Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 07 19

Darbo partijos kritikai Širvintose sulaukė atsako – neprašyti svečiai veržiasi į namus

Darbo partijai prielankumo nejaučiantys Širvintų gyventojai svečiuose sulaukė naujųjų tarybos narių vizito. Raganų medžioklė prasidėjo, sako jie.
Živilė Pinskuvienė
Živilė Pinskuvienė / Lukas Balandis / BNS nuotr.

Praėjusių metų gruodį Širvintų rajono savivaldybės tarybos nariai priėmė sprendimą papildomai remti be biologinių tėvų priežiūros likusių vaikų globėjų šeimas. Už kiekvieną globojamą nepilnametį vaiką rajono gyventojams iš savivaldybės biudžeto kas mėnesį skiriama po 38 eurus.    

Globėjai tikina, kad jokio nurodymo, kam tiksliai galima panaudoti šias lėšas, nebuvo. Neapibrėžta ir paramos kontrolės tvarka.

Visada aktyviai pasisakiau prieš abejotinus Darbo partijos veiksmus, rodydavau ir rodysiu jų klaidas. Ne tik tai darau pati, bet ir raginu kitus.

Tačiau šią savaitę kelios vaikus globojančios šeimos sulaukė iš tarybos narių ir administracijos darbuotojų sudarytos komisijos vizitų. Penkių asmenų komisija, kurioje net du Darbo partijos atstovai, buvo suburta raštišku merės darbietės Živilės Pinskuvienės potvarkiu.

Sutapimas ar ne, tačiau komisijos nariai pirmiausia pasibeldė į rinkimus Širvintų rajone laimėjusios Darbo partijos oponentų duris.

„Lįsite į šaldytuvą? Spintas?“

Vileikiškių kaime gyvenanti 44 metų Andželika Bagočiūnienė tėvų išsižadėtus vaikus globoja jau 17 metų. Per tą laiką ji pirmą kartą susidūrė su tarybos narių pageidavimu aplankyti šeimą ir savo akimis įsitikinti, kad vaikai globojami rūpestingai.

Apie būsimą netikėtų svečių viešnagę A.Bagočiūnienė buvo informuota telefonu: „Paklausiau, koks vizito tikslas. Man paaiškino, kad bus tikrinama, kaip globojame vaikus. Paklausiau: „O kaip jūs tai tikrinsite? Lįsite į šaldytuvą? Spintas?“

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Darbo partijos logotipas
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Darbo partijos logotipas

A.Bagočiūnienės nuomone, savivaldybės tarybos nariai ir administracijos darbuotojai neturi reikiamos kompetencijos ir įgūdžių bendrauti su vaikais ir uždavinėti jiems kokius nors klausimus.

Ji paaiškino, kad į globėjo namus be vaiko teisių specialistų niekas neturi teisės veržtis.

Moteris pasiteiravo, ar tarp komisijos narių bus vaiko teisių apsaugos specialistų. Paaiškėjus, kad ne, A.Bagočiūnienė iškart susisiekė su Vaiko teisių apsaugos kontrolieriaus įstaiga.

„Kontrolierė Edita Žiobienė atostogauja, todėl į mano klausimus atsakė jos patarėja. Ji paaiškino, kad į globėjo namus be vaiko teisių specialistų niekas neturi teisės veržtis“, – pasakoja globėja.

Klaidomis badė akis

Išgirdusi apie planuojamus patikrinimus A.Bagočiūnienė iškart sumojo, kur šuo pakastas.

„Visada aktyviai pasisakiau prieš abejotinus Darbo partijos veiksmus, rodydavau ir rodysiu jų klaidas. Ne tik tai darau pati, bet ir raginu kitus“, – kalbėjo moteris.

Fotolia nuotr./Paplūdimyje.
Fotolia nuotr./Globa.

Jos įtarimus dar labiau sustiprino faktas, kad šią savaitę savivaldybės komisija aplankė dar dvi darbiečiams neparankias šeimas. Dėmesio sulaukė narystę Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos Širvintų skyriuje sustabdę Sigitas Kirtiklis ir Valda Patinskienė.

Du globotinius užauginęs Sigitas iš esmės nesuprato vizito tikslo: vaikai jau pilnamečiai, todėl 38 eurų išmoka šeimai nebeskiriama.

„Vienam berniukui 18-a suėjo balandį, kitam – gegužę. Keista, kad iki tol niekam nerūpėjo, kaip jie globojami“, – ironiškai šyptelėjo buvęs konservatorių partijos Širvintų skyriaus pirmininkas.

Perbėgo juoda katė

S.Kirtiklio motinai, du berniukus globojančiai V.Patinskienei, tarybos narių klausimai, kaip ji išleidžia gautus 76 eurus, pasirodė juokingi.

„Tą pačią dieną į sąskaitą įkrinta ir valstybės skiriami pinigai už globą, ir savivaldybės parama. Aš juk neskirstau, ką už kuriuos perku. Sakau, perku vitaminų, cukraus, batus, per Mindaugines važiavome į Valdovų rūmus, bet nežinau, ar iš tų, ar iš kitų pinigų“, – svarstė moteris.

Tą pačią dieną į sąskaitą įkrinta ir valstybės skiriami pinigai už globą, ir savivaldybės parama.

Komisijos viešnagę ji vadina elementariu sąskaitų suvedinėjimu. „Bet tokie dalykai neįrodomi“, – apgailestauja ir bando sudėti taškus ant „i“.

„Tos komisijos narė, konservatorė Irena Vasiliauskienė iš tikrųjų palaiko Darbo partiją. Dėl to narystę konservatorių partijoje sustabdė apie 50 skyriaus narių“, – nesutarimų priežastį paaiškino moteris.

Lėšų karpyti nežada

Širvintų rajono savivaldybės merė Ž.Pinskuvienė paaiškino, kad potvarkį apklausti globėjų šeimas išleido, norėdama įsitikinti, kad savivaldybės pinigai naudojami vaikų gerovei.    

„Mes juk ką tik atėję, todėl norime išsiaiškinti situaciją. Socialinių reikalų komiteto pirmininkė pasiūlė pažiūrėti, ar tikrai pinigai išleidžiami vaikų poreikiams. Tai labai svarbu ir nematau, kad čia kas nors blogo. O tie, kas skundžiasi, turbūt blogai pinigus naudoja“, – iškėlė prielaidą politikė.

Ji patikino, kad ketinimų atsisakyti išmokų vaikus globojančioms šeimoms nėra: „Svarstome galimybę, kad gali būti skiriama ir daugiau lėšų.“

Turi teisę žinoti?

Savivaldybės sudarytos specialios komisijos narys, „darbietis“ Alfredas Astikas užtikrino, kad jokios politikos globėjų patikrinimuose nėra. Girdi, savivaldybė skiria pinigų, vadinasi, turi teisę žinoti, ar jie tinkamai išleidžiami.

„Mes tiesiog paklausiame, kokie produktai, kas įsigyta. Keli lėšų gavėjai negalėjo įvardyti“, – sakė politikas.

Širvintų savivaldybės nuotr./Živilė Pinskuvienė
Širvintų savivaldybės nuotr./Živilė Pinskuvienė

Ar jiems bus nutrauktas išmokų mokėjimas? „Tokių įgaliojimų mes neturime. Surinktą informaciją perduosime administracijai, o ji spręs, ką daryti toliau“, – paaiškino jis.

A.Astikas negalėjo atsakyti, kiek iš viso vaikus globojančių šeimų yra Širvintų rajone, tačiau užtikrino, kad kitą savaitę numatyti dar keli vizitai.

Tai, kad pirmą savaitę komisija aplankė tik kritikos strėlių Darbo partijai negailinčias šeimas, esą tėra sutapimas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito