Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 07 28

Dar viena galima vieta J.Marcinkevičiaus paminklui: pasisakė ir Druskininkų meras

Kilusi audra dėl Vilniuje šalia Rašytojų sąjungos pastato planuojamo paminklo poetui Justinui Marcinkevičiui išjudino ir kitų miestų merus. Apie tai, kad mielai paminklą priims, pasisakė Širvintų rajono merė Živilė Pinskuvienė. Paminklą priglaustų ir Druskininkai, tikina meras Ričardas Malinauskas.
Ričardas Malinauskas ir Justinas Marcinkevičius
Ričardas Malinauskas ir Justinas Marcinkevičius / Eriko Ovčarenko/BNS ir Šarūno Mažeikos/BNS nuotr.

Lietuvos rašytojų sąjunga pernai paskelbė architektūrinio-skulptūrinio objekto J.Marcinkevičiui atminti konkursą, kurį laimėjo „Architektūros linijos“ architektų projektas „Trilogija“.

Diskusija dėl J.Marcinkevičiaus įamžinimo neseniai atsinaujino eseistui Vytautui Toleikiui leidinyje „Šiaurės Atėnai“ publikavus straipsnį „Justinas Marcinkevičius – iškiliausias tarybinis lietuvių poetas“, viešojoje erdvėje iniciatyvą dėl paminklo šiam poetui komentavo ir daugiau viešųjų intelektualų, vadindami jį pertekliniu ar per ankstyvu.

Kilo nemaža audra, kurioje negailėta ir riebesnių žodžių, poetas sulaukė ne tik malonių epitetų. Šio skandalo įkarštyje Vilniaus meras Valdas Benkunskas pareiškė, kad savivaldybė pritars paminklo statyboms tik po visuomenės sutarimo.

Tačiau kitų miestų merai suskubo tvirtinti, kad esą jeigu Vilnius nenori ir jam nereikia, jie mielai paminklą priims savo erdvėse.

Pirmoji apie tai prabilo Živilė Pinskuvienė, sakydama, kad „Justinui Marcinkevičiui vietos Vilniuje nėra? Širvintose ir širvintiškių širdyse – tikrai yra. Ir daug.“

Jos pavyzdžiu penktadienį pasekė ir Druskininkų meras Ričardas Malinauskas, apie J.Marcinkevičių pasisakęs taip pat feisbuke.

„Kol kas aš teturiu dvi vietas, kur norisi sugrįžti – tėviškė ir Druskininkai“ – sanatorijos „Dainava“ knygoje yra įrašęs mūsų poetas, prozininkas, dramaturgas, vertėjas, akademikas Justinas Marcinkevičius.

Kol Vilnius dvejoja, kur ir kaip įamžinti poeto atminimą, Druskininkuose mes esame pasiruošę surasti tam tinkamiausią ir gražiausią vietą.

Juolab, kad ir pats poetas nuoširdžiai mylėjo Druskininkus, čia parašyti jo vertingiausi kūriniai, pavyzdžiui sanatorijoje „Dainava“ 1968 metais per 12 dienų Justinas Marcinkevičius parašė istorinę dramą „Mindaugas“, – rašo R.Malinauskas.

Anot Druskininkų mero, Druskininkuose galima įgyvendinti vieną iš skulptūrų variantų, kurios pasiūlytos Rašytojų sąjungos skelbtame konkurse.

„Inicijuoju tam reikalingus procesus ir kviečiu verslą ir bendruomenę suremti pečius ir kartu įgyvendinti šią iniciatyvą“, – rašė R.Malinauskas, ragindamas mintis ir siūlymus siųsti jam el.paštu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas