Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2020 11 24 /10:28

Opozicija nepalaikys I.Šimonytės kandidatūros: jei neužteks balsų, yra planas „B“

Opozicinių Darbo partijos, Valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS), Socialdemokratų partijos (LSDP) frakcijų nariai nereikš pritarimo Ingridos Šimonytės kandidatūrai į premjerus, antradienį pranešė partijų lyderiai. Valdantieji kandidatūros tvirtinimui gali pritrūkti balsų. O kas, jei taip ir nutiks?
Vigilijus Jukna, Ramūnas Karbauskis ir Algirdas Sysas
Vigilijus Jukna, Ramūnas Karbauskis ir Algirdas Sysas / 15min nuotr.

LVŽS pirmininkas Ramūnas Karbauskis teigė, kad frakcijos nariai dėl I.Šimonytės kandidatūros balsuos „prieš“ arba susilaikys.

„Mes esam opozicijoje. Žiūrint kandidatų į Vyriausybės narius sąrašą, girdint tai, ką šneka dėl vertybinių dalykų, mes palaikyti I.Šimonytės negalėsime“, – žurnalistams prieš Seimo posėdį antradienį komentavo politikas.

VIDEO: Prieš balsavimą užtikrintumą praradusi I.Šimonytė: Liberalų sąjūdis izoliuotas keistom aplinkybėm

Teigia, kad netrukdys

Jis aiškino, jog I.Šimonytės pristatytas kandidatų į ministrus sąrašas yra silpnas ir prognozavo, jog būsima Vyriausybė atšauks kai kurias LVŽS iniciatyvas.

Komentarai iš Seimo:

Kaip balsuos laikinai pareigas einantis premjeras Saulius Skvernelis, jis neatskleidė.

„Mes netrukdysime valdančiajai koalicijai pasitvirtinti savo premjero“, – sakė „valstiečių“ frakcijos narys.

Darbo partijos frakcijos Seime seniūnas Vigilijus Jukna tikino, jog frakcijos nariai, balsuodami dėl I.Šimonytės, susilaikys.

„Darbo partija dirba opozicijoje, mes gerbiam rinkėjų valią, todėl netrukdysime sudaryti Vyriausybės. Bet noriu pabrėžti, kad Darbo partija yra opozicinė partija, todėl susilaikysime“, – žurnalistams komentavo jis.

Politikas aiškino, kad „darbiečių“ darbų programa yra „agresyvesnė, gal gilesnė“.

„Tai norėtųsi, kad mūsų programinių nuostatų daugiau atsidurtų būsimoje Vyriausybės programoje. Deja, jos dar šiandien net ir jokio juodraščio nematome“, – dėstė jis.

Tiesa, V.Jukna pridūrė, jog „darbiečiai“ ateityje palaikys kai kuriuos daugumos siūlymus, jei šie atitiks partijos programą.

LSDP atstovas Algirdas Sysas teigė, jog frakcija, balsuodama dėl I.Šimonytės, susilaikys, dalis narių balsavime galbūt ir nedalyvaus. Tai jis patvirtino BNS.

I.Šimonytė: kaip bus, taip bus

I.Šimonytė situacijos, kad valdantiesiems gali neužtekti balsų jos kandidatūros tvirtinimui, nedramatizavo.

„Nepraeis, tai nepraeis. Nesuprantu, čia reikia dramą kokią nors, man dabar verkti, liūdėti? Kiekvienas balsuoja pagal savo įsitikinimus arba savo frakcijos seniūno įsitikinimus, ir, taip sakant, kaip jau bus, taip ir bus“, – antradienį Seime žurnalistams komentavo ji.

Nesuprantu, čia reikia dramą kokią nors, man dabar verkti, liūdėti?

Prieš jos kandidatūros svarstymą I.Šimonytė tikino kalbėjusi su visomis frakcijomis, kurios matė reikalą su ja susitikti. Kai kurie frakcijų nariai, pažįstantys ją asmeniškai ne vienerius metus, anot politikės, gali išreikšti ir kitokią poziciją nei sutarta bendrai.

„Bet frakcija jeigu sutaria dėl kažkokios pozicijos, tai tokia yra politika, nereikia čia nieko labai ieškoti“, – pridūrė I.Šimonytė.

Politikė neatskleidė, ar sutiktų, kad jos kandidatūra būtų teikiama antrą kartą, jeigu šįsyk ji nebūtų patvirtinta: „Mes pirmiausia sulaukime balsavimo ir tada visi komentarai bus po balsavimo.“

I.Šimonytę į premjeres deleguojančios Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) pirmininkas Gabrielius Landsbergis aiškino, kad situacija, kai opozicija nepalaiko valdančiosios koalicijos, kandidatūros į Vyriausybės vadovus, nėra keista.

„Tai tas manęs nestebina. Aišku, keblumas pagrindinis yra tai, kad šiandien neturime vienos frakcijos ir dar kitų frakcijų taip pat kolegos yra saviizoliacijoje. Šiek tiek stebina kai kurių izoliuotųjų aplinkybės – žmonės, kurie neturėjo jokio kontakto su užsikrėtusiaisiais, netgi atbuvę visą izoliacijos laiką vis tiek yra priversti dar kartą būti vien dėl to, kad jie priklauso politinei frakcijai“, – žurnalistams komentavo konservatorių lyderis.

VIDEO: „Kovidiniame“ Seime svarbus balsavimas dėl I.Šimonytės: komentarai

Planas „B“ – teikti iš naujo

Jeigu šiandien valdantiesiems pritrūks balsų, planas „B“ yra I.Šimonytės kandidatūros teikimas iš naujo, tikino G.Landsbergis.

„Tada palaukiame, kol grįžta kolegos iš saviizoliacijos, ir balsuojame iš naujo“, – sakė jis.

Palaukiame, kol grįžta kolegos iš saviizoliacijos, ir balsuojame iš naujo.

Apie situaciją su prezidentūros atstovais G.Landsbergis tikino nekalbėjęs, nes esą neaišku, kaip viskas baigsis.

Dalis Seimo narių antradienyje posėdyje nedalyvaus dėl COVID-19 rizikos. Nacionalinio visuomenės sveikatos centro duomenimis, koronavirusu serga 3 parlamentarai, iš viso izoliuota 14 tautos atstovų, taigi valdantiesiems gali pritrūkti balsų antradienį tvirtinant I.Šimonytės kandidatūrą.

Nutarimas dėl to priimimamas paprasta balsų dauguma atviru balsavimu.

Šiuo metu valdančiajai daugumai priklauso 73 parlamentarai iš 141.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas