimų nėra nuo tada, kai įvestas apribojimas. Iki to turėjome daugybę pažeidimų, – sakė R.Lingienė.

Trečiadienį pasirodė policijos informacija: kaip BNS informavo Policijos departamento atstovas Ramūnas Matonis, Nemenčinėje, kur galioja griežčiausi judėjimo suvaržymai, pažeidimų nefiksuota. Iš viso antradienį Lietuvoje nustatyti 95 karantino pažeidimai.

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga apie Nemenčinę pasakė, kad bent iki savaitgalio tikrai liks ribojimai, o tada bus galvojama galbūt juos atšaukti.

R.Lingienė teigė, kad ribojimų pratęsimas yra visiškai pagrįstas:

„Pažeidimų nėra nuo tada, kai įvestas apribojimas. Apribojimai taip paprastai neįvedami, daug diskusijų ir duomenų išnagrinėjama iki priimant tokį sprendimą. Iki to turėjome daugybę pažeidimų ir dabar matome, kad tiems asmenims, kasdien gauname tokią informaciją, kurie turėjo būti izoliavęsi, nustatomas COVID-19. Tai reiškia, kad asmenys privalo būti izoliacijoje, jeigu tai nurodo NVSC, o taip nebuvo“, – kalbėjo NVSC Vilniaus departamento vadovė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas