Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2019 11 12 /14:24

Šį kartą pavyko: Seimas atleido Remigijų Žemaitaitį iš Seimo vicepirmininko pareigų

Antradienį slaptame balsavime Seime pakako balsų tam, kad iš Seimo vicepirmininko posto būtų atleistas „tvarkiečių“ pirmininkas Remigijus Žemaitaitis.
Remigijus Žemaitaitis
Remigijus Žemaitaitis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Už jo atleidimą balsavo 72 Seimo nariai, 5 balsavo prieš, vienas biuletenis rastas sugadintas.

Posėdyje paskelbus rezultatus R.Žemaitaitis buvo korektiškas – padėkojo Seimui už galimybę kurį laiką būti Seimo vicepirmininku, tačiau jį nuolat kritikuojantis buvęs „darbietis“ Petras Gražulis nepraleido progos įkąsti, sakydamas, kad jis pradėjo karjerą su Artūru Paulausku, su juo ją ir baigs.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Seimas sprendžia Remigijaus Žemaitaičio likimą
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Seimas sprendžia Remigijaus Žemaitaičio likimą

„Nuėjai su velniu obuoliauti, likai be obuolių“, – pareiškė Liberalų sąjūdžio atstovas Eugenijus Gentvilas.

Jis čia pat pridūrė, kad balsavimo rezultatas esą gali būti negalutinis, nes, jo žodžiais, kyla klausimas dėl pasitikėjimo balsų skaičiavimo komisija.

Apgailestavo

Po balsavimo R.Žemaitaitis pažymėjo, kad už jo atstatydinimą pasisakė gana daug parlamentarų.

„Tai yra politinis sprendimas. Čia gi ne dėl darbo ar kažkieno kažkokių blogų dalykų. Valdančioji dauguma tokį [sprendimą], deja, priima“, – apgailestavo Seimo narys.

VIDEO: Iš Seimo vicepirmininko pareigų atleistas R.Žemaitaitis: „Tai yra politinis sprendimas“

R.Žemaitaitis tikino iki Seimo kadencijos pabaigos planuojantis dirbti Mišrioje Seimo narių grupėje ir palaikyti kai kuriuos valdančiųjų sprendimus.

„Mokestiniai įstatymo projektai, kurie logiškai protu nesuvokiami, kaip ir tas automobilių mokestis, nekilnojamojo turto mokestis, prekybos centrų ar bankų, kur ekonominio pagrįstumo trūksta, tai jie tikrai palaikymo asmeniškai iš manęs nesulauks. O biudžetą – reikia žiūrėti. Jeigu išlaidos nebus didinamos dirbtinai ir prisiimami įsipareigojimai, kurie nepajėgūs mūsų biudžetui, palaikymo nebus“, – rėžė „tvarkietis“.

Jis teigė nesigailintis, kad neatsistatydino: „Aš manau, tai buvo teisingas sprendimas tiesiog laukti procedūros ir ją pabaigti. Pasitrauksi – būtų sakę, dėl ko bėga, dėl kažkokių blogų darbų. Dabar, kai į istoriją bus įrašytas paprastas dalykas, dėl ko yra atleidžiamas, todėl kad kažkuri frakcija nori laisvės ar vietos po saule, istorijoje liks.“

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis

Valdančiųjų „valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis pasidžiaugė balsavimo rezultatais – esą šįkart pavyko įrodyti, kad Seime dauguma yra.

Dauguma yra ir jūs matote tą pagal rezultatą.

„Dauguma yra ir jūs matote tą pagal rezultatą. Aplinkybės galbūt šiek tiek skirtingos, galimybės Seimo pirmininko ir R.Žemaitaičio veikti Seimo narių nuomones yra irgi skirtingos. Įvyko tai, kas turėjo įvykti“, – komentavo jis.

VIDEO: Viktoro Pranckiečio komentaras po balsavimo dėl Remigijaus Žemaitaičio

Dar prieš balsavimą Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis pažadėjo, kad jeigu R.Žemaitaitis bus atstatydintas, jis siūlys naikinti septinto vicepirmininko pareigybę.

Kalbėjo apie žmones, koaliciją paėmusius įkaitais

Atleidimo iniciatorių „valstiečių“ atstovas Jonas Jarutis Seimo posėdyje pareiškė, kad Seimo pirmininko pavaduotojas turi turėti parlamento frakcijų pasitikėjimą, tačiau iširus „Tvarkos ir teisingumo“ frakcijai jo nebeturi.

Pats R.Žemaitaitis iš Seimo tribūnos padėkojo už galimybę, kurią Seimas suteikė dirbant parlamento valdyboje.

„Buvo malonus darbas, mane, kaip jauną politiką, ištobulino“, – kalbėjo jis. R.Žemaitaitis atkreipė dėmesį, kad niekas nereiškia nepasitikėjimo jo komandai.

„Kiekvienas iš jūsų turite progą balsuoti pagal savo tikėjimą, pagal savo teisę, ir kaip kiekvienas mane vertinate“, – sakė jis.

„Esu įsitikinęs, kad tai yra keleto žmonių baldymas laikyti valdančiąją koaliciją įkaitais, bandymas šantažuoti, kad nebus balsuojama už biudžetą. Gailiausia, kad tie keletas žmonių bando šantažuoti kitus, bandant gauti sau pareigų“, – Aušrinės Armonaitės paklaustas, kas lėmė siūlymą jį atleisti, kalbėjo R.Žemaitaitis.

Nieko neatsitiks, Petrai, tik 20 minučių užtruks balsavimas, labai greitai viskas bus aišku.

Iš „Tvarkos ir teisingumo“ pasitraukęs, o vėliau iš frakcijos išmestas Petras Gražulis, daug kritikavęs R.Žemaitaitį, klausė, ar R.Žemaitaitis nenorėtų pasielgti solidžiau už Seimo pirmininką ir atsistatydinti.

„Mielas mano bičiuli, buvo susitarimas toks, kad laukėme partijos sprendimo, kongreso, bet atsirado 44 Seimo nariai ir nuspręsta nelaukti. Nieko neatsitiks, Petrai, tik 20 minučių užtruks balsavimas, labai greitai viskas bus aišku“, – jam atsakė R.Žemaitaitis.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Eugenijus Gentvilas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Eugenijus Gentvilas

P.Gražulis pareiškė, kad pats R.Žemaitaitis savo rankomis išdraskė frakciją.

Liberalų sąjūdžio atstovas Eugenijus Gentvilas „tvarkiečiui“ priminė, kad jis ėjo kojon į koją su valdančiaisiais ir klausė, kaip jam dabar atrodo ta valdančioji dauguma.

„Aš ir prieš tai pasakiau – yra keletas žmonių, kurie gerą darinį tiesiog griauna (...) Tai yra Juozas Bernatonis, kuris pastoviai per kiekvieną susirinkimą kažkuo nepatenkintas, tai ministerija...“, – kalbėjo parlamentaras, pabrėžęs, kad keli parlamentarai griauna visą valdančiąją daugumą, nes siekia tenkinti vien savo interesus.

„Nuoširdžiai tau linkiu, atsiribok nuo tų žmonių, atsiribok, toliau taip negali būti, negali būti įkaitai kelių žmonių, o šiandien Seimas virsta tuo“, – į Ramūną Karbauskį kreipėsi jis.

Konservatorius Kęstutis Masiulis teigė nesantis „tvarkiečių“ gerbėjas, bet išėjus „kamblevičiams ir paksams“, partija darosi patrauklesnė.

„Nedalyvausiu balsavime, tegu patys „valstiečiai“ po savo purvą ir klampoja“, – pareiškė jis.

Atleidimui turi pritarti daugiau kaip pusė Seimo

Kad R.Žemaitaitis netekų Seimo pirmininko pavaduotojo pareigų, už tai slapto balsavimo metu turi pasisakyti ne mažiau kaip 71 parlamentaras.

Teikimą atleisti R.Žemaitaitį iš pareigų praėjusį penktadienį registravo 44 valdančiųjų atstovai. Tiesa, tarp jų nėra Seimo Lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos (LLRA-KŠS) narių.

Parlamentarų įsitikinimu, „tvarkietis“ prarado nemažos Seimo narių dalies pasitikėjimą, be to, Seime neliko šią partiją atstovaujančios frakcijos. Šiuo pagrindu valdantieji nutraukė koalicijos sutartį su partija „Tvarka ir teisingumas“ ir nutarė bendradarbiauti su naujai susikūrusia frakcija „Lietuvos gerovei“.

Atsistatydinti savo noru R.Žemaitaitis atsisakė – esą politinės situacijos nėra apsvarsčiusi jį į Seimo valdybą delegavusi partijos taryba.

Spalį identiško balsavimo metu valdantieji iš posto bandė patraukti Seimo pirmininką Viktorą Pranckietį, tačiau balsavimas žlugo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas